Avangarda u umjetnosti

 

Avangarda je riječ koja općenito opisuje brojne inovativne pokrete.

Vrlo često takvi pokreti idu ispred svog vremena, pa su pomalo neshvaćeni ili odbačeni, međutim, avangarda je današnji modernizam i vrlo često ju možemo pronaći u politici, umjetnosti, glazbi pa čak i u odjeći.

 

pirueta

Avangardni umjetnici su osobe koje imaju drugačiji pogled na svijet. Njihove umjetnine naslikane su drugačijim pogledima i stavovima na svijet u kojem živimo. Avangardni umjetnici pomiču granice naše svijesti, kako na umjetničkom planu tako i naše osobne.

Gledavši avangardne umjetnine, ne možemo a da ne mislimo o estetskim ljepotama umjetnine čije ljepote su pravi odlraz umjetničke slobode. To su takozvane umjetničke reforme koje samo pravi ljubitelji umjetnosti, mogu shvatiti.

Svima je poznata izreka; da je ljepota u očima promatrača. Kolektivno sviđanje ili kolektivna ljepota – ne postoji, tada na scenu stupaju avangardni umjetnici koji sa svojim posebnim i ponekad samozatajnim pogledima na svijet, otvaraju jednu novu dimenziju, dimenziju koja je uistinu očaravajuća.

U nazad nekoliko godina, brojni su teoretičari pokušali objasniti sam pojam avangarde, međutim, njihove izjave su vrlo šture i vrlo često ne jasne. Kulturni fenomen – avangardu je najbolje opisao talijanski umjetnik R. Poggioli koji je u svome eseju pojednostavio i objasnio stvarno značenje pojma avangarda.

Početkom 20. stoljeća počelo je pravo suprostavljanje i bunt umjetnosti. Odbacivanje impresionizma, realizma, naturizma pa i simbolizma, bio je bunt modernog čovjeka da izađe iz regula i suprostavljanja tradiciji. Tradicija sama po sebi, nije niti bolja a niti lošija od avangarde, međutim, svakako je dobro unijeti malo osvježenja u umjetnost koja je postala pomalo identična.

 

Preobrazba čovjeka, njegov rad na sebi pa čak i preobrazba duha, doveli su do onih pravih avangardnih umjetničkih djela. Kod ovakvih umjetničkih radova, vrlo je dobro poznavati osnove filozofije i psihologije, koja u takvim dijelima vodi glavnu riječ. Svaki čovjek je drugačiji, njegovo viđenje na svijet se očituje na razne načine, netko nastoji svoj bunt izraziti kroz odjeću, netko kroz stil življenja a netko upravo kroz umjetnička djela.

Kada govorimo o umjetničkim djelima i avangardi općenito, o tome bi mogli pisati danima. Od samih početaka pa do danas, avangarda je ojačala i postala statusni simbol nečeg novog i posebnog. I hrvatska avangardna umjetnost je u zadnjih desetak godina doživjela svoj procvat. Puno umjetnika je na taj način izrazilo svoj bunt, negodovanje pa i ljutnju.

Odlike avangardne umjetnosti su ushićenje, bezobzirnost i sloboda. Ukoliko takve odlike pomiješate sa buntom i ljutnjom, dobivate uistinu zanimljive umjetnine. Ponekada neshvaćeni ali uvijek unikatni i zanimljivi...da, takvi su avangardni umjetnici, samozatajni i skloni snovima. Njihovi snovi vrlo lako se prenose na umjetnine koje su napravljene kako bi se promjenila svijest ljudi ili ojačala već postojeća sloboda izražavanja.

 

 
Autor: Jasmina Tutić

 

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.