Quilling

Quilling

Paper Paradise

Paper Quiling je laički rečeno tehnika savijanja  papira. Umjetnost oblikovanja papira je po malo naporan posao ali finalni proizvod koji od quiling tehnike nastaje je uistinu poseban. Od ovakve tehnike oblikovanja papira možete dobiti gotovo sve. Predivne čestitke, pokloni ili efektni predmeti...samo su mali dio onoga što se može učiniti ovom tehnikom.

Umjetnička forma do nedavno je bila gotovo zaboravljena, iako njeni korijeni datiraju još iz 13.stoljeća. Ovu tehniku su početkom trinaestog stoljeća počele koristiti redovnice kako bi na što ljepši način ukrasile svoje vjerske predmete. Tek pod kraj 18. stoljeća, ova zanimljiva tehnika se preselila i na naše europsko područje. Žene koje su imale puno slobodnog vremena, na taj način su mogle izraziti svoju umjetničku stranu. Do današnjih dana, quiling tehnika je obišla cijeli svijet.

Quiling tehnika se danas može pronaći u gotovo svim oblicima i formama, samostalno ili potpomognuto nekim drugim umjetničkim radom. Mnoge transformacije i preobrazbe tijekom godina, doveli su do raznih stilova. Danas, umjetnost obrade papira, dovodi čak i do stvaranja trodimenzionalnih predmeta. Quiling tehnika je mogu slobodno reći, narodna umjetnost! Umjetnost koja se ne uči u školama, već se jednostavno prenosi sa koljena na koljeno. Svatko tko ima talenta i nepresušni izvor mašte, od ove umjetničke forme može napraviti gotovo sve. Quiling je umjetnost koja se danas cijeni u cijelom svijetu a vrlo često ju možemo pronaći i u umjetničkim galerijama.

Quiling tehnika je zanimljiva umjetnička forma sa kojom se dobivaju unikatni predmeti koji mogu poslužiti kao zanimljiv poklon. Mnogi će reći da savijanje rubova papira  nije umjetnost, ali ja se ne bi složila sa tim. Sva ta kreativnost, mašta i pregršt ideja mogu u trenu, običan papir pretvoriti u pravo umjetničko djelo. Ovom tehnikom se mogu ukrašavati torbe, kutije,naušnice...gotovo sve! Pozivnice za vjenčanja ili neka druga događanja, quiling tehnikom u trenu postaju prava remek djela.

Quiling je po mnogo čemu poseban, a njegova najbolja odlika je jednostavnost. Kako biste mogli stvarati predmete quiling tehnikom, sve što vam je potrebno je papir, isječen na trakice i igla oko koje ćete papir savijati. Uz ove osnovne materijale, potrebno vam je mnogo ljubavi i talenta. Kod izrade predmeta ovom tehnikom, mašta igra glavnu ulogu. Mašta i ljubav prema umjetnosti su najveće vodilje, i samo pomoću njih možete izraditi uistinu posebne predmete. Predmete koje izradite svojim rukama, mnogo su vrijedniji od onih koje kupite. Zato uvijek nastojte, dragim vam ljudima poklanjati predmete koje sami izradite.

Quiling je umjetnička forma koja će vam se svidjeti na prvi pogled i kada ju počnete raditi...nikada nećete prestati. Uvijek bolje, zanimljivije i ljepše...sve što vaša mašta zamisli. Kreativnost je odlika umjetnika a quiling forme su uistinu kreativne.

Viđenje umjetnosti očima quiling majstora – svakako vrijedi pogledati!

Autor: Jasmina Tutić

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.