Park iznimnih suprotnosti


Park iznimnih suprotnosti

Park prirode Medvednica je omiljeno izletište svih stanovnika Zagreba i okolice. Za posjet ovoj zanimljivoj destinaciji ne postoji prepreka ili dobna granica. Oaza opuštanja i utočište u prirodi pronalaze čak i turisti kojih park Medvednica, svake godine broji sve više i više. Park Medvednicu posjećuju svi zaljubljenici u prirodu ali i oni koji jednostavno žele pronaći mir i bijeg od gradske vreve. Tijekom toplih dana, park je idealno odredište za sve ljubitelje pješačenja. U ovom parku se nalaze uređene pješačke staze, kojima se može doći do najvišeg vrha Sljemena.

Iako je prva asocijacija na park prirode Medvenicu i Sljeme – skijanje, ono nudi mnogo više. Šetnje, pješačenje, biciklizam, planinarenje, speleologija, trčanje...sve su to aktivnosti koje se događaju u ovom parku. Osim aktivnosti koje su neminovne u ovom parku, njene prirodne ljepote su uistinu posebne. Medvednica je park koji nudi pregršt različitosti. Pogled sa vrha parka je uistinu spektakularan, južna stana je rezervirana za milijunski grad a sjeverna je protkana milim zagorskim bregima. Iako je Zagreb vrlo blizu parka, u njemu su očuvani bogati primjerci biljnog i životinjskog svijeta.

Prirodne ali i brojne kulturne znamenitosti daju posebnu čar ovom parku. Turistima je posebno zanimljiv posjet Medvedgradu, Špilji Veternici i Rudniku Zrinskom. Sve su to objekti koji su postali dio naše kulturne ali i povijesne baštine. Sljemenska kapelica i Kapelica Svetog Jakoba imaju posebno mjesto u srcima svih stanovnika ovog dijela zemlje. Vjerski domovi nisu samo rezervirani za domaće stanovništvo već i za brojne posjetitelje koji žele naučiti nešto o  našoj povijesti, kulturi i vjerskim običajima. Slap Sopot, Horvatove stube, Gorsko zrcalo, Kameni svatovi...samo su mali dio prirodnih i kulturnih znamenitosti koje vrijedi posjetiti.

Kameni svatovi su naziv za dolomitne stijene koje se u narodu zovu i Zakleti svatovi. Kamene svatove ne posjećuju samo ljubitelji u planinarenje već gotovo svi. Pogled sa najvišeg vrha je spektakularan. Kamena glavica je najvišlji vidikovac Medvednice. Pogled sa ovog vidikovca pruža nevjerovatnu čar. Pogled na Zagorje, Žumberak i  Samoborsko gorje je nešto najljepše što možete vijdeti. Sa ovog vrha se sa vedrih dana može vidjeti čak i Triglav i dio Alpa. Ovo je svakako najzanimljiviji dio Medvednice kojeg morate vidjeti. Ukoliko niste ljubitelji šetnje i planinarenja, godišnja doba koja su pred nama pružaju nove mogućnosti za uživanje. Pojavom prvih pahulja snijega, Sljeme okupiraju brojni skijaši,roditelji sa dijecom na sanjkama i svi zaljubljenici u zimske radosti. Tijekom zime, do skijališta možete doći žičarom ili nekim drugim javnim prijevozom. Park prirode Medvednica i Sljeme je izrodilo brojna poznata skijaška imena koja su ovaj park još više proslavila. Ivica i Janica Kostelić samo su neka od imena koja se povezuju za ovaj park.

Početkom siječnja, Sljeme je domaćin brojnim međunarodnim skijaškim manifestacijama. Zaljubljenici u prirodu, znamenitosti ili snježne radosti gosti su koje Medvednica i Sljeme željno očekuju. Posjetite ovaj zanimljiv park i uvjerite se u sve ove ljepote o kojima ste do sada samo slušali.

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.