Fotografija i umjeće fotografiranja

U današnje doba pod pojmom fotografije podrazumjevamo digitalne zapise sa fotoaparata a zaboravljamo na one zanimljive početke fotografije koji datiraju sa početka 19. stoljeća kada je francuz N.Niepce napravio prvu crno – bijelu fotografiju....

Naziv fotografija potječe od latinske riječi camera koja označava mračnu kutiju ili mračnu prostoriju. Počeci fotografije i fotografiranja potječu iz 19. stoljeća kada je francuz N. Niepce uspio napraviti prvu fotografiju. Počeci fotografije su bili preduvjet u današnji svijet fotografije kojega mi poznajemo. Tadašnji fujinonglavni nedostaci fotoaparata su bili nemogućnost pohranjivanja te nemogućnost prenošenja fotoaparata. O pravoj fotografiji koju mi danas poznajemo, možemo govoriti tek nakon pojave prvog negativa i izuma fotoosjetljivog materijala na koji se mogao staviti film. U to doba ljudi su mogli uživati u crno – bijelim fotografijama i filmovima i bili su dostupni samo imućnog gospodi. Razvoj fotografije se godinama usavršavao, tek nakon razvoja elektronike i razvoja digitalnih fotoaparata omogućen je prijenos fotografija na prijenosne medije. Tek tada dolazi na red fotografija koju mi poznajemo, lijepa i zanimljiva, fotografija koja može opisati svaki dio određenog trenutka pa čak i dočarati dašak emocija sa kojima se možemo poistovijetiti. 

Najosnovnija podjela fotografije je na analognu i digitalnu fotografiju. Većina ljubitelja fotografije i fotografiranja se koristi digitalnim fotoaparatima dok je kod profesionalnih fotografa ostalo podjeljeno mišeljenje o svim prednostima i manama digitalne fotografije. Kod profesionalnih fotografa u izboru fotoaparata, glavnu ulogu igraju ukusi i nijanse ali i tehnike fotografiranja kojom se bave. rolle
Fotografije snimljene sa digitalnih fotoaparata možete naknadno obraditi na brojnim programskim medijima koji dopuštaju čak i laicima da naprave kvalitetne i zanimljive fotografije. 

Stručnjaci kojima je fotografija njihov posao ali i strast,  koriste se fotoaparatima koji moraju podržavati sve kvalitete kako bi ta fotografija na što bolji način dočarala svu ljepotu trenutka. Trenuci koji ostaju na tim fotografijama su naš pocjetnik na prošlost i događaje koje često zaboravljamo. Kod profesionalnih
 fotografa
najveći utjecaj na kvalitetu fotografije ima objektiv, koji je laički rečeno tzv. povećalo. Objektiv skuplja sve zrake svjetlosti u jednu točku. Objektivi se odabiru prema određenim uvjetima;  prirodu, događaje ili ljude možete slikati sa teleobjektivom ili širokokutnim objektivom ovisno o dubinskoj oštrini, kutu snimanja ili udaljenosti.

Fotografija dijeli brojne tehnike sa slikarstvom, tako da sa sigurnošću možemo reći da je fotografija umjetnost koja često zna biti energična, maštovita pa čak i stastvena. Fotografija i fotografiranje je umjetnost kojoj se mora pristupati sa mnogo ljubavi i pažnje. Nisu sve fotografije iste!

 Prave fotografije imaju svoju priču koju često ne možemo odgonetnuti ali nas zaintrigiraju i potaknu  nam maštu...

 

Autor: Jasmina Tutić

 

 

 

 

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.