LJUBIČASTO, ŠTO VOLIM LJUBIČASTO


Ljubicasta boja

Ljubičasta boja u nama budi emocije, vezane uz nepregledno polje mirisne lavande. Lavande koja se širi na sve strane, nepregledno u daljinu....

 Klasovi lavande njišu se na povjetarcu, dajući osebujnu ljepotu svemu što se prostire uokolo.  To bogatstvo i raskoš čini je tako čarobnom. Da, ta prekrasna ljubičasta lavanda.....

Stručak plavih, tek ubranih ljubičica u rano proljeće, također je poseban. Osjećamo njihov miris i opet je prisutna ta plavičasto ljubičasta, glamurozna boja.

 Grančica mirisnog ljubičastog jorgovana koji na krajevima ponosno „nosi „ svoje zbijene cvjetove donosi  isti efekt.

Priroda se pobrinula da nas podari sa puno lijepih biljaka, od kojih sam izdvojila ovih par koje su za mene posebne, jer su ljubičaste boje, a opet tako drugačije.

Rekla bih, zadovoljno i zadivljeno...... ljubičasto, što volim ljubičasto ......

Ljubičasta boja, bilo svjetlija ili zagasitija daje glamuroznost . Kada biljke te rijetko prisutne  boje promatramo u njihovoj ljepoti, to doprinosi našem boljem raspoloženju. Djeluju tako krhko, samozatajno, opuštajuće,  a tako opojno.....

Spoj je to doživljaja pogleda i mirisa, spoj romantičnosti i nježnosti .

Ljubičasta boja sazdana je od dviju u paleti, suprotnih boja. Hladne plave i tople crvene... Njihovim miješanjem, nastaje divna nijansa koja naprosto plijeni. Stoga je često zastupljena u odjevnim predmetima i nakitu.

Stapanjem tople i rekli bismo energične crvene, te hladne plave boje, ona sa sobom  donosi karakteristike obje. Značenje ljubičaste je u tome da kombinira stabilnost plave i energiju crvene. A ujedno simbolizira moć, težnju prema  ambicijama, ekstravaganciju, luksuz ....

 U prošlosti bila je omiljena boja kraljice Kleopatre u Egiptu.

 Ujedno njezina poveznica je poštovanje , dostojanstvo, neovisnost, kreativnost, te odraz čistog duha.....S obzirom da označava kreativnost  nazivamo je i bojom umjetnosti.

Djeluje umirujuće te se smatra jednom od  „ najugodnijih nijansi „.

 Sjajna je boja za sobe u kojima se želimo opustiti i dječje sobe.

  Moguće je za ambijent interijera stvoriti tzv. pastelnu ljubičastu, tako da je u umjerenim količina pomiješamo sa bijelom. Takva boja doprinosi estetici prostora i posebnoj energiji. Poput roza i drugih pastelnih tonova, veoma popularna u zatvorenom prostoru, jer odiše smirenošću i blagostanjem......

Za ljubitelje parfema, lavanda prekrasnog opojnom mirisa izvrstan je predstavnik ljubičaste,  te je sastavni dio mnogih parfema. Takav parfem sa mirisom lavande, još je koristila Maria Antoinetta.

 Ujedno u dizajnu krajolika ljubičasta se smatra tzv. cool bojom, jer ima izuzetno umirujući efekt u vrtu. Posadimo li koji grm ljubičaste hortenzije ( koju dobijemo kada roza hortenziji  u zemlju kraj korijena dodamo komad željeza) daje lijepi efekt. A da ne kažemo kada  neumorni  ljubičasti  puzavi slak sa svojim otvorenim tučcima peteljkama zahvaća neku od ograda u blizini. To je naprosto praznik za oči.....

U  Europi ljubičasta predstavlja poniznost, pokoru, Advent i korizmu, jer je tradicionalno koristi katolička crkva kao liturgijsku boju za određene proslave.

Što se tiče korištenja ljubičaste boje u odijevanju , možemo reći da se ona vratila na ulice modnih metropola. Obožavana je u svim mogućim nijansama. Tu mislimo na svjetlo ljubičastu tzv. lila, preko boje patlidžana, pa do one s primjesama ružičaste.

Ona je zastupljena u rasponu od nježne pastelne do one „ duboke“ tamne boje. Tzv. lila je svjetlo prozirna boja, nježna i uglavnom se nosi u proljeće i ljeto. Rezultat je znalačkog miješanja plave, crvene i dodavanja bijele boje. Patlidžan boja je bogata boja , duboka i podsjeća na boju indiga.

Nošenje samo ljubičastih tonova može stvoriti dosadan izgled. Stoga je bitno da je znamo dobro kombinirati. Na najbolji način sa  drugim bojama i nakitom,  dobro ju je kombinirati i istaknuti njezinu posebnost.

Znači, stvaranje jednog lijepog klasičnog stila moguće je nadopunjavanjem  ljubičaste sa drugim tonovima. Iako je i sama po sebi vrlo jaka boja, ljubičasta se u modnoj industriji kombinira s drugim snažnim bojama poput crvene, ružičaste , narančaste, žute.

Ujedno sjajno izgleda s tzv. neutralnim bojama kao što je bijela, crna, smeđa, bež , boja senfa. Komplementarna je i s umirujućim bojama poput plave i zelene.

Možemo se „ poigrati“ s ljubičastim kristalima kako bi iskoristili energiju ove boje. Tu prije svega mislimo na popularni ametist, koji je poznat kao umirujući kamen koji jača intuiciju. 

Stoga, od nježne pastelne ljubičaste do upečatljive tamnije nijanse, može se postići bilo koji neutralni outfit.

Pri tome je bitno poštivatinje omjera, da se ne pretjera . To se postiže na način, da se odjeći u toj dominantnoj ljubičastoj boji dodaju modni dodaci- šal, remen, torbica, nakit itd.,koji drugom bojom razbijaju jednoličnost kombinacije.....

Stoga nosite ljubičasto, nemojte se bojati da ćete izgledati čudno.

Dapače, ako je primjenjujete umjereno, sa dozom ukusa , ona će doprinjeti osvježenju vašeg outfita.

Ujedno ćete se u njoj osjećati bolje, smirenije i to će se svakako vidjeti na vašem licu.

Usklađujući  je sa svojim raspoloženjem i prilikama, nastavljam nositi tu boju pa makar i u detaljima. Jer ljubičasto, što volim ljubičasto .

Gordana Sedmak Jednačak