Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

ŠTO JE MALA CRNA HALJINA ?

ŠTO JE MALA CRNA HALJINA ?

Nameće mi se pitanje „ : Da li znate kakva je to mala crna haljina? „ .

Ma, sigurno znate o kakvoj se haljini radi.

To je poznati odjevni predmet  za koji su najmanje jednom u životu čule kako žene , tako i muškarci.

 Odjevni predmet prisutan u svijetu mode i to godinama , od davnih dana njegovog lansiranja u svijet mode pa sve do današnjih dana .

Ne skida se sa trona popularnosti i uvijek je prisutan kao dobar odabir kada osoba nema ideju ili se ne može odlučiti , što da odjene za određenu priliku .

To je komad odjeće koji je joker u rukavu svake žene , a koja želi u određenim trenucima izgledati posebno, drugačije, svoje .

Crna boja  tkanine je ovdje odabrana , da se izdigne iz tradicije da se koristi samo u dane žalovanja  te da odradi ulogu jednostavne, dopadljive i ujedno svrhovite haljine.

Tu vrstu haljine nose žene svih dobnih skupina , od djevojaka do zrelih žena .

 Svaka žena u svojoj garderobi ima barem jedan takav odjevni predmet , barem jednu malu crnu haljinu. Upravo zbog toga što haljina može biti jednostavnog kroja pa sve do raznih dizajnerskih i maštovitih izvedbi , može biti izrađena od raznih materijala , ne mora iziskivati velika financijska sredstva.

Moguće ju je sačiniti od pamuka , lana, džerseja, pletiva , svile , baršuna ,brokata, samta , pliša itd. ,  a posebno u novije vrijeme zapažene su i tražene male crne haljine od  čipke .

 Ovisno o vrsti tkanine i kroja , cijene su pristupačne te odluka o kupovini tog odjevnog predmeta ne  zahtijeva velika izdvajanja , tako da si je svaka žena može priuštiti .

Nije loše i pri tome je vrlo isplativo , obogatiti svoj ormar jednom takvom haljinom koja će biti klasična , a ujedno se u trenu može uz pomoć nekih aktualnih detalja  pretvoriti u nešto moderno i posebno .

 Odjevni predmet hvale vrijedan koji može biti elegantan, zavodljiv, nježan, čedan, lepršav, zaigran itd. ovisno o kroju crne haljine , te eventualnih  ukrasnih dodataka ( kragne ,svilene marame , ešarpe, šala , ogrlice , broša itd .) za koje se odluči osoba koja će je nositi . 

Taj komad odjeće će u trenu žensku osobu pretvoriti u posebno dopadljivo obučenu osobu , koja će biti zapažena svojim izgledom.

Mala crna haljina „ jednostavno je vječna .

Tu konstataciju potkrepljuje činjenica da je od njezinog lansiranja tijekom tridesetih godina prošlog stoljeća , pa sve do današnjih dana  prisutna u carstvu mode i to u svim zemljama svijeta .

Modna kreatorica Gabriela „ Coco“ Chanel je zaslužna za kreaciju i modni dizajn ove haljine. 

Misao vodilja pri stvaranju „ male crne haljine „ bila je da i sa malim sredstvima , svaka žena može izgledati u takvoj haljini i ženstveno , lijepo i nadasve elegantno .

Tako je  „ mala crna haljina“ postala klasičan sastavni dio ženske garderobe , koji se može nositi kako danju tako i za večernje prilike, ovisno o modnim dodacima. Ona je postala modni standard. 

U samom početku zamišljena je njezina namjena za popodnevne izlaske .

Međutim s vremenom dodavanjem npr. sakoa neke druge boje postaje odjevni predmet za posao , a u slučajevima dodavanja nakita , marame  ista se može nositi za poslovne sastanke ili za raznovrsne večernje izlaske .

Upravo kreatorica Chanel bila je prva koja je u modu uvela crnu boju . Ona je promijenila stav prema crnoj boji , jer se do tada crna boja koristila za odijevanje samo u žalosti .

Otkriven je svijet „ male crne haljine“. Za to je zaslužna modna dizajnerica Coco.

Ujedno , mala crna haljina idealna je za prikrivanje nesavršenosti . Poznato je da tamni tonovi točnije crna tkanina idealno prikriva popunjenost , te obline tijela kojim ženska osoba nije zadovoljna .

Ta haljina je uvijek tu,  u ormaru i mami osobu da je odjene kada ne zna što bi odabrala za određenu priliku . U njoj se žena uvijek osjeća dobro , zadovoljno i ženstveno.

Toj crnoj haljini žene se godinama ponovno vraćaju . Jednostavno kao da sa nekom magijom ona mami  da joj se iznova vraćaju , baš kao i danas.

Danas je nose žene svih dobi , od mladeži do zrelih žena.

Razlika je samo u tome , što  zrelije žene upotrebljavaju dodatke koji su njima primjereni  npr. svilene marame , potom biserni nakit , ozbiljnije sakoe  , a mlade osobe uz takvu haljinu mogu obući taice , tenisice ili neki otkačeni modni dodatak  u veselim bojama ( ogrlice , sakoe , štikle u boji itd.)

Znači , moguće je upravo tu malu crnu haljinu upotrijebiti za neki ludi provod , tulum sa ekipom uz neku neobičnu jaču boja, dok  uz neku pastelnu boju , te dodatak taica i tenisica moguće je otići na kavu sa prijateljicama .

Mala crna haljina je haljina za sva vremena .

Ona je postala zaštitni znak njezine dizajnerice Coco Chanel , koja je ženskoj populaciji pomogla kako da godinama imaju svog  yokera u rukavu u trenucima kada se trebaju prezentirati u svojoj ljepoti , eleganciji i posebnosti .

Coco je to postigla magijom male crne haljine , koja mami da joj se svaki puta ponovno vraćamo i uzimamo je iz ormara .

Mala crna haljina je vječna.

GORDANA SEDMAK JEDNAČAK

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.

© 2013 Ludvig dizajn. All Rights Reserved.

NAVIGACIJA