SAMONIKLA I KORISNA BILJKA

maslacak

Među biljkama koje se pojave onako neplanirano uz cestu, u travnjaku, u dvorištu, vrtu ističe se jedna vrlo efektna biljka. To je samonikla biljka, pod nazivom maslačak.

Ma, tko se još iz djetinjstva ne sjeća maslačka ? Te divne biljke žute, naprosto zlatne boje baš kao sunce. Prekrasne tople boje, stoga čovjek ne može da je ne zamijeti.....

Upravo tom svojom jarko žutom bojom privlači pažnju. Ali zanimljivo je da se kasnije taj cvijet pretvara u nešto, vrlo slično lunarnoj kugli.

Sjećam se kako smo u djetinjstvu bili sretni, potrčavši za maslačkom pretvorenim u kuglu punu pahuljastih zvjezdica. Znali smo puhnuti u nju, a vjetar je zvijezde padalice raznosio na sve strane. Pri tome smo puhnuvši obavezno, zaželjeli neku želju. Vjerovali smo da će nam se snovi, odnosno barem nešto od željenog ispuniti.Tako je to bilo tako nevino, naivno i tako iskreno. Lijepo je vjerovati, nadati se.....

To puhanje dovelo je do njegovog još većeg razmnožavanja , tog lijepog žutog naprosto zlatnog prirodnog ukrasa.

 Cvijet maslačka oduvijek se povezivao s blagostanjem i dobrom srećom. Literatura navodi da je u prošlosti bio običaj da se u mladenkin buket doda maslačak.....Vjerovalo se da će novom paru donijeti bogatstvo i sreću. Stoga je on i neka vrsta srećonoše.....

Ujedno, postoji jedan mit koji govori o tome da je mitski Tezej, prije susreta sa strašnim Minotaurom , zaredom čak trideset dana jeo samo maslačak kako bi dobio dovoljno snage. Znači, maslačak je ujedno simbol snage, nadanja i povjerenja.

Jednostavna je to biljka. Ona ima pojedinačne i jako minijaturne cvjetove koji se otvaraju u zoru i zatvaraju noću. To je omiljeni cvijet koji cvate od proljeća pa sve do jeseni. Na svim mjestima , baš onako kako on želi.....

Maslačka ima posvuda i on je svima znana biljka. Samonikla biljka, vrlo česta, kao što smo znali vidjeti  smješten je čak u neobrađenoj travi ili uz rubove cesta.

Fascinantna je to biljka. Biljka koja u obliku velikog žutog klupka, koji kasnije dobiva pahuljasti oblik. To je strebrnkasti oblik poput mjeseca u ljetnim noćima. Prekrasno.....

 On slijedi sunčevu svjetlost. Točnije cvijet maslačka slijedi izmjenu dana i noći i to na način da se njegove latice otvaraju ujutro kada ima svjetla, a zatvaraju navečer uz naklonost tame......  Predstavlja sve faze dana. Odnosno njegov „život“ je prikaz izmjene dana i noći, sunca i mjeseca.

Njegova je sposobnost da raste u svim uvjetima. Kao što sam navela , možemo ga vidjeti uz cestu, potom cvjetnim gredicama, pa čak u prazninama između kamenih ploča u dvorištu.

 Iako maslačak neki smatraju korovom koji nam smeta, on to sigurno nije. On je zapravo ljekovita i stoga vrlo korisna biljka. Rekli bismo prava riznica vitamina i minerala.

Iznenadili bi se činjenicom, da taj zlatni cvijet pročišćuje krv i ima snažno djelovanje na rad jetre. Smatra se jednom od najboljih ljekovitih biljaka kod problema vezanih uz bubrege, jetru i žuć djelujući na poboljšanje cjelokupne izmjene tvari. Djeluje pozitivno na metabolizam, te je vrlo djelotvoran diuretik. Svojim sastojcima pomaže čak i kod problema vezanih uz kožna oboljenja.

Ta trajna samonikla biljka ima blagotvorna ljekovita svojstva, koja ne možemo zanemariti.

Pravi je prirodni dar svima nama.

Stoga promatrajući ovu zanimljivu biljku u prirodi, nisam se mogla oteti želji posvetiti joj par stihova pod nazivom – Moj maslačak

Kako je lijep cvijetak žut

Sa mnoštvom sunčanih latica

Baš kao maslačak

Zelena stapka uzdiže ga u vis

Sa žutom kapicom prema suncu ......

Moj maslačak upija zrake sunca

Koje se utapaju u tučku

U sredini cvijeta.

On je taman, pun mirisnog nektara

Gle, dolijeće bumbar

Kruži oko cvijeta, kao da nešto razmišlja....

Odlazi , ali se i vraća

Sada hrabro slijeće i gosti se nektarom

Dugo je tu

Zuji, slijeće s jednog na drugi cvijet

Kao da uspoređuje koji je slađi.

Maslačak je rastvorio svoje latice

I poziva na slatku gozbu

Propupao je u svoj svojoj punini i raskoši

A sunce mami da što više rastvori svoj cvat

I svojim bogatstvom pruži

Zadovoljstvo i drugim

Ljubiteljima nektara.

Taj moj predivan maslačak.............

GORDANA SEDMAK JEDNAČAK

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.