Umjetnička grupa Biafra

Prekretnica u Zagrebačkoj umjetničkoj sceni 1970-ih


grupa biafra

Umjetnička grupa Biafra predstavlja prekretnicu u razvoju i afirmaciji alternativne umjetničke scene u Zagrebu tijekom 1970-ih godina. Ova skupina mladih umjetnika i aktivista, koja je djelovala od 1970. do 1978. godine, ostavila je trajni pečat svojim radom koji je istraživao političke, socijalne i estetske aspekte vremena.

Osnovana u turbulentnom razdoblju političkih promjena i društvenih aktivizama, umjetnička grupa Biafra bila je platforma za mlade kreativce koji su tražili izražavanje izvan ustaljenih okvira. Ime skupine, uzeto iz pokreta za nezavisnost bivše nigerijske pokrajine Biafra, odražavalo je njezinu želju za slobodom izražavanja i borbu za pravdu.

Članovi grupe Biafra bili su mladi umjetnici koji su se isticali po svojoj eksperimentalnosti i provokativnosti. Njihovi radovi obuhvaćali su različite medije i forme izražavanja, uključujući slikarstvo, performanse, videokunst, glazbu i aktivizam. Njihove izložbe i performansi bili su često smješteni izvan klasičnih galerijskih prostora, osvajajući javne prostore poput ulica, parkova i zapuštenih zgrada.

Biafra nije bila samo umjetnička grupa, već i politička platforma. Članovi su se angažirali u borbi za ljudska prava, socijalnu pravdu i političke promjene kroz svoj umjetnički rad i aktivizam. Njihovi performansi i akcije često su bili inspirirani aktualnim političkim događajima i društvenim nepravdama, potičući publiku na razmišljanje i djelovanje.

Važno je istaknuti da je umjetnička grupa Biafra imala značajan utjecaj na razvoj umjetničke scene u Zagrebu tog vremena. Njezin rad nije samo bio revolucionaran u umjetničkom smislu, već je i otvarao nove prostore za kritičko razmišljanje i angažman. Kroz svoje djelovanje, Biafra je postavila temelje za daljnji razvoj alternativne umjetnosti u gradu.

Unatoč svom značaju, umjetnička grupa Biafra nije trajala dugo. Kako su se političke i društvene prilike mijenjale, tako su se i interesi i ciljevi članova grupe promijenili. Ipak, naslijeđe Biafre ostaje važan dio povijesti alternativne umjetničke scene u Zagrebu. Njezin rad podsjeća nas na snagu umjetnosti kao sredstva promjene i izražavanja te na važnost političkog angažmana u umjetnosti i društvu.

Grupu su osnovali 1970., u nedovršenim prostorijama studentskog doma 'Moša Pijade', popularno zvanom Biafra, mladi kipari Branko Bunić, Stjepan Gračan, Ratko Petrić i Miro Vuco. Do 1978. članovi su se mijenjali i dopunjavali, tako da su u grupu ušli Ivan Lesiak, Zlatko Kauzlarić Atač, Rudolf Labaš, Emil Tanay, Vlado Jakelić, Stanko Jančić, Ratko Janjić te Đurđica Zanoški-GudlinLudvig dizajn

 

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.