Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Samostalna izložba slika i skulptura Željka Ježeka "Korak"

 

mjesto: Mjesni odbor Maksimir, Barutanski breg 5, Zagreb
vrijeme: 22.10.2021 u 19 sati

Samostalna izložba slika i skulptura Željka Ježeka


U impasto slici „Brzac“ vidimo topografsku autentičnost promatranog motiva koji odiše pulsiranjem vegetacije i osvježavajućeg vodopada, čije bjeline učvršćuju dijagonalnu kompoziciju.

 „Dolazak kiše“, ali ne uskoro, jer oblaci još nisu prijeteći, detalji kamena u prvom planu  pojačavaju perspektivu i dubinu pejzaža.

Klasični mediteranski motiv obale vidimo u „Mirnoj uvali“. Oblog kamenja, čamca na mirnom moru i daleke druge obale.

U slici „Ponizan primjećujem glavu koja iščezava u sfumatu nedoslikanih detalja, ostaje zagonetka kao što je i u kršćanstvu u potpunosti  još neodgonetnuta istina...

U djelu „Razvedravanje“ vidimo ponavljanje svijetlih paralelnih horizontala u prikazu valova koji gotovo diktiraju jedan mir oplemenjen šumovima mora.

Idilične prikaze u slikama „Riječica“ , „Šumarak“ i „Šumski potočić“ vidimo jedan idilični prikaz prirode gdje još nema čovjekove intervencije.

Refleksija koloritom u stilu Claudea Moneta u zlatnom rezu postavljenog horizontalno, slika „Refleksija“ ugodno djeluje na oko svakog promatrača i ljubitelja slikarstva.

Kada gledamo sliku „San“ promatramo izduženo lice koje je u stilu radova Amedea Modiglianija uljepšava nago žensko tijelo prekrito velom u donjem dijelu.

Simboličan prikaz otuđenosti između čovjeka i prirode možemo doživjeti gledajući sliku „Usamljen“ gdje vidimo prazan čamac privezan  na obali.

Kada gledamo sliku „Uvala“ vidimo dugi format koji pojačava udaljeni horizont u izmaglici koji je vrlo suptilno riješen. Slika ide u smjeru radova Ivana Konstantinoviča Ajvazovskog „Uz more“, „Val“, „Zalaz“.

U slici „Hendixa“ bujnost i velika masa tamne kose čini čitljivijem tumačenju reljefa tamnog lica ovog portreta. Također i u „Slash-u“ gledamo portret današnjeg modernog doba.

Kubističko riješena pozadina u slici „Iščezava“ kontrira nježnošću ženskog lika preko čijeg se lica poput vela naziru dijagonalne forme. Kod „Marley-a“ promatramo dijagonalnu kompoziciju koja odiše snažnom ekspresijom u kontrastima kose i lica, ukrštenih obrva, očiju i brkova kao i u suprotnosti tena kože i tamne kose.

Promatrajući  „Zdenku“ vidimo tipičan intimistički portret, prisni pristup autora poznate osobe.

U skulpturi „Mladena Kerstnera“ vidimo zagonetni smiješak, ne Mona Lise, nego naivnog Dudeka ili prepredenog Cinobera. Animalizam u gromadi kompaktne mase „Nosoroga“ s vješto obrađenih niskih  nogu možemo uputiti samo velike pohvale autoru.
U „Odmoru“ vidimo repetiranje „L“ forme tijela. Koljena, stopala su gotovo u proporcijama „zlatnog reza“, organske ravnoteže upriličene u ovom tumačenju umornog tijela u spokojnom odmoru.

U “Čarobnoj svjetiljci“ promatramo isprepletenost forme dva zmijolika oblika spretno ukomponiranih u volumen pozitivne i negativne varijacije, prikazujući antropomorfne oblike kao usta, oči, nos...

Prividna robusnost obrade kod „Dedeka i babice“ ne narušava jako vidljiv osjećaj privrženosti i intimnost likova.

Zanimljivo je da autor u svom stvaralaštvu u slikarskim i kiparskim djelima, u svojoj raznolikosti , povremeno nalikuje velikim svjetskim imenima, istina u začetcima, dok o definitivnom opredjeljenju odvest će ga samo uporan i dugotrajan rad... Nadajmo se ustrajnosti.

Osvrt je napisao prof. Nedeljko Tintor

..rođen je 1942. u Koreničanima kraj Daruvara. Pedagošku akademiju kod prof.. Mladena Veže (1965.) i Akademiju likovnih umjetnosti u slikarskoj klasi prof. Raula Goldoruja (1970.) završio je u Zagrebu. 1973/'74. kao stipendist francuske vlade pohađa ECOLE DES BEAUX-ARTS (atelje prof. Gustava Singiera) uz predavanje PARIS I (dio Sorbone) ARTS PLASTIQUES ...

Životopis


Željko Ježek rođen 07.01.1974. u Varaždinu, živi i radi u Lepoglavi.

Od rane mladosti pokazivao sam interes za kreativno izražavanje, ali susret s glinom bio je poticaj da se stvaranju posvetim ozbiljnije. Počeo sam izradom skulptura, reljefa i 3D karikatura.

Ponekad bi glinu kombinirao sa još nekim prirodnim materijalom kao što su drvo i kamen. Usporedno uz modeliranje počinjem sve više slikati i crtati. Najčešći motivi slika su portreti i pejzaži u tehnici ulja i akrila na platnu. Kod crtanja najdraže su mi karikature.

Do sada sam sudjelovao na nekoliko skupnih izložbi. Kreativno izražavanje za mene je najbolji oblik relaksacije.


 • hendrix 50x70 kombinirana tehnika
 • nosorog 30x17 terakota
 • iščezava 30x40 akril
 • mirna uvala 60x50 ulje na platnu
 • razvedravanje 90x90 ulje na platnu
 • ponizan 30x40 akril
 • rječica 40x30 ulje na platnu
 • mladen kerstner 42x36 terakota
 • odmor 32x36 terakota
 • slash 60x80 ulje na platnu
 • marley 60x60 ulje na platnu
 • plićak 24x18 akril
 • refleksija 50x40 akril
 • san 70x100 kombinirana tehnika
 • pospani 30x30 terakota
 • usamljen 50x50 ulje na platnu
 • val 40x30 akril
 • zdenka 50x60 ulje na platnu
 • umarak 24x18 akril
 • uvala 120x60 ulje na platnu
 • uz more 70x50 ulje na platnu
 • umski potočić 30x24 akril
 • zalaz 50x40 akril
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

”Život umjetnika”, skupna izložba članova i prijatelja HDLU Zagreb

 

”Život umjetnika”, skupna izložba članova i prijatelja HDLU Zagreb

mjesto: Europski dom, Jurišićeva 1, Zagreb
vrijeme: utorak, 19. listopada 2021. u 18 sati

 

U utorak, 19. listopada 2021. u 18 sati u Europskom domu Zagreb (Jurišićeva 1/I, Zagreb), otvara se skupna izložba slika članova i prijatelja HDLU Zagreb, pod nazivom ”Život umjetnika”. Izložba će se moći pogledati do 15. studenog 2021., u radnom vremenu Europskog doma Zagreb, svaki dan od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati. Izložbu financijski podržava Ministarstvo kulture i medija RH.

Izlažu: Nataša Ač, Tea Bošnjaković, Ana Bušalić, Nikolina Car Jergović, Andrea Cihlar, Marija Čingel, Antonija Cesarec, Zlatko Isaković Lula, Morana Jugović, Vanda Jurković, Valentina Kasapović, Rada Marković, Mirjana Marović, Martina Matković, Ivana Mikulić, Tin Samaržija, Jasenka Smrekar, Mladen Žunjić.

Za sve one koji nisu u Zagrebu, na portalu Zagrebački likovni umjetnici može se pogledati i virtualna izložba radova koji će biti izloženi na ‘realnoj’ izložbi u Europskom domu Zagreb – na poveznici.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Natječaj za slikarsku minijaturu "Minijaturom u Lopar"

Natječaj za slikarsku minijaturu „Minijaturom u Lopar„

 

Fortuna ART udruga likovnih umjetnika u dogovoru sa vlasnicima pansiona Lavanda iz mjesta Lopar na otoku Rabu raspisuje javni poziv likovnim umjetnicima za sudjelovanje na natječaju za umjetničku minijaturu iz kategorije slikarstva – umjetnost minijature za pansion Lavanda, pod nazivom „Minijaturom u Lopar„.

Na natječaju mogu sudjelovati punoljetni autori iz cijelog svijeta.

Propozicije natječaja

Tehnika slikanja je ulje ili akrilik.

Izbor teme je slobodan.

Umjetnici konkuriraju s najviše 2 rada.

Maksimalna dozvoljena dimenzija radova iznosi 20 x 25 cm.

Poslati neopremljene radove. Organizator će ih adekvatno opremiti za izlaganje.

Svi radovi moraju biti potpisani, sa označenim pravcem postavljanja (oznaku postaviti na poleđini rada ili dati uputstvo kako postaviti).

Na poleđini čitko štampanim slovima napisati ime i prezime autora, točnu poštansku adresu, kontakt telefon, naziv djela, tehniku rada, godinu nastanka (kao na obrascu u prilogu)

Prijem radova vrši tehnička komisija koju imenuje Organizator. Tehnička komisija odbit će radove koji odstupaju od zadatih dimenzija. Radove možete poslati putem pošte ili donijeti osobno do dana 30. studenog 2021.

Adresa dostave radova:

Pansion Lavanda

Lopar 601/a, 51281 Lopar

ili

Fortuna-ART udruga likovnih umjetnika,

Braće Domany 8, 10000 Zagreb

(sa naznakom: Za natječaj za minijaturu)

Radove će ocjenjivati i nagrađivati Stručni žiri u sastavu od tri člana, uključujući dva člana imenovanih od strane pansiona Lavanda i predsjednice komisije akademske slikarice Viktorije Rabžajeve, iz Ulan Udea, imenovane od strane Fortune-ART.

Odluke Stručnog žirija su konačne.

Selekcija radova 16. i 17. prosinca 2021. godine.

Žiriranje radova 18. i 19. prosinca 2021. godine.

Proglašenje nagrađenih 20. prosinca 2021.

Objava nagrađenih na Facebook stranicama pansiona Lavanda, i Fortuna-ART udruga likovnih umjetnika.

Nagrade:

Autori koji osvoje prva tri ravnopravna mjesta dobivaju besplatni boravak u trajanju od tjedan dana za 2 osobe, u objektima Organizatora, koje mogu iskoristiti u slobodnom terminu po dogovoru s vlasnicom pansiona Lavanda, u Loparu, na otoku Rabu.

Djela nakon izložbe, u ime promocije likovne umjetnosti, ostaju u trajnom vlasništvu pansiona Lavanda.

Organizator će izraditi online katalog prispjelih radova, s kataloškim podacima i reprodukcijom radova koje je autor prijavio.

Autori se odriču prava naknade za reproduciranje radova u katalogu, kao i za propagandu izložbe u cjelini.

Informacije o natječaju možete dobiti elektronskom poštom, upitom na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili pozivom na brojeve telefona +385 91 531 2888 i 091/ 3844 225.

Podaci o autoru i djelu (kopirajte i pošaljite na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

AUTOR: …………………………………………………………………………………………..

ADRESA; TEL: ………………………………………………………………………………………………..

TEHNIKA: ………………………………………………………………………………………………

NAZIV DJELA: ……………………………………………………………………………………………….

GODINA NASTANKA: …………………………………………………………………………………….

DIMENZIJE: ………………………………………………………………………………………………….

Stranica 1 od 139

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.

© 2013 Ludvig dizajn. All Rights Reserved.

NAVIGACIJA