Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Izložba polaznika Narodnog sveučilišta Dubrava u Galeriji Kontrast

U Galeriji Kontrast, Dubrava 51 a, otvara se 6. lipnja 2022. u 18 sati Izložba polaznika Narodnog sveučilišta Dubrava, u sklopu programa “Likovni život Dubrave”. Izložba se može razgledati do 30. lipnja 2022., radnim danom od 10 do 20 sati. Ulaz je slobodan.

Izložba polaznika Narodnog sveučilišta Dubrava u Galeriji Kontrast

U središtu likovne kreativnosti

Ove godine odlučili smo po prvi put spojiti završnu Izložbu polaznika Na-rodnog sveučilišta Dubrava s manifestacijom Dani Dubrave, na kojoj predstavljamo ponajbolja djela likovnih programa i hrvatskog tradicijskog rukotvorstva.

Narodno sveučilište Dubrava prepoznato je u gradu Zagrebu kao poželjno mjesto susreta, u kojem polaznici svih životnih dobi stječu specifična znanja i vještine, zahvaljujući iskusnim mentorima radionica, koji budno prate njihov kreativni rast i traganje za vlastitim rukopisom. Naglasak je stavljen na sam proces u kojem se gubi strah od pogreške, uslijed čega se počinju otkrivati novi likovni svjetovi i ideje. Stjecanjem radnih navika i kvaliteta radova postaje izražajnija. Zanimljivo je da u takvom zdravom društvenom okruženju i polaznici počnu učiti jedni od drugih. Mjesta za ljubomoru nema, jer je svatko od nas različita individua sa svojim prepoznatljivim životnim stavovima i interesima. Poštujući sve te različitosti, postajemo otvoreniji za daljnje napredovanje. Također, bavljenje umjetnošću omogućuje, poput art terapije, suočavanje sa novim izazovima, pri čemu se određeni likovni problem analizira kako bi se otkrilo neko novo, originalno rješenje. Obično krećemo od lakših prema težim zadacima, pri čemu se uče osnovni likovni elementi. No, upravo takvi jednostavni zadaci često se pokazuju najtežima, jer svi očekuju brza rješenja koja bi im otkrila jeftini trik kako napraviti nešto efektno bez muke. Iskusni mentori su tu da budu potpora polaznicima, kako bi u njima probudili uspavani potencijal, poštujući pri tome njihove mogućnosti.

U Kulturnom centru u Dubravi tako se stvaraju nova, čvrsta prijateljstva. Stoga ne čudi da se mnogi polaznici ovdje osjećaju dobrodošlo, pa se s radošću svake godine ponovo upisuju na tečajeve. Zbog njihove vjernosti, likovne radionice su postale svojevrsne škole koje ih sve više motiviraju da se ambicioznije bave tom djelatnošću. U tom se procesu razina kvalitete podigla, što je vidljivo i na ovoj izložbi.

Dva su bitna događaja tome prethodila. Prvi impuls dogodio se 2017. godine kada smo odlučili u Galeriji Kontrast organizirati samostalnu izložbu mladoj polaznici tečaja crtanja i slikanja, Niki Skendrović. Vidjevši njene rezultate i drugi su polaznici počeli maštati o tome kako bi i oni jednom mogli doći na red, tako da su povećali svoju produktivnost. Drugi događaj zbio se kada su našoj polaznici crtanja i slikanja, Alenki Tominac, primljeni akvareli na skupnoj žiriranoj izložbi „One su tu”, u Galeriji likovnih umjetnosti Slavko Kopač u Vinkovcima, 2020. godine, za što je dobila i nagradu publike. To je ubrzo motiviralo i druge nadarene polaznike da se okušaju na natječajnim izložbama, što je urodilo plodom, razveselivši sve nas i obogativši tako hrvatsku likovnu scenu.

Na ovoj izložbi, u tehnički dorađenim radovima, zamijetit ćete prisustvo različitih motiva kao što su krajolici, portreti, životinje, mrtve prirode…. Na-stali su po predlošcima, koje polaznici koriste samo kao “odskočnu dasku” za neka nova dostignuća i varijacije, bilo da koriste olovku, ugljen, pastelu, kolaž, tuš, temperu, akvarel ili akril.
Mala škola ilustracije i stripa prepoznatljiva je po svojoj nakladničkoj aktivnosti, gdje djeca osnovnoškolske dobi na kraju godine izrađuju zajedničku slikovnicu, razvijajući istovremeno likovne i literarne vještine. Ove godine četiri polaznika napravilo je duhovitu slikovnicu pod nazivom „Neobičan dan na plaži“, a Niki Cigoju otisnuta je i autorska slikovnica “Koze”.

Mala škola primijenjene umjetnosti omogućuje svojim polaznicima da se su-sretnu s raznim crtaćim, slikarskim, grafičkim i kiparskim tehnikama, učeći ih da se one, također, mogu primjenjivati na raznovrsne načine, kako bi se stvorila djela visoke estetske vrijednosti, posvećena godišnjim dobima i značajnim svetkovinama.
Keramička i Kiparska radionica namijenjene su isključivo polaznicima koje zanima oblikovanje treće dimenzije, stvarajući tako djela primijenjenoga karaktera; od zdjela i vaza, pa sve do zanimljivih, minijaturnih skulptura i mobila.

U programima hrvatskog tradicijskog rukotvorstava ističu se radionice izrade zlatoveza “Zlatne niti baštine”, čipke na iglu “Naše čipke – naš ponos”, te radionica heklanja ili kukičanja “Hekleraj”, u kojima su polaznice učile rijetka umijeća izrade i primjene tradicijskih tekstilnih rukotvorstava.

Raznolikom ponudom ustanove cilj nam je privući nove korisnike, a pritom zadržati i stare, jer je poznato da bi bez likovnosti cijeli svijet bio dehumanizirano i bezlično mjesto za život.

Svebor Vidmar

Izvor: https://ns-dubrava.hr/

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Izložba Branke Toplek "Moj svijet boja"

U subotu, 4. lipnja, u 18 sati u zgradi Scheier otvara se izložba radova članice Likovnog udruženja Čakovec Branke Toplek. Naziv izložbe je 'Moj svijet boja'

Izložba Branke Toplek

Branka Toplek rođena je 1968. godine i djetinjstvo je provela u Mačkovcu, a sada s obitelji živi u Šenkovcu. Završila je srednju ekonomsku školu, zanimanje ekonomist. Udana je te majka sina i kćeri. Slikanjem se aktivno bavi od 2018. godine kada je krenula na edukacije. U školi slikanja prošla je sve tehnike, a najviše ju je oduševilo ulje. Zbog toga se i najradije izražava uljem na platnu, a istražuje akril i to pouring tehniku. Voli slikati cvijeće, voće i pejzaže. Najčešće slika u smiraj dana, a miješanje boja je opušta te uživa u procesu stvaranja.

Član je Likovnog udruženja Čakovec te sudjeluje na likovnim kolonijama i humanitarnim akcijama. Zadnje dvije godine uči realizam na online platformi Michael James Smitha. Kroz ove godine uključuje se sa svojim slikama na razne grupne izložbe, a ovo joj je druga samostalna izložba.

Izvor: emedjimurje.net.hr/

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Izložba slika Željke Podobnik i Zdenke Starčević "Zeleno - plava čarolija"

vrijeme: 20.05. u 19 sati - 24.06.2022.
mjesto: Gradska knjžnica i čitaonica Mali Lošinj, Zagrebačka 2

Izložba slika Željke Podobnik i Zdenke Starčević

Željka Podobnik

Riječanka goranskih korijena. Rođena sam u Zamostu, malom slikovitom mjestu smještenom uz obalu rijeke Čabranke.
Osnovnu i srednju školu završila sam u Čabru, a Ekonomski fakultet u Rijeci. Već od rane mladosti zanimalo me kreativno izražavanje. Uživala sam u izradi raznih crteža i unikatnih suvenira, a poseban interes bile su mi slike i slikarsko izražavanje. Kasnije, profesionalna karijera s vrlo odgovornim rukovodećim poslovima, nije mi ostavila puno vremena za omiljeni hobi. Tek zatišje profesionalne aktivnosti otvara mi ulazak u slikarski svijet, potpuno suprotan od prethodnog.Riječanka goranskih korijena.

Rođena sam u Zamostu, malom slikovitom mjestu smještenom uz obalu rijeke Čabranke. Osnovnu i srednju školu završila sam u Čabru, a Ekonomski fakultet u Rijeci. Već od rane mladosti zanimalo me kreativno izražavanje. Uživala sam u izradi raznih crteža i unikatnih suvenira, a poseban interes bile su mi slike i slikarsko izražavanje. Kasnije, profesionalna karijera s vrlo odgovornim rukovodećim poslovima, nije mi ostavila puno vremena za omiljeni hobi. Tek zatišje profesionalne aktivnosti otvara mi ulazak u slikarski svijet, potpuno suprotan od prethodnog.

Počinjem se aktivno baviti slikarstvom 2017. godine.Svoje slikarsko znanje i usavršavanje kontinuirano razvijam pod stručnim vodstvom iskusnih i vještih mentora mnogih likovnih radionica. U početku to su bile radionice slikarice Erike Medanić(olovka, ugljen i akril), kasnije 2021. godine radionica slikarice Aleksandre Goreta (tehnika akrila), a tijekom 2021. i 2022. radionice slikara Dražena Josipa Pavića (tehnika suhi pastel). Učestvovala sam na svim likovnim kolonijama u organizaciji Zajednice Mađara u Rijeci 2017.-2019., na desetodnevnoj likovnoj koloniji Baja Art Camp 2017. u Mađarskoj, na Međunarodnoj likovnoj koloniji 2021. Turanj, u organizaciji Slovenskog kulturnog društva „Lipa“ Zadar i na Ex-tempore Ptuj Karneval 2022.Izlagala sam na više od dvadesetak skupnih izložbi i to na području grada Rijeke 2017. - 2020., u Splitu 2018. - 2021., u Batini 2019., u Čabru 2019., u Zadru 2021., u Zagrebu 2022. te na području Mađarske (2018.) i to u Budimpešti, Pečuhu, Baji i Šiklošu.

U rujnu 2019. izložila sam svoje slike u Gradskoj knjižnici i čitaonici Mali Lošinj na izložbi pod nazivom „Sve čari morskog plavetnila“.Sudjelovala sam četiri godine zaredom na Profuturi u Poreču – izložbi amaterskog stvaralaštva, za koju stručni žiri odabire radove slikara.2021. dobila sam priznanje od strane Hrvatskog sabora kulture za izlaganje na izložbi 37. Susret likovnih stvaralaca Hrvatske u Otočcu.Članica sam Hrvatskog sabora kulture Zagreb, EU projekta Wom@rts za žene umjetnice i likovne grupe Slovenski dom KPD Bazovica Rijeka, gdje sam imala tijekom travnja 2022. svoju samostalnu izložbu pod nazivom „Od uzmorja do gorja“
Radim uglavnom autorske slike akrilom na raznim podlogama (preferiram platno). Volim slikati i suhim pastelom, rjeđe olovkom i ugljenom. Sve čari prirode, morskog plavetnila, gorskog zelenila i slikovita goranska mjesta koja su vezana uz moju mladost, izvori su mi slikarskih motiva koje prenosim na platna s velikom ljubavlju.

Kontakt podaci: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
web: http://zeljka-podobnik.mreza.hr
https://womarts.net/artists/zeljka-podobnik/

Tags:

Stranica 1 od 152

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.

© 2013 Ludvig dizajn. All Rights Reserved.

NAVIGACIJA