FacebookTwitterGoogle Bookmarks

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Izložba Jadranke Ratkajec Krajnović "Otisci sjećanja"

vrijeme: 19. listopada 2018. u 19 sati.

mjesto: Galerija Idealni grad (Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad)

Izložba Jadranke Ratkajec Krajnović

OTISCI SJEĆANJA

Zraka svjetlosti se prolaskom kroz kristal lomi i razdvaja titrajući u apsolutno savršenom omjeru, te pulsiranjem i bojama duboke energetske vrijednosti ona razlaže svoju priču o istinskim vibracijama našeg planeta. Upravo je svjetlost polazište i ključna nit vodilja u ciklusu radova Jadranke Ratkajec Krajnović. Eterične kompozicije na platnima mekoćom ulja i transparentnim slojevima emaniraju svjetlost, koja se potom nastavlja i u prostoru kroz meke forme tkanih skulptura i reljefa.

Izložba Jadranke Ratkajec Krajnović

Slike su prethodile nastanku tkanih skulptura i kako umjetnica ističe inspiraciju je pronašla u specifičnoj koncepciji svjetlosti unutar koje dolazi do poigravanja formama nalik kristalima. Nebrojene mogućnosti jedinstvenih vizura lomova svjetlosti Jadranka Ratkajec Krajnović bilježi nizom pastelnih tonova uljane boje kojom oblikuje zrake svjetlosti, te bogate pojavne mogućnosti prilikom refleksije, refrakcije i disperzije svjetlosti. Linije preuzimaju funkciju silnica sunčeve energije i često su koncentrirane u samom središtu kompozicije istaknute ponajviše toplinom zlaćane boje. Oštrina zraka i snopova svjetlosti ublažena je materijom ulja čija je gustoća naznačena pastuoznim nanosima u samom središtu kompozicije, dok prema krajnjim rubovima slike ona postepeno omekšava i stapa se u jednu nijansu uhvaćene svjetlosti. Platna Jadranke Ratkajec Krajnović poput kaleidoskopa ispunjenog kristalima emaniraju nove mogućnosti percepcije životne energije i svijeta koji nas okružuje.

Izložba Jadranke Ratkajec Krajnović

Kao što boja i svjetlost daju mekoću kompozicijama na površini platna, tako svjetlost, gradivna materija i putanja prostorne linije daju mekoću reljefima i tkanoj skulpturi. Reljef pruža mogućnost različitih pogleda na jednu formu dok se kretanjem promatrača mijenja dinamika ritma izmjene konkavnih i konveksnih oblika. Izmjena praznih i punih površina između niti na međusobno povezanim kaširanim reljefima nalik je porama na ljudskoj koži koje upijaju, odražavaju i pamte iskustva i doživljaje. Isprepletenim nitima umjetnica oblikuje opnu ženskog torza dopuštajući prostoru i svjetlosti da definiraju granice njezinog postojanja dok se pogled istovremeno zaustavlja na tkanoj tjelesnosti te prodire u sjenovitu unutrašnjost skulpture. Linije s platna pretočene su u prostorne niti tkanja čija se dinamika izmjenjuje većim i manjim plohama koje se šire i skupljaju ovisno o većem ili manjem prodoru skulpture u prostor. Mekoća zaobljenih volumena potencirana je svjetlošću koja dodatno naglašava obrise bijelog tkanja skulpture. Dokidanjem masivnosti u mediju skulpture i oštrine linija u mediju slike Jadranka Ratkajec Krajnović omogućava drugačije viđenje unikatnog tkanja života.

Izložba Jadranke Ratkajec Krajnović

Jedinstvene kompozicije različitih odnosa boja, tonova, linija i ritma gibanja uvode nas u svijet eteričnosti, mekoće i uhvaćene svjetlosti, svijet dokidanja granica i svijet unutarnjeg svjetla i energije kojeg umjetnica bilježi u svojim djelima kao personalizirane otiske sjećanja.


Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.

Jadranka Ratkajec Krajnović slikarica i profesorica likovne umjetnosti i kulture, rođena je 1955. godine u Zagrebu. Školu primijenjene umjetnosti i dizajna upisuje 1970.godine, a 1979. Akademiju likovne umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.
Godine 1986. postaje članica HDLU-a. Iste godine postaje profesorica ŠPUD-a. Od 2002.-2017.godine sudjeluje u radu međužupanijskog stručnog vijeća za nastavnike likovne umjetnosti i dizajna. U tom razdoblju sudjeluje na mnogim državnim natjecanjima-izložbama i radionicama. Njeni učenici su osvojili prvo i treće mjesto i drugu i treću generacijsku nagradu. Kao likovni pedagog i autor koncepata organizira izložbe i predstavljanja Odjela za tekstilni dizajn ŠPUD-a te piše predgovore. Sudjeluje u radu ocjenjivačkih komisija za upis u 1. razred i odjele Škole.
Napreduje u zvanje profesor-mentor 2009.godine (ŠPUD).

2011. Izabrana je za stručnog suradnika na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu gdje vodi metodičke vježbe na Metodici likovne kulture i komentor je na 4 diplomska rada.
Napreduje u zvanje profesor-savjetnik 2014.godine (ŠPUD).
2017. godine izabrana je u naslovno umjetničko-nastavno zvanje docentice u umjetničkom području, polje likovne umjetnosti, grana likovna pedagogija, na Učiteljskom fakultetu.

Sudjelovala 1988. s dvije slike na XX. Salonu mladih u Umjetničkom paviljonu.
Sudjelovala skupnim izložbama profesora ŠPUD-a od 1988. do 2016.godine.
2006. i 2009. sudjelovala na Recentnim izložbama članova HDLU-a u Domu HDLU-a.
2009. i 2011. sudjelovala na skupnoj izložbi Deset žena-deset maski.
Sudjelovala na Međunarodnim izložbama likovnih umjetnika sveučilišnih nastavnika:
2011.Galerija Karas, Zagreb, 2012. Opatija, 2015. i 2016. Umjetnički paviljon“ Juraj Šporer“.
2012. projekt „Orašar“ ,scenski rekvizit- lutka Orašar za Plesne soliste
2013. sudjelovala na skupnoj izložbi , Učiteljski fakultet „ Moj Hlapić“
2015. Galerija Farof, skupna izložba, „Uskrsnuće-novi život“
2005. samostalna izložba u Salonu „Izidor Kršnjavi“ (19 ulja na platnu 100x70)
2010. samostalna izložba u Galeriji učiteljskog fakulteta (11 ulja na platnu 100x70)
2013. samostalna izložba u Galeriji Karas (26 ulja na platnu 100x70 i 85 x65)
2014. samostalna izložba u Galeriji Ravnice ( 10 ulja na platnu 100x70 i 85x65)

Nagrade: 2013., nagrada na Učiteljskom fakultetu na izložbi „Moj Hlapić“
2013., nagrada na izložbi profesora ŠPUD-a

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Izložba slika "Iznutra" autorice Vere Antolićvrijeme: 25. 10. 2018. u 18 sati
mjesto: Knjižnica Prečko, Josipa Slavenskog 12, Zagreb

Izložba slika

Pozivamo vas na otvorenje izložbe slika autorice Vere Antolić "Iznutra".
Na samom otvorenju autorica će čitati svoju poeziju.
Događaj će popratiti glazbeni gost te će nakon službenog dijela programa biti mali domjenak.
Izložba je otvorena do 14.11.2018.
Dobrodošli!

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

''FOTKA S PORUKOM''

Hrvatski brand s motivacijskim porukama u koje ćete se zaljubiti!

FOTKA S PORUKOM

Jeste li se ikada zapitali kako bi izgledao svijet kada bismo si međusobno udjeljivali samo lijepe riječi i komplimente ili k tome još dijelili poruke s najdražima? Bez oholosti, mržnje i vrijeđanja? Vrijeme je da se s riječi prijeđe na djelo i pokaže da je to uistinu moguće!

FOTKA S PORUKOM

Idejni začetnik, mladi fotograf Dominik Papić odlučio je suzbiti mržnju na minimum i pokrenuti vlastiti projekt koji će zasigurno zaintersirati veliki broj ljudi jer ovako nešto još nismo imali u Hrvatskoj. Barem ne u ovome obliku. Riječ je o Fotki s porukom koja ima za cilj kroz različite proizvode s fotografijama i motivacisjkim porukama širiti dobre i pozitivne vibracije i time smanjiti svu lošu i negativnu energiju i usmjeriti ju na nešto dobro, plemenito i vrijedno. U tom projektu nije sam, već mu je dobar prijatelj Nenad Šivak uskočio kao asistent i zajedno su osmislili cijelu kampnju, strategiju i promotivne materijale kojima planiraju osvojiti veliki broj ljudi.

FOTKA S PORUKOM

- Naš cilj prvenstveno je usrećiti ljude te da naše proizvode koriste svakodnevno jer će se uz naše poruke zasigurno bolje osjećati. Primjerice, uz našu motivacijsku šalicu ''Budi nečije svjetlo na kraju tunela'' dan vam naprosto ne može započeti loše, zar ne? Ili, ako ćete dragoj osobi pokloniti proizvod, zasigurno ćete ju oduševit s porukom ''Budi kap koja mijenja svijet'' i slično - kaže Dominik.

FOTKA S PORUKOM

U cijeli projekt uloženo je minimum novaca, ali jako puno vremena jer je bilo potrebno osmisliti cijeli koncept i razraditi ideju. Prvenstveno smo krenuli s digitalnom kampanjom koju će potom pratiti i ona fizička s proizvodima. Tako ćemo u narednom razdoblju imati veliku motivacijsku akciju #BUDIMOTIVACIJA koja ima za cilj ljude potaknuti da pokažu najbolje od sebe; primjerice da snime video u kojemu rade neko dobro djelo ili iskazuju ljubav jedni prema drugima. Na taj će način skupljati bodove i na kraju godine ćemo imati veliko natjecanje u kojemu će najbolji dobiti vrijednu nagradu, a o čemu je točno riječ saznat ćete ako pratite naše društvene mreže!

FOTKA S PORUKOM

Isto tako, kroz tjedan ćemo imati razne akcijske ponude, pa ćemo primjerice imati dan u tjednu u kojemu su naši proizvodi sniženi za 5 ili 10 posto. Planiramo i razne akcije kroz vrijeme adventa gdje ćemo imati advnetski kalendar u kojemu ćemo svaki dan otkrivati neka nova iznenađenja, proizvode, akcije i slično.

Stranica 1 od 139

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.

© 2013 Ludvig dizajn. All Rights Reserved.