Izložba "Kolekcija Kallay"

 

Vrijeme: 26. siječnja u 18:00 do 27. siječnja
mjesto: Modern Gallery, Andrije Hebranga 1, Zagreb,


GENIJA NEMA | MISSING GENIOUS

Izložba

Otvorenjem na Noć muzeja 2018., Zagrepčanima će se prvi puta javno predstaviti Kolekcija Kallay. Ova značajna kolekcija sadrži djela iz perioda Hrvatske moderne te djela regionalne i međunarodne avangardne umjetnosti, kao i njihova nasljeđa. Dio ove kolekcije neka su od ponajboljih ostvarenja umjetnika Hrvatske moderne, poput radova Ljube Babića, Vilka Gecana, Omera Mujadžića, Ede Murtića i drugih. U sklopu izložbe, posjetitelji će tako imati priliku vidjeti i rijetko izlagane radove, poput „Crne zastave“ (1916.), Ljube Babića, vjerojatno jednog od najvažnijih djela tog umjetničkog perioda.

Dio kolekcije posvećen avangardnoj umjetnosti sadrži neka od najvažnijih imena avangardnih i neoavangardnih radikalnih praksi – počevši od časopisa Zenit, radove članova grupe EXAT-51, samostalna i kolektivna ostvarenja umjetnika grupe Gorgona (Josip Vaništa, Julije Knifer, Ivan Kožarić i drugih članova grupe), a zatim zagrebačke Grupe šestorice autora (Vlado Martek, Mladen Stilinović, Boris Demur, njihov časopis Maj 75, ...), slovenske neoavangardne konceptualne grupe OHO koja je prošle godine bila i dijelom izložbe „Viva Arte Viva“ na Venecijanskom bijenalu, zatim grupa BOSCH+BOSCH te drugi autori.
Regionalna avangarda bit će predstavljena umjetnicama poput Jiříja Valocha – jednog od najvažnijih čeških umjetnika, teoretičara i kustosa, zatim mađarskim umjetnicima okupljenima oko grupe Pécsi Műhely (hrv. Pečuška radionica) - Károly Halász, Károly Kismányoki, Sándor Pinczehelyi...; poljske umjetnice Natalie LL, dokumentacijom jedne od najrelevantnijih nezavisnih poljskih galerija – Galerije PERMAFO, slovačkih umjetnika Stana Filka i Milana Adamčiaka i drugih autora.

Izložba, koja će se otvoriti u Noći muzeja 2018. g. prvo je javno predstavljanje Kolekcije Kallay, kolekcije koja u sebi sadrži dvije struje kretanja umjetnosti prethodnog stoljeća. S više od stotinu radova i više od 75 autora, posjetitelji će moći upoznati raznolika kretanja koja su se događala u umjetnosti, a u sklopu izložbe bit će tiskan i katalog.Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.