Petar Hranuelli jedini predstavnik Hrvatske u monografiji Pigmalion

U Beogradu , 13. veljače 2018. biti održana izložba koju organizira Kuća umjetnika Pigmalion, a na izložbi će uzeti učešće i poznati kipar iz Hrvatske Petar Hranuelli. Tom prilikom će biti promovirana monografija sa radovima učesnika dva saziva likovne kolonije Pigmalion. Izložba i promocija monografije održaće se u NLB Galeriji u Beogradu.

Petar Hranuelli jedini predstavnik Hrvatske u monografiji Pigmalion


Likovna kolonija Pigmalion održala se u dva saziva tokom 2017 godine i okupila je jedna od najvećih imena suvremene likovne scene iz Srbije i inozemstva. Jedini predstavnik Hrvatske na ovom velikom likovnom okupljanju bio je Petar Hranuelli koji će se na izložbi i u monografiji predstaviti svojim radovima od kojih su neki nastali na samoj koloniji.
Petar Hranuelli kaže da je bila velika čast biti gost koloije Pigmalion i upoznati umjetnike koji su stvarali i družili se na koloniji.

Petar Hranuelli jedini predstavnik Hrvatske u monografiji Pigmalion


Selektor kolonije Snežana Petrović, poznata srpska slikarica, okupila je dva saziva umjetnika, različitih po senzibilitetu, ali figurtivnog opredjeljenja. Pored Snežane, na koloniji su učestvovali: Slavko Krunić (Srbija), Nenad Stanković (Srbija), Maja Jovanović Majolinica (Srbija) ,Vasilije Dolvački (Srbija), Otto Rapp (Austrija), Anica Radošević (Srbija), Jelena Sekulić Voljanek (Srbija), Damjan Djakov (Srbija), Radovan Jandrić (Srbija), Jože Kotar (Slovenija), Nikolaj Mašukov (Rusija) i Petar Hranuelli kao jedini predstavnik Hrvatske. Ovih dana iz štampe je izašla luksuzna monografija u kojoj su radovi nastali na kolonijama, ali i radovi koji predstavljaju naš opus. Na koloniji Petar Hranuelli je bio jedini kipar, radio skulpture u kamenu.


Aleksandra Đurišić, iz organizacije kolonije Pigmalion, ističe da je za koloniju važno regionalno povezivanje umjetnika, i da je sugurna da će Petar Hranuelli otvoriti vrata i za mnoge druge umjetnike iz Hrvatske.
„Petar nas je očarao svojom energijom, svoijm kamenom i svojom poetikom. Predstavio je Hrvatsku scenu na najbolji način i upoznao nas sa mnogim aktuelnim stvaraocima o kojima nismo znali puno. Alana Kajfež, Nina Ivezić, Petar Ćujo, Petar Dolić, samo su neki od umetnika iz Hrvatske za koje se nadamo da će biti naši gosti u budućnosti“, rekla je Đurišić.
Izložba radova nastalih u prva dva saziva likovne kolonije Pigmalion i promocija monografije učesnika oba saziva će se održati 13. veljače u 19.00 sati u NLB galeriji u Beogradu, Bulevar Mihajla Pupina 165v. Izložba će biti otvorena do 20. ožujka 2018.

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.