Izložba "Događanje" Tanje Dabo, Letricije Linardić i Maje Rožman

vrijeme: 07.02.2018. - 15.02.2018.
mjesto: Galerija Fritzi u Malom Lošinj

 izložba 'Događanje'

U srijedu, 7. veljače 2018. g. u 18 sati u Galeriji Fritzi u Malom Lošinju otvorit će se izložba Događanje triju umjetnica: Tanje Dabo, Letricije Linardić i Maje Rožman. Uz uobičajeno otvorenje, umjetnice će održati kratka izlaganja kako bi posjetiteljima pružile bolji uvid u čitanje umjetničkog djela. Naime, promatrači često „ostaju na vjetrometini“ vlastitih (sa)znanja i očekivanja koja ih ponekad sprječavaju u razumijevanju, a time i u prihvaćanju poruke te suživljavanju s umjetničkim djelom i umjetnošću uopće. Stoga će autorice objasniti svoje umjetničko polazište i proces rada.

Djela ovih triju umjetnica su refleksivna i propituju vlastiti, unutarnji doživljaj svijeta koji je, iako subjektivan, često stvarniji od „objektivnih“ okolnosti i činjenica. Stvarima i doživljajima pravo značenje i smisao pridaju tek naknadna sjećanja i osjećaji koji se vezuju uz njih. Tanja Dabo (Rijeka, 1970.) izlaže dva djela. Umjetničke knjige naziva Arhiv: Večer bilježe svakodnevne životne situacije i radnje koje često i ne „doživljavamo“ nego izvršavamo automatski, vezujući uz njih tek neodređeni osjećaj, poput zamornosti neprestanog ponavljanja. S druge strane, instalacijom Oprost svjesno se propituju međuljudski odnosi i (ne)mogućnost prihvaćanja vlastitih mana i pogrešaka. Letricija Linardić (Rijeka, 1971.) instalacijom Otisci sjećanja propituje mogućnosti „pohrane“ sjećanja u materijalni oblik koji postaje dokument određenog stanja svijesti. Maja Rožman (Zagreb, 1981.) izložit će instalaciju Arhiva, procesualan rad koji obuhvaća mobile, svojevrsne arhivske obrasce osoba koje jesu ili su bile dio autoričinog života te svojim „(samo)arhiviranjem“ postaju svjedoci promjena (fizičkih, emocionalnih…).

Izložba je nastavak projekta Događanja u sklopu kojeg je 11. svibnja 2017. g. održana umjetnička akcija Kolektiv hoda. Akcijom, u kojoj je sudjelovalo i lokalno stanovništvo, upriličen je uspon na Osoršćicu s ciljem međusobnog povezivanja sudionika u intenzivnom fizičkom izazovu. Umjetnice su cjelokupan proces bilježile raznim postupcima i ovjekovječile u umjetničkoj knjizi koja će također biti predstavljena na izložbi.

Izložba će biti otvorena do 15. veljače 2018. godine. Radno vrijeme Galerije Fritzi je radnim danom od 9 do 14 sati (subotom i nedjeljom zatvoreno).

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.