Izložba "Novo Svitanje"

vrijeme: 01.03.2018 u 18 sati
mjesto: Galerija Sunce, ustanova URIHO, Avenija Marina Držića 1, Zagreb

Novo Svitanje

Likovni stvaralački izričaji i umijeća izražavanja tehnikama crtanja,slikanja i drugim načinima te postupci nastajanja djela služe kao izvrsno sredstvo izražavanja, komunikacije i razumijevanja među ljudima.
Likovna umjetnost u terapijskim primjenama, za razlikuod svijeta, u Hrvatskoj je vrlo slabo korištena.
Program kreativnog rada u likovnoj radionici art terapije Udruge „Svitanje“ obuhvaća od 10 do 15 korisnika u dobi od 25 do 65 godina.

Korisnici su liječeni i boravili su na različitim psihijatrijskim odjelima, a danas korisnici svoje kreativno vrijeme provode u udruzi Svitanje.
Kreativni program obuhvaća nekoliko terapijskih programa. Jedna od njih je i kreativna radionica u kojoj se korisnici relaksiraju i prolaze faze imaginacije kroz nekoliko postupaka.
Jedna od glavnih zadaća Udruge je osjetiti potrebu svojih korisnika za kreativnošću i izražavanjem te im pomoći u putu i načinu od njihove istinske želje do njezine realizacije.

Voditeljica i asistentica kreativnih radionica art terapije u udruzi „Svitanje“ Mercedes Bratoš

Korisnici koji su zajednički radili slike su: Miroslava
Božanović, Vesna Fidermuc, Damir Vukadin, Augustina
Harapin, Goran Ganza, Irina Tkalec, Irena Barišić, Romano
Dimić, Marko Friščić, Mirjana Ksionžik, Dražen Fekete, Sara
Golomac, Višnja Kramarić, Martina Brnčić

Svrha Udruge SVITANJE, za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja, je poticanje različitih programa za rehabilitaciju osoba s psihičkim bolestima u zajednici u cilju povećanja autonomije i
zaštite ljudskih prava kako bi omogućila oboljelima od psihičkih bolesti dostojanstven život, sa što više samostalnosti i optimalnom podrškom, razvoj alternativnih oblika skrbi i prevencija institucionalizacije.
Procjena funkcioniranja osoba s psihičkim poteškoćama je slaba točka i hrvatskog zakonodavstva.

Nisu sve osobe koje imaju invaliditet zbog psihičke bolesti nesposobne za rad, već bi trebale biti u mogućnosti tražiti procjenu svog invaliditeta, kao što to mogu osobe s tjelesnim poteškoćama te na temelju toga pronaći za sebe posao koji im je prilagođen i vrstom
posla i radnim vremenom.
udruga-svitanje.hr

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.