Izložba Željka Bubala „Postojanje u različitosti“

vrijeme: 5. travnja u 19 sati

mjesto: Sveučilišna galerija "Vasko Lipovac" Ruđera Boškovića 31, Split

Izložba Željka Bubala

U Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“ 5. travnja u 19 sati otvara se izložba Željka Bubala pod nazivom „Postojanje u različitosti“. Izložba prikazuje manji presjek umjetnikova stvaralaštva od 1987. do danas s naglaskom na recentno stvaralaštvo, nastalo u posljednje tri godine. Izložbu će predstaviti kustosica Mirela Duvnjak. U glazbenom dijelu otvorenja izložbe nastupit će studentica solo pjevanja Gabrijela Deglin uz klavirsku pratnju studenta Antonia Grkeša.

Iz teksta kustosice Mirele Duvnjak

(…)Od samih početaka stvaralaštva Bubalo njeguje svjetlo kao imperativ kompozicije koji je i dalje aktualan ali obogaćen kompleksnim kombinacijama boja i silinom slikarske geste. U ranom razdoblju temeljio je svoj slikarski izraz na zavičajnom nasljeđu moderne ( metafizičkim maglama Vidovića, i zemljanim tonovima Pavića i Ivančića). U tom razdoblju osnovni su motivi njegova opusa prizori crkvica na uzvišenjima sa siluetama okupljenih ljudi, okupanih mističnim svjetlom na točkama susreta fizičkog i metafizičkog, smrtnog i besmrtnog … Tu su i samotni putnici u hodu prema svjetlu utopljeni u atmosfere tihe dramatike. U svakoj se ogleda melankolična nota s pulsirajućom mrljom svjetla i vertikalom kao simbolom izdizanja iz materijalne stvarnosti i optimizma.(…)

O autoru

Željko Bubalo rođen je 1949. u Splitu. Godine 1974. diplomirao je na Pedagoškoj akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Ante Kaštelančića. Živi i djeluje u Zavali (otok Hvar) i Splitu kao samostalni umjetnik. Član je HDLU Zagreb i HULU Split. Godine 1993. snimljen je dokumentarni film o njegovom radu u produkciji Hrvatske televizije. Njegove se slike nalaze u privatnim zbirkama te muzejima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.