Samostalna izložba akademskog umjetnika Siniše Reberskog "Dohvaćene nedohvatljivosti"

vrijeme: 26. travnja 2018. u 19 sati
mjesto: Galerija ZILIK, Radićeva 13, Karlovac

Samostalna izložba akademskog umjetnika Siniše Reberskog

Posjetitelji će na izložbi moći razgledati izbor radova iz ciklusa koji Siniša Reberski stvara posljednjih nekoliko godina, a u kojem bilježi vlastite vizije dalekih neistraženih prostora. To su imaginarni svjetovi nastali ispreplitanjem kolektivnog poznatog i individualnog zamišljenog. Uvriježeno kolektivno nasljeđe, spoznaje i vizualna memorija o poznatom nam dijelu Svemira ne nudi konačne odgovore već otvara nebrojene mogućnosti interpretacije s krajnjim ciljem pokušaja dosezanja nedostižnog. Kreiranjem vlastite vizije svijeta i njegovih sustava, odnosa, kretanja i gibanja Reberski stvara potencijalni prostor koji nameće mogućnost promatranja i analize svega općepoznatog i priznatog pritom se pitajući koliko općeprihvaćenih činjenica počiva na apsolutnoj istini (ukoliko ona uistinu postoji), a koliko zapravo svijet funkcionira na temelju nedorečenih teorija?

Samostalna izložba akademskog umjetnika Siniše Reberskog

O IZLOŽBI:

"Unutar filozofskih promišljanja Siniša Reberski stvara vizije dalekih nedohvatljivih svjetova – mjesta koje je zamislio i naslikao. On ih bilježi, razvija, prati, istražuje, dokumentira i razmatra njihove potencijale. Takvim posvećenim radom ilustrirana mjesta poprimaju obrise stvarnog svijeta – ona postaju mogućnost na površini slike. Konstelacije, zvijezde, planeti, sateliti i asteroidni oblaci sastavni su dio imaginarnog svijeta ispunjenog tamnom energijom koja potiče širenje svemira. Dubina dalekih prostranstava ostvarena je bogatim i krajnje zasićenim tamnim bojama unutar kojih umjetnik oslobađa i rasvjetljuje prostor za pojedine akcente poput dramatičnih eksplozija, snažnih kolizija ili sjetnih prikaza osvjetljene strane planeta. Rastakanjem oštrih granica u prikazima kolizija planeta boje se međusobno prožimaju i stapaju u veću pulsirajuću masu. Kompozicije su definirane rasterom u funkciji geografskih koordinata, dok je mrljasto građenje dinamičnih površina planeta u kontrastu s minuciozno izvedenim kaligrafskim tekstom prisutnim u svakom djelu. Važan popratni element su svakako nazivi radova čiji je sadržaj oblikovan poput crtica iz dnevnika pasioniranog istraživača koji pri svakom novom avanturističkom poduhvatu ponosno bilježi svoja otkrića i spoznaje. Tekst je prisutan i u samim djelima – autor u zrakoprazni prostor svemira integrira kaligrafske bilješke nalik drevnim zapisima nekih drugih svjetova i naroda, odnosno kriptograma koji se pretaču u tajne kodove. Njihov meditativni karakter, koji vežemo uz duhovnu vrijednost arhetipskog običaja prepisivanja svetih tekstova, dopušta promatraču odlazak u druge svjetove u kojima će naizgled nepoznati znakovi poprimiti smisao i dobiti svoje značenje. Cijeli niz karakteristika, poput arhaičnih opisa djela, kaligrafskih crtica i tretmana površine papira natopljene bogatom zasićenom bojom, pridonosi stvaranju dojma starih kartografskih zapisa. Oni potiču buđenje kolektivne svijesti, te se kod promatrača javlja osjećaj kao da je već negdje vidio predočene vizije svijeta. Elementom prepoznavanja promatrač potvrđuje prisutnost i valorizira vjerodostojnost radova, odnosno mogućnost njihove istine, dok emocije i kolektivno iskustvo postaju medij razumijevanja slike.


Samostalna izložba akademskog umjetnika Siniše Reberskog

Poput kroničara vremena jednog zamišljenog svijeta prepunog poznatih i nepoznatih čestica, Siniša Reberski doprinosi općoj viziji našeg svijeta uvodeći nas u intrigantan svijet njegovih mogućnosti i potencijala. Ciklus radova "Dohvaćene nedohvatljivosti" djeluje poput zbirke strastvenog istraživača koji prikuplja spoznaje, teorije, pronalaske i otkrića iz različitih izvora o jednom dalekom nedohvatljivom svijetu. Taj svijet je vizija mogućnosti i potencijala svake osobe, događaja ili predmeta za koje mislimo da ih poznajemo, jer prihvaćamo prvo i doslovno značenje koje nam je ponuđeno, no ako samo malo zagrebemo ispod površine, možemo i sami zaći u neki posve novi, dosada neistraženi svijet." (iz predgovora izložbe Sonje Švec Španjol)


Samostalna izložba akademskog umjetnika Siniše Reberskog

O AUTORU:

Siniša Reberski diplomirao je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1987. godine u klasi prof. Ante Kuduza, apsolvirao Umjetničko pismo i oblikovanje knjiga na Hochschule für Angewandte Kunst in Wien u Beču 1990. godine kod prof. Elfriede Gldschmidt i Thomasa Hansena, a 2016. godine magistrirao kaligrafiju na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani kod prof. Lucijana Bratuša.

Radio je kao ilustrator i grafički dizajner u Hrvatskoj i Njemačkoj, a 1991. započinje predavati na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje radi i danas kao profesor na Odsjeku grafike. Predavao je i na Studiju dizajna, Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci i na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani. Uz nastavni rad bavi se prvenstveno kaligrafijom, slikarstvom i grafikom. Slika najčešće u tehnici akvarela koji preferira i u kaligrafiji. Kaligrafija, grafika i slikarstvo se u njegovom radu neprestano prožimaju tako da je nerijetko nemoguće odrediti spada li mu rad u jednu točno određenu kategoriju ili je mješavina više njih. Izlagao je na dvadesetak samostalnih i brojnim skupnim izložbama.


Samostalna izložba akademskog umjetnika Siniše Reberskog

Potpisi fotografija:

1 NEKI SUSTAV, NEKE PUTANJE I NEKI ZAPISI NAČINJENI RUKOM NEKOG AUTORA NA NEKOM PISMU U NEKOM STOLJEĆU

akvarel na papiru, 140x100 cm

8 MJENE SAMOTNOG PLANETA BEZ ATMOSFERE I NJEGOVOG JEDINOG PLINOVITOG SATELITA (3/4)

akvarel na papiru, 28x28 cm

11 INTERESANTAN PRIKAZ ORBITALNIH POREMEĆAJA PLANETA SUSTAVA 7 KLASE LUITPOLD III. S KRAJNJE NEPREDVIDIVIM POSLJEDICAMA

akvarel na papiru, 110x70 cm

12 NEKI DRUGI SUSTAV, NEKE DRUGE PUTANJE I NEKI DRUGI ZAPISI NAČINJENI RUKOM NEKOG DRUGOG AUTORA NA NEKOM DRUGOM PISMU, U NEKOM DRUGOM STOLJEĆU

akvarel na papiru, 140x110 cm

14 KONFUZNA KARTA ORBITALNIH KRETANJA NEKOLICINE PLANETA NEKOG SUSTAVA MALE ZELENE ZVIJEZDE SA ZAPISIMA NA NEPOZNATOM VJEROJATNO FONETSKOM PISMU

akvarel na papiru, 100x70 cm


Samostalna izložba akademskog umjetnika Siniše Reberskog

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.