Izložba fotografija Snježane Požar "IZRAEL, ŽEDAN I VODE I LJUBAV"

86. SAMOSTALNA IZLOŽBA UMJETNIČKE FOTOGRAFIJE

Uz Međunarodni skup: “ MEDIJI I ISTINA“

Hotel ARKADA Stari Grad, otok HVAR, od 3. do 5. svibnja 2018

Izložba fotografija Snježane Požar

Čitava je životna priča SNJEŽANE POŽAR vezana uz montažu, film i fotografiju.
Iza sebe je ostavila trag u brojnim izložbama i filmovima, objavljenim radovima, nagradama i pohvalama. Više od pet desetljeća je članica Foto-kluba Zagreb, pa je kroz to vrijeme zaustavila tisuće neponovljivih trenutaka u vremenu i prostoru.
Ono što ostvarenje Snježane Požar razlikuje od radova mnogih drugih fotografa, su njezini trenuci jedinstvenosti i izvornosti. A takvih bljesaka u njenom fotografskom životu nastalo je doista mnogo. Njen stvaralački opus ne možemo smatrati dovršenim što nam potvrđuju posljednjih godina brojne izložbe po cijeloj Hrvatskoj, preko Pariza, Lisabona, Oradeje, Gradza i Ljubljane, na kojima lako otkrivamo, s koliko mašte uspijeva realizirati svoje slike. Poznavaoci njena rada složit će se kako je jedno od njenih umijeća učiniti značajnim ono što je naizgled manje značajno. Privid je to jednostavnosti iza kojeg stoji njen vlastiti fotografski svijet, sastavljan od cijelog niza sekvenci koje tek sagledane u zajedništvu u svojoj jedinstvenosti prerastaju u krajnje profinjenu kompoziciju. Nije to kompozicija jedne slike, nju tvori cijeli opus sačinjen od nadahnutih detalja ugrađenih u svaku pojedinačnu sliku. U tom je kontekstu i njen fotografski izražaj u svojoj cjelovitosti vrlo jasan i živ, ali precizan i samo od nje određen.
Zdenko Kuzmić, profesor

Izložba fotografija Snježane Požar

Uz mnoštvo svojih zanimanja, Žana je prije svega okrenuta slici, montaži, filmu, fotografiji i duboko zadubljena u nju.
Još kao filmska montažerka u Hrvatskoj televiziji godinama je potvrđivala svoje umijeće biranja i „kolažiranja“ najboljih snimateljskih radova, postižući uvjerljivu dramsku cjelinu bilo reportaže,
vijesti ili cjelovitog dokumentarnog filma. Ne mali broj puta i sama se poduhvatila režijskog posla.
Danas Žana voli i radi fotografiju i to upravo onu koja nas ne ostavlja ravnodušnima.
Pred njenim slikama zastajemo i s posebnom pažnjom pokušavamo prodrijeti u ono što je htjela reći ili,
što i zašto je baš to zabilježila okom svoje kamere.
Uspjela je dočarati sam život i lijep i tužan i ružan, vapaj i molitvu, smirenost i čežnju.
Snježana Požar se stalno potvrđuje novim izložbama, vrsna majstorica fotografije, izvanredno uočenih karakterističnih detalja samih mjesta, stvari i prostora. Što reći na taj neumorni, stvaralački nemir
nego to, da nastaje iz ljubavi i znanja koje ne čuva samo za sebe već uspješno prenosi svojim učenicima, prijateljima, djeci i znancima.
Uz sav stalni rad rodila je i odgojila tri sina, sada već odrasla, radišna i odgovorna čovjeka od kojih ima šest šestero unuka i svi žive u Zagrebu.
Milka Ganza, novinar

Izložba fotografija Snježane PožarSnježana Požar

Rođena je 1945. godine u Borovu Naselju kod Vukovara, par
godina živi u Splitu, kao dijete od 4 godine dolazi u Zagreb.
Školu primijenjene umjetnosti završila je u Zagrebu, Odsjek za likovnu
i tehničku obradu fotografije 1966. godine. Članica je „Foto kluba
Zagreb“ od 1963. godine. Tijekom srednje škole snima za "Telegram“,
„Studentski list" i „Školske novine“. Od 1971. kada se zapošljava na
RTV Zagreb, kao filmski montažer gdje ostaje sve do svog odlaska u
mirovinu 1994.godine. Kasnije surađuje s „Vijenac“, „Tehnička kultura“ i „Slobodna Dalmacija“.
Uz rad upisuje Kazališnu akademiju, Odjel za filmsku i elektroničku montažu, koju diplomira 1981.u klasi Prof. Radojke Tanhofer, Prof. Hrvoja Turkovića i Dr. Prof. Ante Peterlića. Upisuje postdiplomski studij komunikologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu koji je završila 1987. godine.
Kao profesor – vanjski suradnik 1984.-86. predaje filmsku i elektroničku montažu u Centru za odgoj i obrazovanje u kulturi u Zagrebu. Na Akademiji za kazalište, film i TV, predaje elektroničku montažu kod Prof Branka Ivande, 1985.-87.g. Isti predmet predaje i na Studiju novinarstva na Fakultetu političkih znanosti 1989. kod Prof. Maria Plenkovića.
Za zalaganje i rad u Fotoklubu „Zagreb“ uručena joj je „Zlatna značka“ Kluba 1998. Dobitnica je „Priznanja“ uz 110. godišnjicu Kluba i „Zahvalnica“ uz 115. godišnjicu Kluba.
Izlagala je na više od 300 natječajnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Za to je dobila mnoge nagrade i pohvale. Održala je 85 samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj, Zagreb, Osijek, Virovitica, Rijeka, Knin, Split, Vis, Zelina, Zadar, Jelsa, Vrboska , Rudine, Stari Grad i Palmižana na Hvaru te Plitvička jezera, u Francuskoj (Pariz, Creteil i Douville), Austriji (Graz), Rumunjskoj (Oradeja), Portugalu (Lisabon), Crnoj Gori (Tivat), Slovačkoj (Banska Bistrica) i Sloveniji (Postojna i Ljubljana).
Za izlagački rad Klub joj 2005. godine dodjeljuje počasni naziv „Istaknuti izlagač“ a godine 2008. počasno zvanje “Kandidat majstor fotografije“. Dobitnica je „Povelje“ povodom 60-te obljetnice Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2006. godinu. Godišnju nagradu za 2006. "Dr Oton KUČERA" Zagrebačke zajednice tehničke kulture, nagradu „Tošo DABAC“ za životno djelo 2008. i „Povelju August TRAJTIĆ“ 2012. za promicanje ugleda „Fotokluba Zagreb“ u domovini i svijetu. Fotografije su joj tiskane u knjigama „Putovanje biblijskim zemljama“, „MAJSTORI HRVATSKE FOTOGRAFIJE“, „Fotografkinje“, „ SLIKE VREMENA“ i „U SUSRET VREMENU“ 2013. Režirala je, snimala kamerom i 30 fotografija za „ŽEŽIN Sv. IVANA 2010“ u trajanju 35min, za Vrbosku na Hvaru. Samostalno je postavila više od 200 izložbi. U 2015.- 2016. god. sudjeluje u EU projektu „Edukacija žena u malim sredinama“ koji je trajao 11 mjeseci. Snimila je 60 fotografija iz aviona za TZ Vrboska, koje se koriste u propagandne mape i kataloge otoka Hvara.
Vladko Lozić, iz FKZ

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.