Izložba Gojanović - Krupa - Martinović u Europskom domu Zagreb

vrijeme: 13. studenoga 2018. u 19:00 – 21:00

mjesto: Europski dom, Jurišićeva 1/1, Zagreb

Izložba Gojanović - Krupa - Martinović u Europskom domu Zagreb

U utorak, 13. studenog 2018. u 19 sati u Europskom domu Zagreb (Jurišićeva 1/1, Zagreb), otvara se izložba slika i crteža Krešimire Gojanović, Alfreda F. Krupe i Jelene Martinović u organizaciji Europskog doma Zagreb i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb. Izložbu će sa autorima otvoriti Renata Bačić i Robert Štimec, a izložba će se moći pogledati do 10. prosinca 2018.

Troje autora različitih generacija koji su diplomirali na zagrebačkoj ALU, na izložbi će predstaviti svoja recentna crtačka i slikarska djela, koja istražuju prirodu oko nas, ali i unutarnji svijet umjetnika u kreativnim transformacijama.

O autorima:

Krešimira Gojanović rođena je 13. veljače 1970. u Osijeku. Godine 1989. završila je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, smjer Slikarstvo, a 1993. diplomirala je na Grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Ante Kuduza. Godine 2010. magistrirala je na ALUO Ljubljana, smjer Oblikovanje vizualnih komunikacija, pri mentoru prof. Milanu Eriču, te je obranila magistarski rad ‘’Medijska kultura: tradicionalna umjetnost u klasičnim i suvremenim medijima’’. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, te slovenskog društva BMG za promociju turizma i umjetnosti. 2015. godine s kolegama je osnovala novu strukovnu udrugu zagrebačkih likovnih umjetnika – HDLU Zagreb, u kojem od 2015. godine djeluje kao predsjednica udruge. Izlagala je na 48 samostalnih izložbi i više od 90 skupnih u zemlji i inozemstvu.

Sudjelovala je na brojnim likovnim kolonijama humanitarnog karaktera, a radovi joj se nalaze u fundusima više domaćih galerija i muzeja. Od 2015. autorica je i urednica internetskog portala ''Zagrebački likovni umjetnici'', namijenjenog promociji profesionalnih likovnih umjetnika iz Zagreba i Hrvatske. Zadnjih godina crta svoj ciklus crteža ''Saturnova djeca'', koji poput dnevničkih likovnih zapisa bilježi iskustvo umjetnika u tranzicijskim vremenima, ali i arhetipsku borbu kreativnih i slobodnomislećih pojedinaca protiv različitih društvenih i političkih sustava, koji ih ograničavaju.

E mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www:likumzg.wordpress.com/kresimira-gojanovic

Alfred Freddy Krupa je akademski slikar i profesor crtanja i slikanja. Rođen je 1971. godine u Karlovcu, diplomirao je slikarstvo 1995. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Zlatka Kauzlarića Atača. Prvi je hrvatski slikar dobitnik stipendije vlade Japana, te je boravio na studijskom putovanju u Tokiju 1998. / 99. Izlagao je na preko 20 samostalnih i 40-ak skupnih izložbi. Zastupljen je u galerijskom sustavu Tate (Special Library Collection, Tate Britain-London), Šleskom Muzeju (Muzeum Slaskie) – Katowice, Poljska, u Nacionalnom muzeju akvarela (Museo Nacional de Acuarela Alfredo Guati Rojo) – Mexico City, Mexico, te Kabinetu grafike HAZU, Gradskom Muzeju Karlovac, kao i drugim javnim i privatnim zbirkama u Litvi, Njemačkoj, SAD-u, Bugarskoj, Italiji, BiH i Hrvatskoj. Nagrađen je sa nekoliko nagrada i priznanja u inozemstvu, uključujući i posebnu nagradu stručnog vijeća ”Councillor Special Prize” 2013. godine u kineskom gradu Anshanu na 3. međunarodnoj izložbi kineske kaligrafije i slikarstva tušem. U svojim djelima Alfred Freddy Krupa prikazao je presjek svog slikarskog opusa, unutar kojega se u velikoj mjeri bavio suptilnim transformacijama prirode, te aktom i autoportretom. Slikarstvo tako ovdje postaje i čin produhovljenja, nalik djelovanju starih japanskih mudraca koji su istovremeno bili i svećenici u hramu prirode, kaligrafi i pjesnici, pri čemu je cilj tog zen putovanja bio da se oljušte prividi dopadljivosti sa lica suštine i da se priroda i čovjek zajednički stope u spoznaji Jastva u sadašnjosti, neuhvatljivi i prozračni poput daha i vjetra u potezima kista.

E mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www: likumzg.wordpress.com/alfred-freddy-krupa/

Jelena Martinović rođena je 1981. godine u Varaždinu. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu upisuje 2000. godine i diplomira 2006. godine, u klasi profesora Ante Rašića. Od značajnijih inozemnih projekata svakako treba istaći rezidencijalni boravak na umjetničkoj radionici ”As tide”, ”Heimat”, Graz, realiziran u suradnji Next Graz i fundacije Pistoletto, Biella i predavanje “Umjetnost, priroda i sport” na Moskovskom liceju, povodom međunarodnog simpozija Moskovske Akademije Umjetnosti i Akademije znanosti u Moskvi, 2009. i 2014. godine. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, sudjelovala na brojnim likovnim simpozijima i radionicama u zemlji i inozemstvu, od kojih treba istaknuti likovni simpozij u Turskoj – Cappadociji 2010. godine, te predavanje i izlaganje na Moskovskoj Akademiji povodom Olimpijade u Moskvi. Članica je HDLU Zagreb, živi i radi u Zagrebu.

Jelena Martinović kao iskusna planinarka u svojim slikarskim djelima predstavila nam je svoje impresije iz prirode, kroz delikatni likovni rukopis koji bilježi karakter planinskih krajolika, šuma i divljih konja po nepristupačnim gorskim predjelima. Velebit na njezinim likovnim zapisima otvara nam se u širokim perspektivama koje naglašavaju njegovu monumentalnost, u dojmu raznolikog života koji vibrira u planinskim dubinama. Životinje i planine kao trajno nadahnuće slikarice, kroz vještinu njezine slikarske geste bude u nama želju za avanturom i putovanjima, dočaravajući nam osjećaj slobode i nesputane kreativnosti, povratak iskonskim vrijednostima suživota čovjeka i prirode.

E mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www: likumzg.wordpress.com/jelena-martinovic/

Organizatori izložbe ispred HDLU Zagreb: Krešimira Gojanović, Alfred F. Krupa, Jelena Martinović, Robert Štimec
Organizator ispred Europskog doma Zagreb: Renata Bačić
Izložbu financijski podržava Grad Zagreb.

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.