Izložba slikara Srećka Planinića 'Vertikalni sliv"utorak 20. kolovoza 2019. u 21 sat
Muzej općine Jelsa – Galerija Kravata

Izložba će biti otvorena do 15. rujna 2019.

Izložba Srećka Planinića 'Vertikalni sliv'

Prividno ograničena beskonačnost okvirom slike, ali misao kontinuira izvan prostora slike. Bezvremenski tubusi prodiru kao komete u dijelove organskog, povijesno prepoznatljivih priča; tubusi kao spoj sa suvremenim ili čak svevremenim. Enigma prapočetka izazov je autoru koju razrješava poistovjećivanjem s protokom vremena. Ne postoji sukob na plohi koja nekiput poput kadrova stripa podastire priču suradnje lirskog s geometrijskim.
Autor Srećko Planinić potiče senzaciju oka promatrača i iznalazi u nutrini organskog čistoću geometrijskog suprotstavljajući ih u suradnji skoro pa taktilnog na dvodimenzionalnoj plohi kadra.
Kustosica: Jasenka Splivalo

O autoru:

1939. rođen u Mostaru
1959. studij slikarstva na ALU Zagreb; diplomirao u klasi prof. Marina Tartaglie
1965. do 1968. Poslijediplomski studij u Majstorskoj radionici prof. Krste Hegedušića
Nova stremljenja rezultirala su stvaranjem misli o lirsko-geometrijskoj apstrakciji. Planinić istraživački pristupa tada aktualnom razvoju apstrakcije povezujući lirsko s geometrijskim.
1971. predsjednik je Udruženja likovnih umjetnika, koje za njegova mandata dobiva naziv Hrvatsko društvo likovnih umjetnika.
S grupom kolega inicira i angažiran je oko stvaranja Galerije Karas, te je dugogodišnji voditelj Galerije Porezne uprave u kojoj sustavno prate aktualnu likovnu scenu.
Izlagao na brojnim grupnim i samostalnim izložbama. Dobitnik je niza nagrada i priznanja.
Živi i radi u Zagrebu, a ljeti u Jelsi, na Hvaru

Izvor: https://www.facebook.com/events/491413251672069/

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.