Izložba slika Anite Kunić "Tesla svečovjek - poruka vijekovima"

vrijeme: 10.02.2020. u 17 sati
mjesto: Galerija Kristofora Stankovića, Stara gradska vijećnica, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5, Zagreb

 

Izložba slika Anite Kunić

Slikarska interpretacija znanih i neznanih fotografija u vertikalnoj kompoziciji

Sa slikom "Velika opasnost, ne ulazi" Nikola Tesla proviruje bojažljivo iza drvenih vrata; glava fokus slike je postavljena približno u odnosu zlatnog reza što je najpoželjnije i najpravilnije prema teorijama kompozicije.
Djelo "Colorado Springs" prikazuje demonstraciju fotografije s umjetno izazvanim munjama, pravokutnim rasporedom mase na slici u oprečnosti sa donjom prazninom zida.

Gotovo nama već stereotipna poza Tesle sa njegovim (dorađenim) licem u sredini, dok su ostala prisutna lica ovdje manje važna i gotovo samo naznačena prikazana su u slici "U čast Henryja Clewsa"
Dvostruki portret "U društvu" uz prikaz onovremene tehnologije skicozno ovlaš naslikano, što daje izvjesnu svježinu prikaza.
Slika "Budućnost" vrlo uspješna ekscentrična kompozicija; rotacioni krug u prvom i zadnjem planu kao likovni ekvivalent uz akcioni prikaz figure.

"Prelazak u vječnost" je perspektivno prikazana kolona uzlazom uz stepenice sa oznakama zastave Sjedinjenih Američkih Država.
"Sve je svjetlost" je vrlo kvalitetno obrađen portret sa izričito naglašenim slavenskim i u ovom slučaju ličkim oznakama morfologije mršavog i produhovljenog lica.
Klasična fotografska poza otmjenog gospodina prikazana je u slici "Igrаo sam se cijelog svog životа".

"Teslin stol" prikazuje sliku fotografije Tesle sa intervencijom vodene boje.
"Ovo nije Tesla" oslikava Tesline munje i njegovo spokojstvo čitanja. Simetrična kompozicija dvaju pramenova svijetla i munja uz prisutstvo izumitelja.

Iz osvrta Nedeljka Tintora prof.

 

 

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.