Skupna izložba fotografije "Gradovi"vrijeme: 24.02.2020. u 19 sati
mjesto: Izložbeni salon Izidor Kršnjavi/ŠPUD Trg Republike Hrvatske 11, Zagreb

 

Skupna izložba fotografije

Osam autora; Jasmina Bauman, Alen Čabrić, Ivan Čagalj, Milan Čekić, Hrvoje Filipović, Zoran Kolarić, Goran Pavletić, Dejana Pejić, okupljena su zahvaljujući kustoskoj koncepciji i selekciji Stanka Abadžića i Hrvoja Filipovića te se skupnom izložbom umjetničke fotografije naziva Gradovi po prvi puta predstavljaju publici u ISO - Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi. Autori različitih profila, senzibiliteta i interesa u području fotografije okupljeni su ovdje većinom kao polaznici internacionalnih fotoradionica u protekle 3 godine pod mentorstvom fotografa Stanka Abadžića, a tema kojom se predstavljaju je bilježenje gradova, Praga, Skopja, Lisabona, Venecije i kao posljednjeg Istanbula u kojem je ostvarena suradnja s turskim fotografom Timurtaşom Onanom. Svaki autor predstavlja se kroz 5 odabranih radova u tehnici crno-bijele fotografije. Preko motiva koje autori biraju u pojedinom gradu kojeg su posjetili oni uspostavljaju osobni odnos prema istom. Odnos koji se gradi na istraživanju, znatiželji, uspostavljanju ravnoteže, traganju za začudnim i jedinstvenim, promatranju suživota, razbijanju predrasuda, spontanosti trenutka, prepuštanju i kontroli paralelno. Ovdje se ne radi o fotografijama koje olako otkrivaju lokaciju snimanja, već o onima koje imaju predispoziciju gradnje identiteta pojedinog grada i to u jednoj bezvremenskoj liniji. U vremenu u kojem je fotografija medij dostupan širokoj populaciji te kulturološki medij svakodnevice, veliki je izazov iznova pristupiti jednoj besmrtnoj temi poput teme grada te pri tom pokazati zrelost i svježinu pristupa. Tehnika crno-bijele fotografije i isključivo prirodno osvjetljenje koje autori koriste omogućava postepenu gradnju tona, analizu motiva kroz svjetlo i sjenu, pažljivo kadriranje, izvješteno u kompoziciji i ritmu čak i u onom uzastopnom, nasumičnom. Savjet ISO-a uvrstio je ovu izložbu u svoj godišnji program, osim zbog umjetničke kvalitete pojedinih radova, radi obrazovne komponente, one mentora i učenika, ovdje specifične u svojoj ustrajnosti, kontinuiranosti i ljubavi prema mediju.
Stanko AbadžićOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Rođen 1952. u Vukovaru. U petnaestoj godini od oca dobiva prvi fotoaparat SMENA 8. Učlanjuje se u Fotoklub Borovo koji mu organizira prve skupne i samostalne izložbe u Vukovaru i Borovu. Diplomirao je germanistiku i radio kao dopisnik Vjesnika iz Vukovara. Iz tog vremena poznate su njegove reportaže iz Tunisa, Malte, Turske i drugih zemalja. Od 1995. do 2002. godine boravi u Češkoj gdje radi kao slobodni fotograf. U Českoj je također imao brojne skupne i samostalne izložbe, a najveću retrospektivnu izložbu imao je u Pragu u Komornoj galeriji Dom Josefa Sudka. 2003. godine muzej Mimara organizira mu izložbu IN ABSENTIA, kojom je Abadžić označio povratak na hrvatsku fotografsku scenu. Član je HDLU Zagreb, Hrvatskog saveza samostalnih umjetnika Zagreb i Fotokluba Zagreb. Živi i radi u Zagrebu.
Jasmina BaumanOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Rođena 1983. u Zagrebu. Aktivno se bavi fotografijom tri godine. U fokusu joj je ulična (street) fotografija. Inspiraciju pronalazi u klasičnoj crno-bijeloj fotografiji, a od 2018. na fotoradionicama pod mentorstvom fotografa Stanka Abadžića uči fotografiju.
Alen ČabrićOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Rođen je 1970. u Vukovaru gdje završava osnovnu školu i gimnaziju. Od 1991. živi u Zagrebu. Radi na poslovima grafičkog dizajna i oblikovanja u više dizajn studija i marketing agencija, uključujući Grey Worldwide, Lowe Digitel, Innovo DDB. Zadnjih par godina sve se više bavi uličnom fotografijom kroz koju istražuje lokalne urbane zajednice i njihove vizualne identitete. Sudjeluje u programu fotografske radionice “Kvartovski objektiv” kao i zajedničkoj izložbi posvećenoj zagrebačkom kvartu Črnomerec.
Ivan ČagaljOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Rođen 1979. godine u Zagrebu. Paralelno sa studijem na Fakultetu prometnih znanosti počelo je njegovo zanimanje za fotografiju koje je nasljedio od oca i strica, koji se također bave fotografijom. Uz prenošenje znanja od strane starijih kolega, završio je tečajeve fotografije kod prof. Damira Tiljka. Područja njegovog fotografskog interesa su: crno-bijela, ulična fotografija, akt, budoir i portretna fotografija. Član je Fotokluba Zagreb. Do sad je sudjelovao na brojnim izložbama u organizaciji Fotokluba Zagreb i drugih fotoklubova i udruga.
Milan ČekićOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Rođen 1979. u Pančevu. Apsolvirao FDU u Beogradu, smjer Snimanje i dizajn zvuka. Od 2000. do danas radi kao snimatelj i oblikovatelj zvuka na brojnim filmskim i televizijskim projektima u Hrvatskoj i regiji te kao stručni suradnik pri katedri montaže na ADU u Zagrebu. 2015. dobitnik nagrade za najbolji sound design, SOFEST festival. Na foto radionicama pod mentorstvom Stanka Abadžića u Skopju, Celju i Sisku otkriva nove mogućnosti kompozicije, likovnu snagu sjena i prirodnog svjetla ukroćenog šarolikom arhitekturom, značaj anatomije emocija te pozicioniranja samog autora u odnosu na okvire koje mu nameću život i kadar. Po vlastitim riječima, fotografiju “oduvijek živi, a tek sad ozbiljno uči i promišlja njezino značenje”.
Hrvoje FilipovićOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Rođen 1983. u Zagrebu. 2012. Završio Tečaj analognog razvijanja filma i fotopapira kod fotografa Josipa Klarice, skupna izložba u Galeriji Badrov u Gajevoj ulici. 2010.-2012. Sudjelovao u organizaciji zagrebačkog Fotomaratona. Od 2013. aktivan u fotografskim radionicama i fotolaboratoriju te sudjeluje na završnim izložbama KLUBVIZIJE SC za eksperimentalni film i fotografiju MM CENTRA. Posjeduje znanje razvijanja cb filma i papira svih formata, E6 dijapozitivnih i cb preobratnih materijala, povećavanja, toniranja i retuša fotopapira.
S fotografom Hrvojem Grgićem i slikarom Franom Rogićem dio je Udruge Film lab X.
Zoran KolarićOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Rođen 1971. u Čakovcu. Aktivno se bavim fotografijom sedam godina. Sfere fotografskog interesa su mi ulična, portretna te akt fotografija. Član foto klubova Zagreb, Čakovec i Klik. Nosioc fotografskog zvanja AFIAP. Fotografije su mi dosada nagrađene sa 40 nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu. Sudjelovao na preko 50 zajedničkih fotografskih izložbi i salona u Hrvatskoj i inozemstvu. Član uredništva više fotografskih knjiga u izdanju Fotokluba Čakovec.
Dejana PejićOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Rođena 1964. godine u Zagrebu. Diplomirala na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Trenutno zaposlena u Hrvatskoj poštanskoj banci. Fotografijom se počela baviti 2015. godine. "Kao totalni početnik nisam znala što je ISO, f broj, ekspozicija, kompozicija i sl. Ali uz dobre upute, internet i upornost uspjela sam svladati osnove (ionako kažu da je fotografiranje vječno učenje). I sav taj trud bio je usmjeren na dobre „turističke“ fotografije i pokoji zalazak sunca. Sve do mog prvog izlaska s fotoparatom na ulice Zagreba kada sam otkrila uličnu fotografiju, crno-bijelu fotografiju, majstore ulične fotografije, remek djela tih majstora i naravno gopodina Stanka Abadžića na čijim radionicama sam jako puno naučila i shvatila uličnu fotografiju.... I znala sam da je to to!"
Goran PavletićOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Umjetnički fotograf i diplomirani filmski i televizijski redatelj diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Režirao nekoliko dokumentarnih filmova, od kojih su neki prikazani na filmskim festivalima u Hrvatskoj, Njemačkoj i Italiji. Nakon niza godina koje

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.