Izložba Elene Klaričić Kučanin "Putopisni tlocrti"

putopisni_tlocrti

Izložba se otvara u četvrtak, 06. kolovoza 2020. u galeriji „Studio-21-“u 20:00 sati, a moći će se pogledati do 20. kolovoza 2020. Veselimo se Vašem dolasku!

 

IZ PREDGOVORA IZLOŽBE:

"Ono smo što vidimo. Svatko tko gleda vidi ponešto drukčije i vidi nešto drugo. Gledati znači jedno a vidjeti znači nešto potpuno drugo. Umjetnik ima svoju unutarnju viziju koju pokušava zabilježiti i učiniti vidljivom i trajnom. Pritom se služi sebi svojstvenim načinom i sredstvima. Slikarstvo je jedan od tih načina. Elena Klaričić gradi svoj vlastiti slikarski svijet. Nikada se ono izvanjsko u potpunosti ne može preklopiti s onim unutarnjim. Ta nemogućnost ponekad zna biti frustrirajuća. Puno toga je teško ili nemoguće izrazit, puno toga ostaje nedorečeno. Ali upravo ta nedorečenost pruža divnu mogućnost onome koji promatra umjetničko djelo da sâm dovrši ono što je umjetnik započeo, da svatko za sebe doda svoje osobno značenje, da upiše jedinstveno iskustvo i doživljaj svijeta. Što, dakle, možemo vidjeti na Eleninim slikama? Naše su asocijacije uvijek vezane uz ono što poznajemo, ono za čime žudimo ili ono čega se bojimo. Ovisno o raspoloženju i o čovjeku. To može biti brodovlje, leut gledan iz zraka, može biti ženski lik, kao i Barbara u pjesmi Ivana Slamniga za koju ispočetka ne znamo je li u pitanju brod ili žena. No, može biti i sve ono što nam naša mašta učini na volju. Elena ležerno i slobodno nanosi boju na podlogu, ona se igra mrljama raznih oblika, izvlači drhtave i nemirne linije koje nam katkada tek daju naslutiti o čemu se zapravo radi. Riječ je o odsustvu doslovnosti. To Elenu svakako čini zrelom slikaricom. Izbjegla je opasnu zamku. Slike su naizgled nedovršene i kao takve ostavljene promatraču da ih sam dovrši. Kažem naizgled jer one su u stvari itekako dovršene ali su uza sve to zahvaljujući toj i takvoj „nedovršenosti“ uspjele zadržati i određenu likovnu svježinu. Tu se krije sva ljepota i sva magija umjetnosti. Slika je samo povod da osjetimo nešto što nosimo u sebi, da prepoznamo objekt svoje žudnje ili da naprosto u tišini svojih najdubljih osjećaja, bez ikakvog posebnog opravdanja uživamo u slici baš onako kao što uživamo i u lijepom sunčanom danu."
Hrvoje Marko Peruzović

Izvor: https://www.facebook.com/events/711587309402681/

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.