HDLU Zagreb poziva ministricu kulture da se riješi problem Meštrovićevog paviljona - otvorena Javna rasprava

HDLU Zagreb poziva ministricu kulture da se riješi problem Meštrovićevog paviljona - otvorena Javna rasprava

To što je HDLU Zagreb sa svojim članovima dobio besplatan ulaz na izložbe u Meštrovićevom paviljonu, nije loša stvar, no to je tek prvi korak u ostvarivanju prava naše strukovne likovne udruge na rad, o čemu je jučer upućen s naše strane i dopis ministrici kulture Obuljen Koržinek: naime, HDLU Zagreb je istjeran iz Meštrovićevog paviljona u mandatu ministrice kulture i dekana Buntaka, još 2017. godine, i to se isto mora promjeniti. O ovom problemu smo tokom ove godine pisali već nadležnim saborskim odborima, ministrici Obuljen Koržinek, premijeru Plenkoviću, predsjedniku Milanoviću, ministru državne imovine i pučkoj pravobraniteljici, također i novom gradonačelniku grada Zagreba i nekim zastupnicima u gradskoj skupštini grada Zagreba, kao i brojnim domaćim medijima. Kao što vidite, temeljiti smo i sa nekih mjesta već smo počeli dobijati neke odgovore. ?
Nije nikakva tajna što mi želimo: pravo na korištenje Meštrovićevog paviljona, proporcionalno broju svojih članova, trebaju imati SVI HDLU-ovi sa ovog Popisa strukovnih udruga Ministarstva kulture i medija: https://min-kulture.gov.hr/.../popis-umjetnickih.../6367
Ministarstvo kulture i medija već je pomoglo nekim strukovnim likovnim udrugama da dobiju prostore za rad od ministarstva državne imovine, ali nisu pomogli svim udrugama podjednako, i to nas smeta. Mi insistiramo na JASNIM i transparentnim kriterijima za sve strukovne umjetničke udruge da sve podjednako i ravnopravno imaju pravo na pomoć i preporuke Ministarstva kulture i medija kod dobijanja prostora za rad, a ne da tu pomoć dobijaju samo neki 'povlašteni' pojedinci i udruge.
HDLU Zagreb želi dobiti dio Meštrovićevog paviljona za rad, od toga mi ne odustajemo - no ipak smo dali mogućnost ministrici Obuljen Koržinek, da ako ima neku drugu alternativu za rješavanje našeg problema nedostatka prostora, neka nam predloži, pa ćemo diskutirati o tome, no definitivno nećemo dopustiti da se ovaj problem gura pod tepih i svako malo ćemo nadležne institucije podsjećati na njega.
Već sad imamo i taj problem da imamo 74 člana - i još bar 50 novih članova se želi upisati u našu udrugu, no morali smo ih zamoliti za strpljenje dok se ne riješi problem našeg prostora, jer će u budućnosti HDLU Zagreb rasti i širiti se, no da bi to bilo moguće, moraju se prvo učvrstiti naši osnovni temelji za rad: stalni prostor i zaposlena tajnica na plaći koja će voditi brigu o povećanoj administraciji udruge, što do sada ništa nismo imali. Mi dakle očekujemo od ministrice Obuljen Koržinek da se ona posveti ovom našem problemu, a također to očekujemo i od nekog budućeg novog pročelnika/ice Gradskog ureda za kulturu Zagreb.
Sa svojim dosadašnjima radom, od 2015. do danas ( arhivirano na linku - https://hdlu-zagreb.hr/izlozbe/ ) već smo dokazali da se jako trudimo u gradu Zagrebu okupiti i na razne načine predstaviti što veći broj umjetnika, pogotovo i u ovim današnjim vremenima otežanog rada zbog pandemije i potresa, i pri tome NIKAD nismo naplaćivali umjetnicima kotizacije za pristup na naše izložbe i portale, usprkos izuzetno malim sredstvima koja dobijamo za rad, ostali smo dosljedni zadržavajući tu socijalnu notu prema domaćim umjetnicima, što smo i obećali na početku našeg osnivanja, te smo dokazali da se MOŽE tako raditi da strukovne udruge ne parazitiraju na umjetnicima, nego baš suprotno, da brinu o socijalnom položaju umjetnika i njihovim radnim pravima.
Sa stalnim prostorom koji želimo dobiti i to nam je sada prvi prioritet, mi bismo i dalje nastavili sa tom politikom da publici predstavimo što veći broj domaćih umjetnika, i naših članova, ali i kolega iz drugih udruga s kojima uspješno surađujemo i pozivamo ih na naše izložbe. U tom smislu, u svojim nastojanjima ostati ćemo uporni i čim saniramo ove naše temeljne probleme, pozvati ćemo sve umjetnike koji se žele upisati kod nas da onda dođu i upišu se, da nastavimo dalje sa radom, na čvrstim temeljima.

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.

NAVIGACIJA