TONČICA JELAČA MARIJANČEVIĆ "ŽIVOT"

vrijeme: Četvrtak, 28. listopada 2021. u 20 sati
mjesto: Kaštel Vitturi, Lušiško Brce 5, Kaštel Lukšić
Izložba će biti otvorena uz preporučene epidemiološke mjere.

TONČICA JELAČA MARIJANČEVIĆ

Kustosica

Mirela Vujević Duvnjak

 

"...Tončicin demijurški postmodernistički  izričaj  potkopava konvencionalne elemente skulpture: čvrstoću, masu i volumen, naglašavajući krhkost, lakoću, providnost i promjenjivost. Boja materijala varira od intenzivno bijele, od hladnih prema toplim nijansama slonove kosti, pridonoseći vizualnoj čistoći, budeći asocijacije nevinosti i doživljaj eteričnosti skulpturalnih forma. Oslikavajući okerom  kugličaste i elipsoidne oblike i male odmjerene, obično spojne površine, akcentuira se umjereni kontrast, što doprinosi toplini i rafiniranosti estetskog doživljaja.

Zvuk je  sastavni dio ove ambijentalne instalacije  te je kao i za prošlogodišnju izložbu u Galeriji sv. Krševana u Šibeniku oblikovana u suradnji s Jakšom Matošićem. Ovaj put  zvučna je  podloga  snimka srčanog ritma u sazvučju s glasom koji osciliraju u jačini i dinamici  te pridonose dinamiziranju i intenziviranju atmosferičnosti izložbe. Ova ambijentalna umjetnička instalacija predstavlja procesualnost i bogatstvo oblika, univerzalnost bivanja, stanovito obilje životnog  kruga. Te fragilne forme ne teže besmrtnosti i vjekovitosti,  propadljive su  poput svega organskog, utjelovljujući kvalitetu prolaznosti i svijest o sadašnjem  trenutku. Spoznajući vlastite aspiracije, Tončica Jelača Marijančević  prepoznaje duh  vremena i univerzalnu čežnju prema oduhovljenju bivanja…"  

Životopis:

Tončica Jelača Marijančević rođena je 1965. u Supetru na Braču u tradicionalnoj klesarskoj obitelji, gdje je stekla senzibilnost za formu. Završila je Školu likovnih umjetnosti u Splitu i 1983. se upisala na Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, Smjer kiparstvo, gdje je diplomirala 1987. kod profesora Alije Kučukalića. Pedagoške predmete položila je 2000. godine  te je neko vrijeme  radila kao  profesor modeliranja, crtanja i slikanja u Školi likovnih umjetnosti u Splitu. Izrađuje skulpture, uglavnom ambijentalne instalacije u kaširanom pamuku, rižinom papiru i drugim materijalima (drvo, metal, žica, terakota….) a izlaže ih uza svjetlosne i zvučne dodatke, koje sama izvodi. Bavi se izradom keramike u raku  tehnici te fotografijom, naročito podvodnom. Izlagala je na 14 samostalnih izložaba i više skupnih. Dobila je srebrenu plaketu za instalaciju na IV.  hrvatskom trienalu keramike u Rijeci 2017. Samostalna je umjetnica ,članica HULU- a i Fotokluba u Splitu, gdje živi i radi .

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.

NAVIGACIJA