Samostalna izložba Tončice Mazić "Poljubac Neptuna"

vrijeme: 13. svibnja 2022 u 20 h
mjesto: Udruga MI, Branimirova obala 1, Zapadna obala, Split

 

Samostalna izložba Tončice Mazić

Kao što Neptun ljubi, miluje, čuva i njeguje beskrajne dubine svojeg modrog carstva, tako i slikarica Tončica Mazić obljubljuje kistom i bojom bjelinu slikarskog platna.
Samozatajna, nenametljiva dvadesetak godina u tišini, lomljena svakodnevnim brigama stvarala je svoje "carstvo", uranjala u Neptunove priče slušajući pjev valova, uspavljivala se na mirnoj- namreškanoj površini mora ili nestajala u tek naslučenim zalascima sunca....
Rođena kao dijete mora, Nebo je obdari u momentu rođenja svojim astralnim vladarima; zodijačkim znakom RIBE, istaknutim Jupiterom i tako malenim ali jakog utjecaja Neptunom.
Kao djevojčica prebirala je Tončica pličacima, uvalama, istraživala nepoznato ali tako njoj blisko, skupljala oblutke, školjke, naplavine i već u tim ranim godinama stvarala svoj svijet, svoju umjetnost ponekad i na čuđenje i nerazumijevanje odraslih.....

Danas, "Poljubac Neptuna" je sakupljeni život, upornost, prikaz rada i nadogradnje rođenjem dobivenog talenta i još jedan dokaz u slikama Tončice Mazić, da sam talent nije dovoljan ako ga se ne uzgaja poput naj drago cijenije biljčice ili odgaja poput vlastitog djeteta.

Što trebamo tražiti ili vidjeti u slikama što nam ih je ponudila na uvid autorica!?
Oko promatrača će samo dati odgovor! Doslovno će nas povesti na putovanje kroz nježno oblikovane oblutke, približiti nam miris lavande i brnistre, ponovno nas vratititi na usamljenu obalu prekrivenu naplavinama ili pak, na moment nas zaustaviti podno prastare masline , na suhozidu...
Tončica Mazić nije tipičan pejsažista iako je uvijek inspirirana prirodom i vedutama. Ona uočava, doživljava i bilježi detalje. Odbačena boca upletena u potrganu mrežu, boca zagrljena nježnim oblutcima, boja atipična za slikarski prikaz mora , šalje nam poruku ali servira i grubu ljepotu prisutnog što ranjava prirodu, uništava njen sklad...
Veliko Petrovo uho između bijeline oblutaka i nakostriješenih ježinaca, uzdignuto iz tog "društva" prema nebu, kao da osluškuje što Svijet govori, što Nebo poručuje i eto, još jedna Tončićina poruka /ako ju prihvatimo/ ponukati će nas da razmislimo o istinskom suživotu Prirode i čovjeka.

Zaustaviti ću se u svom razmišljanju i doživljaju autorskih slika Tončice Mazić sa poznatom nam prastarom izrekom; "Slika govori više od tisuću rijeći" uvjerena da Neptunov poljubac će ostaviti značajni trag u svima nama kao promatračima i suputnicima kroz ovu autorićinu slikarsku priču !

Liba Peršinović Levi
Zagreb, 22.travnja 2022

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.