Samostalna izložba Vice Glibote "Future Dire"

vrijeme: 5. rujna 2023. u 20 sati
mjesto: Mala dvorana Galerije Prica, Pučko otvoreno učilište Samobor, Trg Matice hrvatske 6

 Vice Glibota plakat

Desetljećima su ljubitelji horora i SF žanra uživali u književnim i filmskim djelima primarno ih percipirajući kao kvalitetna umjetnička ostvarenja ni ne sluteći pritom da bi mogli ući u domenu potencijalne stvarnosti. No, niz katastrofičnih događanja koja su u posljednjih nekoliko godina zadesila ne samo našu zemlju već i cijeli svijet potaknula su pojedinca na razmišljanje koliko je zapravo riječ o fikciji, a koliko o vrlo izvjesnoj budućnosti?

Svjetska pandemija dovela je do potpunog kolapsa i velikog gubitka ljudskih života, u Hrvatskoj dodatno popraćena nizom snažnih razornih potresa, a u konačnici je počeo i rat u Ukrajini koji se odrazio na cjelokupno čovječanstvo. Sve su to okolnosti koje su stavile na kušnju psihičko i fizičko stanje čovjeka te ga navele da se zapita u kojem smjeru idemo? Nešto što se ranije činilo kao daleka distopijska fikcija preko noći je postalo realnije nego što je ikada izgledalo. Svijet je odjednom stao, situacija je izmaknula kontroli i bili smo prisiljeni izolirati se fizički i psihički s potpunom nepoznanicom koliko će ovakvo stanje trajati. Veliki gubici i višegodišnja izolacija rezultirali su hladnoćom, asocijalnošću, distanciranošću, pojačanim strahom od nepoznatog, dubokom uznemirenošću te velikim sukobima, strahovima i strepnjama kod ljudi, dok su mnogi pogoni ugašeni, propali i nestali. Protok vremena u krajnje neprirodnim i izvanrednim okolnostima ostavio je duboki trag na svima nama.

Akademski kipar Vice Glibota u recentnom ciklusu „Future Dire“ kroz medij skulpture, reljefa i instalacije intuitivno progovara o situaciji koju smo proživjeli ukazujući pritom i na našu potencijalnu budućnost. Kako sâm autor kaže, djela nose simboliku egzistencijalne prijetnje kroz hladan i distanciran, mehanički umjetan i vanzemaljski svijet utjelovljen u formi ruševnih i raščlanjenih oblika koji kao da su nekoć predstavljali nešto, a sad postaju relikvije neke davno zaboravljene ere koja se još nije dogodila. Inspiraciju za rad autor pronalazi u dugogodišnjem istraživanju i čitanju literature američkih majstora fikcije, kozmičkog i filozofskog horora. Sve proživljeno i spoznato umjetnik pretače u niz radova prikazanih u stadiju propadanja, urušavanja i kopnjenja. Iz predstavljenih djela možemo iščitati njihovu prošlost (kako su nekada izgledali), ali i predvidjeti njihovu budućnost zbog tendencije ogoljivanja ili rastakanja forme. Upravo ova faza prikaza omogućava uvid u njihovu unutrašnjost, strukturu i jezgru odnosno dopušta nam da se približimo i promotrimo detalje. Cijevi, tube, žice, pločice, kugle, vijci, matice, šarafi i ostali dijelovi mehanizama, fragmenti su nekadašnjeg svijeta iznova sastavljenog u nove slojevite kompozicije koje ukazuju na dotrajalu stvarnost potrošačkog društva i konzumerističkog svijeta u kojem živimo.

Iz teksta predgovora Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.

NAVIGACIJA