Poziv na 5. Zagrebački festival crteža 2023 i besplatne kreativne radionice u sklopu festivala u organizaciji HDLU Zagreb


Izvor:https://likumzg.wordpress.comhttps://likumzg.wordpress.com
Zagrebacki festival crteza 23

Službeno otvorenje ”5. Zagrebačkog festivala crteža 2023” u organizaciji HDLU Zagreb održati će se u petak, 29. 9. 2023. u 12 sati u InArt galeriji (MO Trnsko, Trnsko 34 a, Zagreb). Festival će za posjetitelje biti otvoren od 29. 9. do 1. 10. 2023. (petak, subota i nedjelja), svaki dan od 12 do 17 sati. Festival će se održati uz financijsku podršku Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Zagreb.

Na izložbi 5. Zagrebačkog festivala crteža u InArt galeriji sudjeluju: Nataša Ač, Lucija Agić, Petra Brnardić, Vedran Bukovina, Antonija Cesarec, Sabina Čanić, Marija Čingel, Karla Horvat, Paolo Patrick Hrga, Vanda Jurković, Ivana Kolić, Miroslava Kos, Luka Koščak, Marija Kruljac, Rada Marković, Mirjana Marović, Tomislava Mihalj, Stjepan Perković, Marija Tokić, Alenka Tominac, Ljiljana Tršan, Mladen Žunjić.

Kroz tri dana festivala, posjetitelji će na 5. Zagrebačkom festivalu crteža u InArt galeriji moći razgledati izložbu crteža 22 umjetnika i sudjelovati na kreativnim radionicama posvećenim crtežu, koje će umjetnici voditi sa građanima i djecom. Sve radionice i materijali na njima besplatni su za polaznike radionica i posjetitelje festivala.

Sve zainteresirane za sudjelovanje na Festivalu crteža, kroz radionice ili konzultacije sa voditeljima kreativnih radionica, molimo da nam se na vrijeme prijave do 27. 9. 2023. na e-mail  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 Program 5. Zagrebačkog festivala crteža sa ovogodišnjom temom Festivala ”Osobni rukopis”:

1. Nakon otvorenja Festivala, razgovor i druženje sa umjetnicima u petak, 29. rujna 2023. od 12 do 14 sati u prostorima InArt galerije (MO Trnsko, Trnsko 34 a, Zagreb).

2. Radionica ”Nacrtajmo svoje emocije” održati će se također u petak, 29. 9. 2023. od 14 do 17 sati u prostoru InArt galerije, a na njoj će se polaznici kroz proces crtanja prisjetiti nekih svojih emocionalnih stanja, te će ih transformirati crtanjem kroz linije i oblike, povezujući kreativno i duhovno-terapeutsko iskustvo, unutar kojega svaka proživljena emocija ujedno može biti i poticaj za naša stvaralačka istraživanja.

3. U subotu, 30. listopada 2023. od 12 do 17 sati na rasporedu su dvije radionice, po izboru polaznika:

a./ Radionica ”Ilustracija i strip: susret sa prirodom” namijenjena je mlađim polaznicima, koji u različitim crtačkim tehnikama žele osmisliti maštovite radnje i likove kroz ilustraciju i strip na temu svojih izleta u prirodi i susreta sa drvećem, biljkama i životinjama.

b./ Radionica ”Moja mandala” namijenjena je starijim polaznicima, a na njoj će se objasniti pojam mandale i što sve ona može sadržavati, kako bismo u crtačkim procesima bolje upoznali svoje nesvjesno biće i kreirali osobni kreativni Univerzum sa nama značajnim simbolima za meditaciju.

4. U nedjelju, 1. listopada 2023. od 12 do 15 sati održati će se ”Crtačke konzultacije”, na koje građani i njihova djeca, kao i različiti umjetnici mogu donijeti svoje crteže, te razgovarati sa voditeljima kreativnih radionica kako da ubuduće razvijaju svoje crtačke vještine, upoznaju nove materijale i pristupe.


5. Zagrebački festival crteža 2023: Osobni rukopis

 

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb petu godinu zaredom organizira Zagrebački festival crteža, koji će se održati u Galeriji InArt (Trnsko 34 a, Zagreb) od 29. 9. do 1. 10. 2023.

Ove godine, tema 5. Zagrebačkog festivala crteža je ‘’Osobni rukopis’’, kroz koju smo željeli istražiti svoje unutarnje svijetove u meditativnom procesu crtanja, koji je ujedno istraživačka i spoznajna potraga za inspiracijom u vremenu koje posvećujemo samo sebi, težeći da iznjedrimo vlastite priče. Crtanjem definiramo prostor i likove koji nas nadahnjuju, istražujemo prirodu, strukture drveća i biljaka, obrise vode i kamenja, neuhvatljivu svjetlost godišnjih doba. No kroz crteže se definiraju i naši identiteti, potraga za izvornom divljinom, osobnim simbolima i arhetipskim ulogama koje se rastaču prema individualnom iskustvu, te se balansiraju emocije u dinamičnoj igri linija i oblika toniranih bojom, koja se ponegdje zgušnjava zamagljujući granicu između crteža i slike, sa tek neznatnim bjelinama papirne podloge.

Materijal tu postaje vodič naše imaginacije, unutarnjeg viđenja kojega otjelotvorujemo u tehnici tuša, ugljena, olovke, flomastera, ili se na pojedinim radovima tradicionalni crtež kombinira sa digitalnim ili se čak potpuno digitalizira, donoseći nove efekte i transformacije unutar formi. Svaki od autora/ica na ovoj festivalskoj izložbi (‘realnoj’ u Galeriji InArt i virtualnoj na portalu ‘’Zagrebački likovni umjetnici’’) predstavio se u slobodnom stilu, sa svojim osobnim fokusom interesa, istražujući različite perspektive življenja, od mladenačkih avantura, prema snovitim pejzažima, osobnim nemirima, ali i vizijama, zaigranim kompozicijama, ljudskim obrisima i susretima ili imaginarnim apstraktnim ritmovima koji tvore novu realnost.

 

U suvremenom svijetu razvijene tehnologije i informacijske prezasićenosti, crtež postaje mjesto počinka i potrage za smislom, potreba za introspekcijom kroz koju osvijetljavamo vlastite misli i emocije, povezujemo se sa tihom rijekom bivanja gdje klijaju naši stvaralački eksperimenti, za koje ponekad i ne znamo gdje će nas odvesti, jer poznate staze već su otkrivene, dok nas ono neistraženo stalno nagoni na nove zapise, želju da spoznamo nesvjesne porive, oblikujemo unutarnji svijet po svojoj mjeri i uredimo ga u nama smislenoj ravnoteži. Tako na svakom Festivalu crteža nastaju drugačiji radovi kao poticaj umjetnicima svih generacija, onima koji su to već postali, kao i onima koji to tek trebaju postati – da ne zaborave tu praksu umirenog stvaranja kojoj se svaki put vraćamo kada kroz naše crteže pletemo mrežu duhovnih sadržaja u kojima smo se pronašli, slijedeći svoja autentična usmjerenja prema dubokim izvorima bića. Crtanje nas osnažuje i povezuje kao terapija povratka u slobodu djetinjstva kada smo stvarali bez prosudbi i očekivanja i kroz nacrtano upoznavali čarolije svijeta u sebi i oko sebe.

mr. art Krešimira Gojanović


Katalog ”5. Zagrebačkog festivala crteža 2023” možete preuzeti ovdje.

Uz izložbu koja će biti predstavljena u InArt galeriji, na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici” imamo i proširenu virtualnu izložbu ”5. Zagrebačkog festivala crteža 2023”, koju možete  vidjeti na poveznici:

https://likumzg.wordpress.com/5-zagrebacki-festival-crteza-2023-virtualna-izlozba/

Umjetnici predstavljeni na pratećoj virtualnoj izložbi 5. Zagrebačkog festivala crteža: 

Nataša Ač, Lucija Agić, Stefan Ančevski (SMK), Petra Brnardić, Ivna Bruck, Vedran Bukovina, Gabriela Butković, Antonija Cesarec, Sabina Čanić, Lea Čepić, Marija Čingel, Dražen Eisenbeisser, Krešimira Gojanović, Karla Horvat, Paolo Patrick Hrga, Juraj Jonke, Vanda Jurković, Ivana Kolić, Miroslava Kos, Luka Koščak, Oto Kraml, Marija Kruljac, Milica Lakićević (CG), Dubravka Lukić, Rada Marković, Mirjana Marović, Katarina Matković, Tomislava Mihalj, Sunčana Novak, Tea Paškov Vukojević, Eduard Pavlović, Stjepan Perković, Branko Rupnik, Nikolina Slonjšak, Darija Stipanić, Marija Tokić, Alenka Tominac, Ljiljana Tršan, Andrej Zbašnik, Mladen Žunjić.


Organizatori 5. Zagrebačkog festivala crteža:
HDLU Zagreb

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
mob.: 098/ 429 278

Partnerska podrška:
MO Trnsko i udruga InArt

Medijski pokrovitelj festivala:
Portal ”Zagrebački likovni umjetnici”
https://likumzg.wordpress.com/

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.