Izložba slika Nade Katanec "Moja priča...moja putovanja, zapažanja, sjećanja..."

vrijeme: 08.11.2023. u 17 sati
mjesto: Udruga invalida rada Zagreba, Nova cesta 86, Zagreb


nada katanec 2023

Nada Katanec (Zagreb, 1944.) završila je Stomatološki fakultet i cijeli je život pokazivala interes za slikanjem. Po odlasku u mirovinu svoju je ljubav prema likovnim umjetnostima opredmetila upisavši tečaj slikanja u Otvorenom pučkom učilištu u Zagrebu. Nakon par godina došla je u likovno-kreativnu radionicu Udruge invalida rada (UIR) pod vodstvom prof. Paule Fištrek, gdje već osam godina kao volonter vodi radionicu slikanja. Istodobno se educirala u privatnom Atelieru Sellier pod vodstvom akademskih slikara, a na kojoj sudjeluje do današnjeg dana. Radi u svim tehnikama - od olovke, ugljena, akvarela, akrila do ulja. Svoje je radove publici predstavljala na više od trideset skupnih izložbi, članica je likovnih udruga „Ama artem“ i „Moslavački krug“, a sudjeluje i na humanitarnim likovnim kolonijama.

Izložba Moja priča… Moja putovanja, zapažanja, sjećanja… predstavlja gledaocu oku ugodan i vizualno privlačan spoj vizualne umjetnosti i mentalne, unutrašnje i gotovo duhovne komponente predočene kroz pejzaž. Sam postav predstavljen je kroz 21 sliku različitih medija i dimenzija, od ulja do kombinirane tehnike, u kojem prevladavaju akrili. Tematski se ovdje mogu uočiti prevladavajući pejzaži koje je umjetnica zabilježila kistom na svojim mnogobrojnim putovanjima hrvatskim krajolikom i koji se vežu uz njeno intimističko promatranje prirode. Povjetarac u granama, žubor vode i podmorje  - gotovo da možemo osjetiti punoću prirode i njenu meditativnu kvalitetu. Potez je brz, skicozan kada nam slikarica dočarava treperenje lišća, igru valova i svjetlosti do gotovo u prikazima smirene geste monolitnih, statičnih struktura. Oštro oko slikarice pri tome uvijek traži, istražuje i nalazi zanimljiv rakurs kojim nas uvlači u svoje gledište, u svoj svijet. Pri tome umjetnici nije bitno radi li se o gotovo idealiziranom ili urbanom pejzažu; oboje su poveznica s autoričinim unutrašnjim osjećajem i povezanosti s trenutkom.

Možemo sa sigurnošću reći da je 'njena priča' u podjednakoj mjeri inspirativna, intimna i larpurlartistička.

Petra Braun, prof. pov. umjetnosti

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.