Izložba slika Gordane Marijić "Fragmenti sjećanja"

fragmenti 2024
vrijeme: 22,veljače 2024. u 18 sati
mjesto: Turistička zajednica Sveta Nedjelja, Marijana Stilinovića 1, Sveta Nedjelja

Iz predgovora Ive Majurac mag.art.

"Obiteljska zbirka neobičnih kadrova". Ovim riječima Gordana mi je predstavila svoje slike.
Nepotpunost i djelomičnost krhotina, olupina i izbrazdanih tekstura prožetih kroz vremeplov života. Baš poput ožiljaka, pričaju svoju priču uspomena i sjećanja Gordaninog života. Zaboravljeni i minuli kadrovi načeti zubom vremena zasluženo dobivaju posebnu pažnju i vrijednost... Rađaju se na platnu kao ponovno oživljene forme i plohe koje poželite opipati i omirisati. Uzburkana i neuhvatljiva morska pjena, grubo kamenje i oštre stijene, skriveni, pohabani prozorčići i vrata odišu mirisom Tribaljskih ljeta zavijenih burom i jugom. Prepoznati i izdvojiti detalj iz trivijalne cjeline za Gordanu je potpuno prirodan proces stvaranja i vječna inspiracija.

Razgovarajući s Gordanom i promatrajući njezine radove osjećate proživljene uspomene i sjećanja spretno urezane špahtlom i pastoznim nanosima boje. Kroz igru strukturnom pastom, Gordana gradi slojevitost svojih sjećanja na platnu uspješno dočaravajući reljefnost površine i dinamičnost kadra.

Vrlo hrabro i odvažno pristupa slikanju s jasnom vizijom te jednakom lakoćom započinje iznova ukoliko nije zadovoljna. Naglašava kako uživa u procesu miješanja akrilnih boja i potrazi zamišljene nijanse. Kolorit koji dominira na slikama je organski i ugodan, isprepleten kontrastom plavo-zelenih i oker-žutih tonova.

Karakterističnost kompozicije i perspektive očituje se u uvećanom kadriranju određenog segmenta koji daje prostor za poigravanje teksturom na plohi. Kao izvor i inspiraciju koristi vlastite fotografije nastale u trenucima zapažanja zanimljivih detalja koje potom izdvaja i ovjekovječuje na platnu. Iz ovoga likovno zaokruženog opusa slika jasno se da uvidjeti dugogodišnja predanost i posvećenost kreativnom stvaralaštvu kojemu prolaznost vremena daje vječnu inspiraciju.

Željela bih završiti ovaj predgovor Gordaninim riječima koje najbolje opisuju njezin intimni doživljaj i saživljenost sa slikarstvom: "Slikanje za mene uvijek predstavlja izazov, potrebu da ono što vidim i osjećam pokušam prenijeti na platno. To je jedno meditativno stanje gdje nestaje sve što me okružuje, postoji samo sada i ovdje."

O autorici:

Nadahnuta životom i strašću prema umjetnosti, Gordana, oslikava putovanje koje je prožeto nizom životnih uloga i obaveza. Od rane mladosti, njezina duša pronalazila je utočište u bojama i oblicima, no životni vjetrovi nisu uvijek dopuštali da se njen kreativni duh potpuno oslobodi.

Nakon što je 1953. godine preselila u Zagreb, sudbina ju je odvela u sasvim drugačiji smjer - na Medicinski fakultet, gdje je posvetila svoje vrijeme i energiju stjecanju znanja iz obiteljske medicine. Radne obveze često su stavljale slikarski talent u drugi plan, ali unatoč tome, vjera u umjetnost nikada nije blijedila.

Tek po ulasku u mirovinu 2014. godine, pronašla je ponovno osvježenje u svojim starim interesima. Bez tereta svakodnevnih radnih obveza, otvorile su se nove mogućnosti za istraživanje umjetničkog svijeta koji je oduvijek čekao. Iako se i dalje zadržala aktivna u svojoj struci, jer medicina pulsira kroz njezin genetski kod, sada ima više vremena za istraživanje vlastitih umjetničkih potencijala.

Godine 2016. označile su početak njezinog formalnog obrazovanja u školi slikanja, gdje je pod vodstvom iskusnih edukatora počela oblikovati svoj likovni izričaj. Svjesna da je pred njom dug put učenja i usavršavanja, Gordana prihvaća izazov s radošću i odlučnošću. Iako možda kasnije u životu krenula na tu umjetničku avanturu, njena mladenačka energija i strast prema slikanju neumorno ju vode naprijed.

Slikanje za nju postaje više od hobija - to postaje način opuštanja, uživanja u sadašnjem trenutku, gdje se jedino računaju platno, boje, kistovi ili špahtle. U tom svijetu umjetnosti pronalazi svoj mir i ispunjenje, dok svaki potez četkice otkriva nove dubine njenog unutarnjeg svijeta. Svaki dan na platnu donosi novo otkriće, novo iskustvo, novo razumijevanje ljepote koja se krije u svijetu oko nas.

Dok stoji pred praznim platnom, ne vidi samo bijelu površinu koja čeka na boje. Ona vidi svoj svijet, svoje snove, svoje emocije, sve ono što čini nju kao osobu. I dok se njeni prsti stapaju s bojama, svaka slika postaje mali komadić njene duše, ostavljajući trag ljepote i inspiracije u svijetu oko nje.

Željko Bedić

 

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.