Izložba fotografija Željka Plašča "Mala retrospektiva"

vrijeme: 25. ožujka u 20 sati
mjesto: Fotogalerija Dubrava, Dubrava 51 a
Izložba Željka Plašča

Svaka je fotografija svijet za sebe i u svaku je autor utkao dio sebe počevši od zamisli da nešto snimi ili da reagira u djeliću sekunde. Poneka fotografija zahtijeva pripremu, raspored osvjetljenja, stilsko uređenje modela, a ponekad se sama priroda pobrine da bude baš onako kako treba. Njegovo je samo da klikne jedanput, dvaput, deset puta i to je tek početak. Slijedi pregled snimljenog, odabir onih najboljih i dorada.

Čini se jednostavno, ali svaki fotograf zna svoj put i način kako će doći do fotografije koja će zadovoljiti njegove kriterije. Potrebne su godine, desetljeća da bi se isprofilirala osobnost autora i da njegovi radovi budu prepoznatljivi.

MALA RETROSPEKTIVA naziv je izložbe za koju je autor Željko Plašč odabrao pedesetak svojih radova i podijelio ih u tri kategorije: crno-bijele, kolori-rane i portreti.

U monokromatskim fotografijama gledamo prizore s ulica, arhitektonska zdanja, pejzaže, i to onako kako ih Željko vidi i tretira (zimski slikar, statika mora, senjska zima).

U fotografiji „Guglanje” nadsvođeni je ulični prolaz sa škrtom rasvjetom na stropu. Figura naslonjena na zid može biti muška ili ženska osoba sa šeširom nalik polucilindru. U rukama mobitel, i to je sav svijet te osobe. Lako je zamisliti da je to figura s početka dvadesetog stoljeća i da čita pismo. U oku je promatrača da sam odredi kako doživjeti tu fotografiju.

Magla pridonosi mističnosti fotografije „Lubenice” i naglašava monumentalnost kamenih građevina dok kod prijelaza Donjeg mosta u Ninu naglašava otuđenost dvaju likova.

Plaščevi pejzaži u velikoj mjeri vezani su uz more, ali ima i onih kopnenih. U svakom od njih oblaci imaju svoju dramaturgiju.
Svaka fotografija priča svoju priču, svaka je dorečena i iza svake stoji senzibilitet afirmiranog autora.

Fotografije u boji iskazuju zanimljive detalje koji daju smisao cijelom izričaju. Crvene fotelje u Kneževom dvoru ili pak čovjek u crvenom ispred bolni-ce u Dubravi. Svojom ekspresivnošću izdvaja se „Hommage Salvadoru Daliju”.

Snimljena scena na dobrom je tragu njegovih slika. Dominira drvo golih grana, a u pozadini su građevine u zagasitim oker i crvenim nijansama. Lik žena u prolazu uhvaćen je baš u trenutku dok se poravnava s bridom građevine.

Kod portreta izbor fotografija varira od od gotovo dokumentarističke fotografije radnika u solani, kostimiranih prikaza muškog lika iz djela Ante Kovačića do profinjenih portreta Lane, Nurije i Belle signore.

Prošetavši izložbom posjetitelj će imati potrebu da se ponovno vrati pojedinim izlošcima i utvrdi u sebi osjećaj da ga baš te fotografije prenose u jedan drugi svijet gdje već prebiva dio njega samog.

Javorka Pangerčić

O autoru:
Željko Plašč rođen je 1949. godine u Zagrebu. Završio je Elektroprivrednu školu s praktičnom obukom 1967. godine u Zagrebu. Već u višim razredima osnovne škole pokazuje interes za fotografiju, pa upisom u fotosekcije osnovne i srednje škole uči teoriju i praksu crno-bijele fotografije: snimanje,razvijanje fotografskih filmova i crno-bijelih fotografija u tamnoj komori. Nakon prelaska s analogne na digitalnu fotografiju intenzivira aktivnost fotografiranja. Odlaskom u mirovinu učlanjuje se u Fotoklub Zagreb i Fotoklub Rijeka. Interes pokazuje prema crno-bijeloj fotografiji s urbanim motivima gdje je čovjek u središtu egzistencijalnog zbivanja. U tom razdoblju u Zagrebu održava četiri samostalne izložbe, sudjeluje na više skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu gdje osvaja nekoliko nagrada. Živi u Zagrebu.

Izvor: https://ns-dubrava.hr/2024/03/18/izlozba-zeljka-plasca-u-fotogaleriji-dubrava/

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.