Samostalna izložba Luke Koščaka "Svemir"

vrijeme: 4. travnja 2024. u 19 sati
mjesto: Galerija Pučkog otvorenog učilišta Ivanić-Grad (Moslavačka 11, Ivanić-Grad)
luka koscak iz ciklusa svem

Iz predgovora Branke Hlevnjak, dipl. pov. umjetnosti: Nebo fascinira. Kad ga se dugo promatra, nisi više siguran gledaš li u njegovu visinu ili u dubinu. Nebeske promjene od svjetla do tame, od gorućih oblaka do dalekih vrtloga supernovih zvijezda; miješaju se doslovni prizori s onim spoznajnim i onim izmaštanim. Zapravo sve te slike Luke Koščaka odrazi su njegovih unutrašnjih doživljaja kozmosa. Jer nebo ga zadivljuje i potiče da izrazi to svoje ushićenje beskrajem. Tako ga stvarne prirodne boje i one umiješane boje sa slikarske palete po osobnom izboru, nadahnjuju i vode u stvaranje kompozicija nebeskih prostora koji postaju sasvim konkretno slikarstvo. Slikarstvo materije i slikarstvo duha. Slikarstvo u kojem motiv uzmiče pred artizmom.

Odjednom (ili postupno) sve postaje slobodna forma, a boja slijedi tek ritam ruke i srca. Gledamo dubine i visine bliskih i dalekih galaksija, zemaljsku atmosferu, poznate i nepoznate planete. Negdje tamo u nekom sazviježđu, žive stvorenja koja su, možda poput nas, tek neznatne mrljice u tom vječnom postojanju i nestajanju života. Luka Koščak vodi nas u svoj svijet tišine i mira, u nebeska obećanja, u vjeru. Sve je to, opet, samo zavodljiva boja i gesta, moć slike da utječe na naša osjetila. Zapravo one su transfer, prenosnice dubokih i jakih osjećaja umjetnika i njegove kreativne energije. Pritom, što je autor iskreniji i predaniji svom slikarskom radu, to je jača snaga doživljaja koja se gledanjem prenosi na nas, publiku.

I što reći na kraju, nego da nas je Luka Koščak ovom izložbom pozvao na uzbudljivo putovanje Svemirom. Pa, krenimo!
Luka Koščak rođen je 21. 1. 1989. u Zagrebu. U Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu maturirao je na Odjelu kiparstva i stekao zvanje kiparski dizajner. Na Arthouse-College of Visual Arts u Ljubljani 2014. diplomirao je u klasi doc.mag.art Mladena Jernejca, s temom "Apstraktna geometrija u hrvatskom slikarstvu". Magistrirao je s temom "Apstraktna geometrija i Svemir" pod mentorstvom doc.dr. Vesne Kamin Kajfeš i Matic Kosa, mag.lik.um. te stekao zvanje magistra likovnih umjetnosti. Godinu dana radio je u HNK Zagreb kao scenski slikar u programu stručnog osposobljavanja.

Izlagao je na dvije samostalne i osamnaest skupnih žiriranih izložbi. Od 2015. godine, član je HDLU Zagreb. Trenutno je stalno zaposlen u Gradskom dramskom kazalištu Gavella na radnom mjestu slikara.

Izvorhttps://hdlu-zagreb.hr/

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.