Kolekcija Pavla Beljanskog: Biseri moderne

19. 11. 2015. – 10. 1. 2016

Izložba Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne (Novi Sad) projekt je koji se priprema unazad dvije godine, a u kojemu sudjeluju dva hrvatska muzeja – Moderna galerija iz Zagreba i Umjetnički paviljon u Zagrebu, te Spomen-zbirka Pavla Beljanskog iz Novog Sada, Srbija.

Izložba će u Umjetničkom paviljonu trajati od 19. 11. 2015. do 10. 1. 2016., a predstavit će ponajbolja djela iz umjetničke zbirke čuvenog kolekcionara i diplomate, Pavla Beljanskog. Autori izložbe su upraviteljica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, dr. sc. Jasna Jovanov i dr. sc. Zvonko Maković, koji je ujedno i kustos izložbe.

Osvrt izložbe je na djelima u razdoblju od kraja 19. stoljeća do kasnih 50-ih godina 20. stoljeća, i one umjetnike koji su se razvijali i djelovali u europskim centrima poput Beča, Münchena, Praga, Pariza. Istovremeno je riječ o umjetnicima koji su ostavili neizbrisiv trag i dali izuzetan doprinos u kreiranju umjetničkih tokova u regiji, poput Save Šumanovića, Petra Dobrovića, Stojana Aralice, Ignjata Joba, Ivana Tabakovića, Ivana Radovića, Zore Petrović, Nadežde Petrović, Marina Tartaglije i drugih. Njihov rad predstavlja okosnicu kolekcije Pavla Beljanskog koja istovremeno predstavlja i antologijski izbor aktualnih umjetničkih tokova europskih centara u kojim je sam kolekcionar živio i boravio tijekom diplomatske karijere.

Vlaho Bukovac, koji je svojevremeno bio inicijator izgradnje Umjetničkog paviljona, bit će na ovoj izložbi predstavljen svojom čuvenom slikom "Velika Iza", koja je dio kolekcije Pavla Beljanskog. Izložbu će činiti izbor od oko 80 umjetničkih djela iz kolekcije Pavla Beljanskog.

Cijeli projekt je nastao u suradnji triju institucija - Umjetničkog paviljona, Moderne galerije i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Naime, paralelno, za vrijeme trajanja ove izložbe u Umjetničkom paviljonu, izložba Moderne galerije - Miroslav Kraljević i sljedbenici - bit će predstavljena u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu.

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.