Neli Ružić „Time lapsus“

vrijeme: 17.12.2015. - 31.12.2015.20,00

mjesto: Split; Salon Galić, Marmontova 3

http://hulu-split.hr/

Izložba Neli Ružić nazvana 'Time lapsus', otvara se u četvrtak, 17. prosinca, s početkom u 20 sati, u Salonu Galić u Splitu. Izložba se može razgledati do 31. prosinca.


Neli Ruzic

Izložba Neli Ružić „Time lapsus“, prva je njezina samostalna izložba po povratku iz Meksika, nakon što je tamo provela više od desetljeća i obuhvaća radove iz razdoblja od prije odlaska do poslije povratka.

Neli svoje radove koncentrira oko pitanja preklapanja osobnog i kolektivnog, sjećanja i zaborava, u kontekstu migracijskih i tranzicijskih id/entiteta.

„… Paralelno širem planu ovog velikog povijesnog narativa, autorica priča i priču o vlastitoj povijesti, i to ne samo matrilinearnoj, već i dijagonalnoj povijesti (žena) u obitelji. Ona se pojavljuje u ulozi naratorice koja uspoređuje osobno s prostorom u koji se to osobno unosi, jednako kao što se i vlastita pripovijest unosi u objavljenu, znanu i javnu povijest, koja će je istodobno neminovno i kontaminirati i prisiliti na novo sjećanje.“

iz teksta Ane Peraice u katalogu izložbe

Neli Ružić (1966.,Split), diplomirala je slikarstvo na Fakultetu Primenjenih Umetnosti u Beogradu (1990.), te postdiplomski studij na Facultad de Artes, UAEM, Meksiko (2013.). Sudjeluje aktivno na hrvatskoj umjetničkoj sceni do kraja 90.-ih godina kad odlazi u Meksiko. Od 2003. predaje kao profesorica na ENPEG La Esmeralda, Mexico City (-2012.); UAEM Cuernavaca, Estado de Morelos (-2007.); ESAY, Mérida, Yucatan (2008-2009.). U okviru Tránsitos, Diplomado en Investigación, Experimentación y Producción Artística Transdisciplinaria, Centro Nacional de las Artes CENART, Mexico City, koordinira transdisciplinarne radionice (2008.- 2011.). Vraća se u Hrvatsku 2012. godine.

Njeni su radovi dio Kolekcije suvremene umjetnosti Galerije Marino Cettina; Canal Mediateca Caixa Forum, Barcelona; Museo de mujeres, Meksiko te su prikazivani u okviru TV serije Lucida, Latinoamerički video, Centro de Investigación en Artes Electrónicas de la Universidad Nacional de Tres de Febrero, Buenos Aires, Argentina.

Članica je HULU, Split. Od 2013. predaje u Školi likovnih umjetnosti Split gdje vodi Galeriju Škola.

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.