Gregor Radonjič-izložba fotografija

PROSTORI

Krajolici pijeska i prašine

Perspektive

Strelice

mjesto: Galerija Fotokluba Zagreb Ilica 29/III 

vrijeme: 19.01.2016 do 05.02.2016


Gregor

Izložba slovenskog fotografa Gregora Radonjiča pod nazivom Prostori obuhvača tri ciklusa fotografija, u kojima autor istražuje motive urbanog i prirodnog prostora.

Ciklus fotografija Krajolici pijeska i prašine na subjektivan i djelomično realistički način prikazuju različite geografske lokacije udaljene od civilizacije. Varijacijama perspektiva i horizonta mijenjaju se dimenzije prostora na fotografijama i gledatelja se stavlja u nejasan prostor i vrijeme.

Fotografije iz ciklusa Prostori/Perspektive čine otvorenu cjelinu i uvode u jednu drugačiju percepciju mentalnih slika prostora i meditativnih stanja s namjerom da se prikaže poetika fizičkog prostora i likovnih elemenata unutar samog mjesta. Motivi su likovno raspoređeni i svedeni na smisao površine, linije i teksture, tumačedi svaku vizualnu pojavnu isključivo kvalitetima njene vanjske forme: običan prostor iz kojeg je izdvojen prostor primarne percepcije.

Sama svijetlost često stvara privremene perspektive bez stvarnog mjesta u prostoru. Ciklus Strelice donosi unikatnu interpretaciju ovog nesvakidašnjeg fotografskog motiva. Iako jedan od najstarijih simbola različitih civilizacija, strelice iz ovog ciklusa nastupaju u različitim situacijama dajudi osijedaj skrivenog značenja u urbanim prostorima. Time nagovaraju gledatelja da promatra motiv strelice izvan dokumentarne zabilješke jednog elementa u datom prostoru. Radonjič gradi kompozije bez ljudi.

Ako je i prisutan, onda je čovjek tu samo kao dio likovnog elementa u kompoziciji, kao objekt i pojava, a razlog za to je sugestivno promatranje prostora kao jedinstvene cjeline.
Fotografije stvarnih predjela i prikaza nisu samo puka zabilješka, ved vješta transformacija u likovne površine. Suptilnost izloženih fotografija je tišina koja čini zajedničku okosnicu ovih radova.

Gregor Radonjič, fotograf iz Maribora, bavi se fotografijom 25 godina. Početkom devedestih učlanjuje se u Fotoklub Maribor. Sudjelovao na oko 50 zajedničkih izložbi u koautorstvu, pripremio 9 mulitimedijalnih projekata, te je autor 18 samostalnih izložbi. U koautorstvu izdaje dvije literarno-fotografske knjige.

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.