Nada Falout / kazališni plakati

otvorenje: četvrtak, 21. siječnja u 19 sati

mjesto izložbe: Kabinet grafike HAZU, Strossmayeov trg 12, Zagreb

autorica izložbe: mr. sc. Slavica Marković, muzejska savjetnica

Antigona

Nada Falout (1933. – 2012.) diplomirala je slikarstvo u klasi prof. Marina Tartaglie 1959. godine, na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Uz slikarstvo aktivno se bavila primijenjenom umjetnošću, a osobito grafičkim dizajnom. U razdoblju 1978. – 1984. (1990.) dizajnirala je plakate za pretplate i premijere Dramskog kazališta Gavella, a 1984. – 1989. plakate za premijere baleta, opera i drama Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Tijekom dvanaest godina suradnje s kazalištem ostvarila je impozantan plakatni opus i nekoliko antologijskih primjera hrvatske plakatne umjetnosti na temu kazališnoga plakata (Labuđe jezero, Antigona, Macbeth, Pepeljuga).


Pepeljuga

U realizaciji svojih kompozicija često bi se opredijelila za tada nesvakidašnje, velike horizontalne površine ostvarene slaganjem tri B1 formata, slikarski pristup oblikovanju i tehniku propusnoga tiska. Njezini plakati tiskani su u specijaliziranim sitotiskarama: kod Zdenka Škrgatića, u SC grafičkom servisu, u Sitotisku V&V Straža te u Studiju Rix.

Tehnika sitotiska svoj procvat doživljava u Zagrebu sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća zbog široke primjenjivosti u području grafičke umjetnosti. Guste, jarke, često i fluorescentne boje omogućavale su jednolično pokrivanje velikih površina i akcentuiranje ploha, a time su izazivale dodatnu atraktivnost na gradskim ulicama.

Najbolje kazališne plakate Nada je darovala Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u uvjerenju da tako ostaje trajno prisutna i dostupna za istraživanja i buduće prezentacije. Mi smo joj iskreno zahvalni na tom daru.

Izložba je otvorena do 15. veljače 2016. radnim danom od 9 do 16 sati, subotom od 10 do 13 sati, nedjeljom zatvoreno. U Noći muzeja, 29. siječnja, od 18 do 01 sat.

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.