Ana Dana Beroš / Intermundia

vrijeme: 05.03.2016. - 20.03.2016.19,00

mjesto: Rijeka; Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Dolac 1/II


Intermundia

U subotu, 5. ožujka, u 19 sati, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, otvara se izložba Ane Dane Beroš ' Intermundia'. Riječ je o kustosko-istraživačkom projektu koji se temelji na istraživanju promjenjivih krajolika granica trans- i intraeuropskih migracija. Izložba ostaje otvorena do 20. ožujka.

Projekt prikazuje slučaj Lampeduse kao metonimije suvremenih 'pritvorskih uvjeta' na ulasku u 'tvrđavu Europu'. Lampedusa je školski primjer brisanog prostora koji nastaje na geopolitičkim razmeđima gdje se formiraju društveno marginalizirane zajednice, bilo da je riječ o pridošlicama ili autohtonom stanovništvu.

U suvremenome trenutku imperativa mobilnosti koji je kompatibilan s imperativom fleksibilnosti rada, prisilna teritorijalna kretanja prekarnih, najčešće visokoobrazovanih, radnika usporedna su s kretanjima, kao i pritvaranjima, ilegalnih migranata. Suvremeni migranti gledaju na sebe kao na putnike – radnike s privremenim poslovima koji žive na rubu nesigurnosti, na rubu duga. Ovo ljudsko stanje 'negrađanina' ili polugrađanina, mora probuditi novu povijesnu svijest.

Nasuprot promatranju Lampeduse kao rigidne institucije „zatvorenih čekaonica“ – pritvorske zone u žarištu sukoba, Intermundia nastoji kroz posthumanu perspektivu propitati ambivalentnost „stanja između“ i (ne)mogućnost kulturnog prijevoda između (i)migranata i lokalne otočke zajednice. Projekt nastoji, kroz evokativnu zvučno-svjetlosnu instalaciju te knjiški prezentirano istraživanje, inducirati kod promatrača slojevito razumijevanje svijeta ili, bolje rečeno, alternativnih svjetova koji nas okružuju. Kroz efekt očuđenja projekt potiče promatrača na neposrednu reakciju, uranjajući ga u borbu za goli život.

na Dana Beroš (1979., Zagreb) samostalna je arhitektica i kustosica, diplomirala je, magna cum laude, na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Suosnivačica je grupe ARCHIsquad – odreda za arhitekturu savjesti. Finalistica je Nagrade Wheelwright Sveučilišta Harvard, 2014. godine. Dobitnica je Posebnog priznanja za rad Intermundia na 14. Venecijanskom bijenalu arhitekture Fundamentals, selektora Rema Koolhaasa.

Izvor: http://www.culturenet.hr/

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.