Ljerka Simčić-Ritam galaktike

vrijeme: 09.03.2016. - 27.03.2016.19,00

mjesto: Samobor; Mala dvorana Galerije Prica, Trg Matice hrvatske 6

Ljerka

Slikarski opus Ljerke Simčić u novom ciklusu Ritam galaktike ugodno će iznenaditi posjetitelje u novootvorenoj izložbi galerije Prica. Naime, moglo bi se sa sigurnošću primijetiti kako ova izložba uvlači promatrača u dinamični ritam slikarevog svijeta galaktičkog prostora a promatrači ne postaju samo promatrači već dio slika koje prelaze rubove i u čijem prostoru smo i mi. Zato citat velikog Marcela Prousta stoji kao poticaj ovoj izložbi.

„Zahvaljujući umjetnosti, umjesto da vidimo jedan jedini svijet, ovaj naš, mi vidimo kako se on umnožava, pa koliko ima originalnih umjetnika , toliko nam svjetova stoji na raspolaganju… Ona jedina izražava za druge i pokazuje nama samima naš vlastiti život.“ Marcel Proust

Slikarica Ljerka Simčić pristupa podlozi slike s izraženom bogatom energijom koju iščitavamo njezinim silovitim potezima, slobodnim i pravilnim oblicima a posebno bogatim jarkim koloritom. U njezinim slikama možemo pratiti ciklus, suživot i vrijeme u galaktici. Od velikog „Big Banga“ nastaje neobuzdan, spontan kovitlac gestikulirajućih tragova ritma organičkih čestica. Tako nastaju poliperspektivne dinamično vizualno pokrenute, ponekad slobodne a ponekad dijagonalne i piramidalne kompozicije naglašene dominantom u slici. Dodatak tomu je instalacija ritmičkog pulsa kojom umjetnica nastavlja suživot galaktike.

Ova izložba ukazuje prvenstveno ono što bi smo potvrdili riječima velikog Paul Kleea „Umjetnost ne oponaša vidljiv svijet, ona omogućuje njegovo postojanje, nevidljivo postaje vidljivo“. Temperament slikarice Ljerke Simčić ostavlja ritmički trag a trag postaje sadržaj –djelo. Gestikulne aktivnosti slikarice izmiču razumskoj kontroli te tako nestaje figurativno ali ostaje organsko. Tome pridodaje važnost što je slikarica iz neposrednog okruženja uzela predmete i ostavila njihov nepredvidiv trag u slikama. Ritmički raster točaka i crta pravilnih oblika, izmjenjivanje spektra boja ekspresivno, neobuzdano spontano i ponekad promišljeno, potezi kojima autorica uspostavlja intrigantan dijalog s podlogom a likovno izražava događaj.

Slike su to pune metaforike i osobnog značenja, što je izuzetno za slikarevu bit jer umjetničko djelo je kutak stvarnosti viđen očima jednog temperamenta. Za slikaricu ovaj opus je sasvim intimistična likovna priča i dnevnik nizanja misli, stavova i raspoloženja, nikad dovoljno istraženog beskonačnog prostora gdje iščitavamo njezino energično istraživanje ritmom boja i ploha koje traje i ne prestaje. Toliko su njezina djela za nas i radosna, vitalistička produžena ticala umjetničke psihe, njezin pogled na razlog ljudskog postojanja u vječno inspirativnom kozmosu. Iščitavajmo djela Ljerke Simčić koja traju, sudjelujmo u ritmu galaktike koju sačinjavamo.

Slaven Jurić, mag.educ.art

Ljerka Simčić rođena je u Samoboru. Od 1992.godine polazi tri godine slikarske radionice u POU Zagreb ( nekadašnji M. Pijade,gdje usavršava različite slikarske tehnike. Nastavlja slikati u Likovnoj Udruzi "Hobby art" od njezinog osnutka 2002. godine, te sa svojom Udrugom izlaže na mnogobrojnim skupnim izložbama u Samoboru i Zagrebu. Sada je predsjednica likovne udruge "Hobby art" treći mandat.
Ovo je njezina prva samostalna izložba za koju odabire apstraktni opus.

Izvor:http://www.pousamobor.hr/izlozbe.asp

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.