Fotografije Davida Byrnea na izložbi u Zagrebu

vrijeme: 11.03.2016. - 06.04.2016.19,00

mjesto: Zagreb; Glerija Contra, Frankopanska 22

Fotografije Davida Byrnea, svestranog umjetnika, pjevača, glazbenika, skladatelja, pisca, najpoznatijeg kao frontmena grupe Talking Heads, predstavit će se na izložbi u zagrebačkoj galeriji Contra, koja se otvara u petak, 11. ožujka. Izložba će biti otvorena do 6. travnja.

Izložit će se deset fotografija, na onima velikog formata su krajolici, a na manjima 'coveri' knjiga na kojima je Byrne intervenirao promijenivši im naslov, rekao je za Hinu Mladen Bosanac, vlasnik galerije Contra.

Uz glazbu Talking Headsa, najavio je Bosanac, izložba će predstaviti i nekoliko knjiga koje je objavio, među kojima i "Biciklistički dnevnik", a s obzirom da ga bicikli posebno zanimaju, postavit će se i jedan antikni bicikli.

"Kao i njegovi filmski i muzički projekti, njegova fotografija je često opisivana kao uzvišenje ili banaliziranje svakodnevnice do razine umjetnosti", ističe se u najavi izložbe. "Hrvatska publika će prvi put imati priliku vidjeti mali, ali važan dio umjetnikovog širokog dijapazona interesa", dodaje se.

David Byrne (1952., Dumbarton, Škotska) studirao je na umjetničkom sveučilištu Rhode Island i Maryland. Nagrađivani je pjevač, glazbenik, skladatelj, tekstopisac, a afirmirao se i kao glumac. Fotografija i dizajn su ga počeli zanimati još tijekom studija, no tek devedesetih počinje izlagati svoj rad, fotografije, knjige i časopise.

Kako stoji u najavi njegove zagrebačke izložbe, Byrne stvara ikone od svakodnevnih materijala i traži sveto u obečašćenom. Njegove fotografije se mogu podijeliti na one koje snima na putovanjima ili u svom studiju, koristeći različite mogućnosti fotografskog medija od polaroida do digitalnog procesa. "Fotografije knjiga predstavljaju umjetnikov interes u smjeru uzvišenog efekta korporativne američke prožimajuće estetike. On sravnjuje subverzivne slike i tekst motivacijske literature i oglašivačkih kampanja", napominje se.

Galerija Contra, smještena u dvorištu Frankopanske 22, tom izložbom otvara ovogodišnju sezonu. U galeriji predstavljamo već poznata imena suvremene umjetnosti, no poseban nam je izazov otkrivati mlade, perspektivne i kvalitetne autore na samom početku njihove karijere", ustvrdio je Bosanac.Od osnutka prije dvije godine ta je galerija predstavila niz umjetnika, poput Gerharda Richtera, Andrea Butzera, Ulricka Wulffa, Cheng Yuzhenga te umjetnice Tian Tian Wang, Ce Jian.

Izložba Davida Byrnea će biti otvorena do 6. travnja.

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.