Marija Plečko i Petra Orbanić: Ništa, ali ipak je

vrijeme: 22.03.2016. - 09.04.2016.19,00

mjesto: Zagreb; Galerija VN, Ilica 163a

Otvaranje izložbe: utorak, 22.3. 2016. u 19 sati

Znamo kada i otkud smo krenule, ali ne znamo gdje ćemo doći. Putem stvari koje ne znače ništa pred očima izrastaju u nešto, a ako ništa nešto postaje, znači da Je. Ništa je grana i šuma i potok i kamen i planina i korak i vjetar i magla i umor i svježina i strah i sreća i mir i ti i ja i mi... I toliko Ničeg još stane u jednu osobu i toliko Ničeg još stane u dvije. Ništa Je."

plecko_orbanic

Naveden citat misli su autorica proizašle iz zajedničkog planinarenja, hodanja i penjanja. Te aktivnosti definiraju suštinu njihova umjetničkog djelovanja i materijaliziraju se u prostoru galerije. Ideja koja se skriva iza čitavog postava neuhvatljiva je kao i sam put autorica. Neuhvatljiva jer nije još definirana, na svojim početcima, tek čeka da stasa u nešto. Tako, ako pitate autorice što rade reći će vam: mi hodamo, penjemo, planinarimo, skupljamo granje, kamenje, prirodne i umjetne fragmente, rezbarimo drvo, crtamo, pišemo, razgovaramo, fotografiramo, gradimo, pletemo, slažemo, rastavljamo...

U trenutku kada sve te radnje, predmete i strukture stavimo pod zajednički nazivnik, nelogičnosti kao da nestaju. Metalna šalica i hrpa sakupljenog granja počinje progovarati istim jezikom. Izolirani od svog izvornog konteksta oni ne predstavljaju ništa, oni su puka forma i materija, ali, okupljeni na jednom mjestu i pomno organizirani u prostoru ti predmeti i strukture postaju nešto puno više. Oni su geste, sjećanja i ostvarene želje, svaki pomno odabran i postavljen na svoje mjesto. Oni su materijaliziran dnevnik nečijih (njihovih) htijenja.

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.