Katarina Vojković-''TORMENTUM''

Kratak opis izložbe.

Izlažu majka i kći. Katarina Parađ-Vojković i Katarina Vojković. KPV je veteran naivne umjetnosti, a Vojković akademski umjetnik. Kako je sma pojam tih dviju umjetnosti na jednom mjestu teško zamisliv tako je i tematika kojom se ova izložba bavi. Kršćanstvo i Zidovstvo. Kipovi KPV predstavljaju Isusovu muku dok slike Katarine Vojković žrtve pale u Holocaustu. Te dvije vjere kroz stolješa idu jedna protiv druge želeći se izboriti za prvo mjesto i nadvladati onu drugu. Naša želja je bila prikazati kako su svi ljudi, i svi smo jednaki te bol osjećamo na isti način bez obzira u kojeg Boga vjerujemo

KATARINA VOJKOVIĆ

Rođena 10.07. 1986 u Zagrebu. Sa 7 godina upisuje osnovnu školu u Šćitarjevu, točnije 1993.godine. Sudjeluje u nekoliko županijskih i državnih natjecanja u slikanju i crtanju.

2001. upisuje školu Primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, te 2004. Osvaja 2. Mjesto na državnom natjecanju u slikanju figure u Osijeku.

2007. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, nastavnički odsijek. Gdje završava preddiplomski studij likovne kulture u proljeće 2011.godine. Na jesen 2011. upisuje diplomski studij likovne kulture, koji završava u klasi Daniela Kovača u jesen 2014. godine.

U zimi 2015. god. pohađa tečaj nordijske umjetnosti u Oslu na Likovnoj akademiji Oslo.

U zimi 2016. sudjeluje u restauraciji crkve u Luksembourgu u gradu Niederfeulen-u.

Imala je 6 samostalnih i dvadesetak skupnih izložbi, te sudjeluje na likovnim kolonijama od kojih je istaknutija ZILIK.

KATARINA PARAĐ VOJKOVIĆ:

Katarina Parađ-Vojković je rođena 28. ožujka 1950. godine u Zagrađu kraj Pleternice.

Ekonomsku školu završila je u Zagrebu. Kiparstvom se bavi od najranijih dječjih dana, a 1965. godine dolazi u Šćitarjevo,u radionicu Stjepan i Milana Kičina gdje započinje njen intezivan stvaralački rad i ostvarenje dječjih snova.

Od 1968. godine članica je DNLUH-a, a od 1972. godine članica je ULUPUH-a, Sekcija za drvo,metale i plemenite kovine, LIKUM-a i ZUH-a. Izlagala je na preko sto samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Osam skulptura kiparice K.P.V. nalazi se na javnim prostorima, na brojnim likovnim kolonijama osvojila je oko četrdesetak diploma i priznanja te je jedan od osnivaća zimske likovne kolonije ZILIK-a u Karlovcu.. Prestižnu nagradu zlatnu paletu dobila je za osobne zasluge za umjetničko djelo u predstavljanje izvorne umjetnosti u hrv i u svijetu.

Živi i radi u Obrezini kraj Velike Gorice. 2008.godine grad Velika Gorica izdaje monografiju Katarine Parađ-Vojković za koju piše likovni kritičar Stanko Špoljarić.

Mnogi su pisali kritiku za kiparicu Katarinu od kojih su neki: Igor Maerović, Radovan Vuković, Mirko Sviben, Elena Cvetkova, Vladimir Maleković čije se kritike nalaze u spomeutoj monografiji. Imala preko 200 izložbi kod nas i u svijetu.

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.

NAVIGACIJA