Izložba slika Zlatan Vrkljan: Zagrebačka škola

vrijeme: 13.04.2016. - 18.05.2016.19,00

mjesto: Karlovac; Galerija Vjekoslav Karas, Ljudevita Šestića 3

pozivnica

U srijedu, 13. 4. 2016. godine u 19.00 sati u Galeriji „Vjekoslav Karas“ u Karlovcu otvara se izložba slika Zlatan Vrkljan: Zagrebačka škola. Na otvorenju izložbe će govoriti akademik Tonko Maroević.

Akademik Zlatan Vrkljan (1955., Zagreb) jedan je od naših najuvaženijih slikara. Diplomirao je slikarstvo u klasi profesora Šime Perića na ALU u Zagrebu, nakon čega je suradnik majstorske radionice profesora Ljube Ivančića i Nikole Reisera te nastavnik na ALU u Zagrebu. Značajan trag ostavio je kao inicijator i voditelj zagrebačke galerije Arteria od 1994. do 1999. godine. Predstavljao je Hrvatsku na 48. Venecijanskom bijenalu (1999.), godine 2007. nagrađen je državnom „Nagradom Vladimir Nazor“.

Zlatan Vrkljan je opus izgradio je promišljanjem i preispitivanjem umjetničkog (slikarskog) djelovanja i njegovog smisla. Poticaj za ciklus Zagrebačka škola pronašao je u hrvatskoj slikarskoj tradiciji čiji su odjeci na razne načine prisutni i danas u poučavanju na ALU Zagrebu. Tonsko slikanje akcentuirano plemenitim kolorističkim akcentima, slikarska je metoda „zagrebačke škole“, tj. slikara stasalih između dva rata (Gabrijel Stupica). Najnoviji ciklus slika Zlatana Vrkljana svjesno je istraživanje vitalnosti ove klasične slikarske metode i načina slikarskog razmišljanja ali i njezino sažimanje te afirmacija u figurativnim temama (pejzaž, mrtva priroda, animalizam, autoportet, portret, grupni portret) na manjim (štafelajnim) i velikim (zidnim) formatima prilagođenima prijevozu i izlaganju, ali i u apstrakciji.

Dvojezični katalog izložbe sadrži reprodukcije izloženih djela i uvodne eseje akademika Tonka Maroevića i Antonije Škrtić, a zajedno s ostalim publikacijama uz izložbu oblikovao ga je akademski slikar Robert Šimrak.

Prigodom otvorenja izložbe biti će promoviran i autorski plakat izložbe s numeracijom i potpisom autora, kojim će Gradski muzej Karlovac, ljubaznošću Zlatana Vrkljana upotpuniti ponudu muzejske trgovine.

Izložba ostaje otvorena do 18. svibnja 2016. godine.

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.