Izložba fotografija RAD Petra Fabijana

vrijeme: 29.04.2016. 12:00

mjesto: Korzo

organizator: Grad Rijeka

Fabijan

Fotograf Petar Fabijan rođen je 1980. u Rijeci. Jednogodišnje fotografsko obrazovanje stekao je na Mounds Park Academy, u američkom gradu St. Paulu, u Minnesoti, a 1999.g. upisuje studij fotografije na „ Istituto Superiore di Fotografia & Arti Visive“ u Padovi, gdje stječe diplomu profesionalnog fotografa. Nakon dugogodišnjeg fotoreporterskog angažmana, godine 2013. pokreće vlastiti fotografski studio ProF.

U mjesecu kada obilježavamo praznik rada, prisjećamo se i moćne industrije brodogradnje koja je nekoć zapošljavala tisuće radnika. Tim povodom donosimo i seriju fotografija Petra Fabijana “3.Dimenzija” kojom je prije desetak godina zabilježio svakodnevicu radnika u riječkom brodogradilištu 3.Maj.

Na naše pitanje da nam ispriča kako je nastao ciklus fotografija “3.Dimenzija”, Petar Fabijan je rekao: “Fotografije su nastale za vrijeme mog služenja civilne vojske u brodogradilištu 3. Maj. To je period od 10 mjeseci tjekom kojeg sam svakodnevno boravio u 3. Maju. Ustvari, bio sam kao njihov zaposlenik; imao sam radno vrijeme kao i svi drugi radnici, imao sam karticu koju sam morao cvikati prilikom ulaska i izlaska iz brodogradilišta, ponekad sam koristio radno odijelo, za marendu sam jeo burek i jogurt. Bio sam jedan od njih…

Tijekom tog perioda upoznao sam brodogradilište “do srži” i ljude koji su tamo radili.

Tako je i nastala ova serija fotografija. Naglasak je na ljudima – radnicima i njihovom životu u brodogradilištu. Fotografije prikazuju radnike u teškim fizičkim poslovima, ali i trenutke opuštanja na marendi ili u pauzi od posla. Također prikazuju ambijent bordogradilišta naspram kojeg čovjek izgleda tako mali…

Ovaj ciklus fotografija rezultirao je izložbom fotografija pod nazivom “3. Dimenzija” koja je bila postavljena u Muzeju grada Rijeke 2005. Riječ je o multimedijskoj izložbi gdje su fotografije velikih dimenzija bile obješene o skelu iz brodogradilišta. Također je i rasvjeta za izložbu donesena iz škvera. Sve je to pratila muzika posebno skladana za ovu izložbu sa zvukovima iz škvera.”

Izvor: http://pogledaj.to/art/radnici-kojih-vise-nema/

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.