Performans i izložba Milana Božića

vrijeme: 15.10.2016. 20,00

mjesto: Koprivnica; AK Galerija

Performans i izložba Milana Božića

U subotu, 15.listopada, s početkom u 20 sati, u AK Galeriji u Koprivnici održava se performans i jednodnevna izložba 'Veni vidi' autora Milana Božića.

Performans i izložba Milana Božića svojevrsni su nastavak performansa i izložbe 'Manipulacija tijela' prezentiranih u AK galeriji u rujnu 2015. godine. I ovaj puta autor se bavi problematikom suočavanja sa traumom ratnog vojnog invalida, no kroz radove koji su direktnije povezani sa nepravednom svakodnevicom i ljudima koji su prve žrtve tih nepravdi. Performans propituje pozadinu sustava i državnih uređenja na našim prostorima, a fotografije ukazuju na konkretne posljedice tih uređenja. Sistemi se mijenjaju, sirotinja ostaje.

'Prije odlaska u rat imao sam predodžbu da su osobne vrijednosti koje definiraju pojedinca kao društveno i socijalno biće poštenje, empatija, osjećaj za drugoga, no povratkom u svakodnevnicu uvidio sam da su te vrijednosti izgubile na značaju. Važno je samo utažiti umjetno stvorenu potrošačku glad koja nemilice guta i uništava sve što se može iskoristiti da bi se ta glad namirila. Ja se kao pojedinac, kao socijalno biće, osjećam izbačenim iz zajednice kojoj pripadam jer mi se čini da je ta zajednica potpuno neosjetljiva na čovjeka općenito. Nastali radovi pod nazivom Veni vidi refleksija su posttraumatskog doživljavanja situacija koje sam zatekao po povratku iz rata i napravljeni su u mediju fotografije s aplikacijama raznih predmeta koji su na neposredan način vezani uz pojedini rad. To može biti ambalaža neke hrane, isječak iz novina, osobna fotografija iz vlastitog albuma. Lajtmotiv marginaliziranih, odbačenih osoba te napuštenih i razrušenih objekata koji su simbol nezdravog i korumpiranog društva prisutan je u svim fotografijama, a ekspresija lica pojedinih osoba s fotografija odraz su, na neki način, moje osobne intime i ispovijesti. Dođoh...vidjeh...ali ne pobijedih.' (iz teksta Milana Božića)

Milan Božić rođen je 1958. u Zagrebu. Završio je Školu za strojarstvo i elektrotehniku 1978. te započeo studij elektrotehnike. 1982. zaposlio se u tvornici Sintal (sinter metala). 1991-1995 dragovoljac domovinskog rata. 1993. prvi časnički tečaj, drugi časnički tečaj, 1994. časnička škola HVU Petar Zrinski, 1994/ 95/ 96. Nastavnik i zapovjednik nastavnih skupina (satnija – bojna) na HVU, 1995. studij FPZ. 1999. Djelatni časnik HV u Ministarstvu obrane RH, ratni vojni invalid (prvo ranjavanje 21. 11. 1991). Od 1999. radi performanse zajedno s Vlastom Delimar i samostalno. Prvi zajednički performans „Razgovor s ratnikom ili žena je nestala“ izveden je u Tvornici, Zagreb. 1999. Član je HDLUa Zagreb.

Izvor: http://www.culturenet.hr/

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.