Izložba „Fotografija godine“

vrijeme: 14. 02. 2017. u 19.30 sati

mjesto: Galerija Fotokluba Zagreb,Ilica 29/III, Zagreb

Prošlu, 2016. godinu, Fotoklub Zagreb zaključio je izložbom „Fotografija godine“, s kojom je zaokružio svoju izlagačku aktivnost. Na početku ove godine, vrijedi nam se još jednom osvrnuti na proteklu godinu i rekapitulirati sve izložbe na kojima su članovi sudjelovali i obaviti svojevrsnu inventuru osvojenih nagrada. A odličan uspjeh naših članova na natječajnim izložbama i salonima u Hrvatskoj i inozemstvu nastavlja se i dalje.

Izložba „Fotografija godine“

Najnagrađivaniji autori ove godine su Neda Rački (27 nagrada) i Zvonko Radičanin (14 nagrada), a slijede ih Željko Krčadinac i Božo Marijančić (po 8 nagrada). Ukupno su članovi osvojili 141 nagradu.

Za izložbu su odabrani nagrađeni radovi 34 autora (od ukupno 42) i to prvenstveno oni radovi koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na klupskim, nacionalnim ili međunarodnim natječajima. Nagrade su samo jedan dio uspjeha. Danas, kada u svijetu ima velik broj natječaja (samo u organizaciji FIAP- a prošle ih je godine bilo 511), veliki je uspijeh kad se fotografija nađe u kategoriji „primljena“, a naši članovi i u toj kategoriji bilježe odlične rezultate (više od 400 primanja).

Ovogodišnja rekapitulacija nagrađenih radova ne pokazuje samo raznolikost u odabiru tema i širini pristupa fotografiji, već i raznolik odabir zemalja i natječaja na kojima su članovi sudjelovali. Izložbeni postav pruža mogućnost usporedbe nagrađenih radova odnosno uvid u poklapanje ili različitost žiriranja na nacionalnim i međunarodnim izložbama.

Izložba u cjelini predstavlja raznovrstan fotografski repertoar članova kluba, od portreta, preko pejzaža, prirode, ambijentalne i ulične fotografije pa sve do apstrakcije. Bez obzira na tehnička znanja i trendove u suvremenoj fotografiji, ova je izložba u prvom redu važna i zanimljiva zbog subjektivnog doživljaja trenutka kojeg su žiriji prepoznali i nagradili.

TEKST ZA KATALOG IZLOŽBE „NAGRAĐENE FOTOGRAFIJE U 2016.“

Neda Rački, EFIAP/g

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.