IZLOŽBA ČUVAJMO PČELE U NOVIGRADU

ČUVAJMO PČELE

Svjesni ugroženosti pčelinje vrste, naročito zbog prekomjernog i nekontroliranog korištenja pesticida, članovi Udruge pčelara Bujštine pokrenuli su niz aktivnosti kojima su željeli ukazati na velika uginuća pčela. U cilju borbe protiv trovača prirode, Udruga je pokrenula projekt "Čuvajmo pčele", a jedna od sastavnica projekta bio je i natječaj za amatersku fotografiju na temu pčela i pčelarstva. Idejna začetnica projekta je Dragana Pević, urednica portala Pčelari Bujštine, a u realizaciji joj je pomagao Marinko Blažević.

Projekt je u početku financiran samo iz sredstava Udruge te je bio baziran isključivo na volonterskom radu aktivista, a nagrade najuspješnijim autorima fotografija su donacije članova Udruge, pčelara Bujštine. U vrijeme prezentacije radova s prvog natječaja, Grad Umag je u suradnji s pčelarskom udrugom, u travnju prošle godine, postavio dva velika panoa s porukama pčelara Bujštine na hrvatskom i talijanskom jeziku "Čuvajmo pčele - Salviamo le api!" i "Ne prskajte za vrijeme cvatnje, jer pčele povećavaju prinose! Evitate i pesticidi!" Ljetos raspisan i drugi natječaj za fotografiju na koji se javilo 30 fotografa amatera sa 73 fotografije, među kojima je stručna komisija odabrala i pčelinjim proizvodima nagradila najbolje.

Prvu nagradu dobio je Hrvoje Sašek iz Zagreba za fotografiju snimljenu u Nacionalnom parku Paklenica, drugu nagradu zaslužio je Nino Salkić iz Senja, dok treću nagradu dijele Lili Lea Rušnjak iz Buzeta i Mario Radaković iz Zagreba. Prva izložba fotografija s natječaja postavljena je na međunarodnom sajmu pčelarstva u Zagrebu, a prvo predstavljanje u Istri upriličeno je u Novigradu. Izložba je otvorena za građanstvo do 22. veljače u radno vrijeme novigradske knjižnice, nakon čega izložba seli u Pazin na Dane meda, a u ožujku će biti postavljena u Umagu.

IZLOŽBA ČUVAJMO PČELE U NOVIGRADU

Otvaranje izložbe fotografija u novigradskoj knjižnici bilo je prigoda da se s posjetiteljima, uz prigodan kratki edukativni film, porazgovara o pčelinjim zajednicama te o korisnosti pčela za čovjeka i prirodu, o čemu je govorio predsjednik Udruge pčelara Bujštine Arduino Bubola.

Bubola je napomenuo je da pčela jedina u životinjskom svijetu daje mnogo vrijednih proizvoda - med, matičnu mliječ, pelud ili cvjetni prah, propolis i pčelinji otrov, sve jedan korisniji od drugog. To je samo jedan od važnih razloga zašto sve više treba misliti na život pčela i njene velike važnosti za čovjeka i prirodu.

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.