Predstavljanje monografije Ljubomira Perčinlića

Predstavljanje monografije Ljubomir Perčinlić, Ulazak u prostor svjetlosnog isijavanja, održat će se u srijedu 15. ožujka 2017. u 12.00 sati, u Muzeju Mimara, Rooseveltov trg 5, Zagreb.

Izdavač publikacije je Skaner Studio d.o.o. Zagreb, autor monografije je Marijan Susovski (Zagreb, 1943. – Zagreb, 2003.), povjesničar umjetnosti i likovni kritičar, oblikovanje publikacije potpisuje Igor Kuduz, dizajner.

Monografiju će predstaviti:

mr. sc. Lada Ratković-Bukovčan, ravnateljica Muzeja Mimara, dr. sc. Zvonko Maković, predsjednik Društva povijesničara umjetnosti Hrvatske, Anto Kajinić, profesor na Odjelu za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku i Jadranka Vinterhalter, urednica

JESEN- CRVENA ŠUMA, 1964. ulje na platnu kaširano na lesonit 50×60 cm

monografije Ljubomira Perčinlića

Monografija Ljubomira Perčinlića (Zenica, BiH, 1939. - Zagreb, 1998.) prikazuje opus poznatog likovnog umjetnika koji je diplomirao Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu (1966.), potom se vratio u rodnu Zenicu, gdje je bio pokretač i agilni sudionik likovne scene grada. Jedan je od osnivača i članova Grupe Prostor-Oblik (osnovane 1975. u Počitelju). Sve do izbijanja rata u Bosni i Hercegovini živio je u Zenici, a radio u Sarajevu kao redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti. Od 1993. živio je i radio u Zagrebu, izlagao na samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, postao član Udruženja likovnih umjetnika Hrvatske, dobitnik je mnogih nagrada za likovno stvaralaštvo, radovi mu se nalaze u prestižnim muzejskim zbirkama.

CRVENO POLJE, 1962. ulje na platnu kaširano na lesonit 50×60 cm

 monografije Ljubomira Perčinlića

BOSNA-JESEN, 1961. ulje na platnu kaširano na lesonit 41×63 cm

BOSNA-JESEN,	1961.	  ulje na platnu kaširano na lesonit	 41×63 cm

Ljubomir Perčinlić slikao je mrtve prirode, interijere i pejzaže izrazite poetičnosti, potom je redukcijom boje i oblika došao do apstraktnog izraza, minimalizma i monokromnog slikarstva dominantne bijele boje. Od sredine 1980-ih eksperimentirao je s materijalima i tehnikama u duhu procesualne umjetnosti. Radio je suptilne crteže i skulpture od željeza svedenih oblika.

Publikaciju su sufinancirali: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Zagreb, Synopsis d.o.o., Zagreb , Skaner Studio d.o.o., Zagreb

Budista, 1967. ulje na platnu 68×60cm

Budista,	1967.	  ulje na platnu	 68×60cm

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.