Izložba Tamare Gusa ”Niti vremena”

vrijeme: 3. travnja 2017. u 18:30 sati

mjesto: Knjižnica Augusta Cesarca (Ravnice, Radauševa 7, Zagreb)

Izložba oslikanih odjevnih predmeta Tamare Gusar, pod nazivom ”Niti vremena”. Izložba se može pogledati do 3. svibnja 2017.

Iz predgovora Kristine Ćirić: Radovi sažeti u kolekciji ”Niti vremena” vode nas na putovanje dalekim, toplim krajevima, gdje se čovjekov duh stapa sa božanskim, a njegova osobnost postaje jedno s prirodom koja ga okružuje.

Izložba Tamare Gusa ”Niti vremena”

Iako djeluje da kolekcija prikazuje odjevne predmete, oni su ovdje tek u službi umjetničkog izričaja i služe kao podloga umjetničkom djelu, koje svojom osebujnošću plijeni svu pažnju promatrača, uvlačeći ga u priču koju prikazuje. Tijekom povijesti, ručno oslikavanje odjevnih predmeta nosilo je niz različitih konotacija – od onih gdje prikaz oslikanog platna ima zaštitničko, mistično ili religijsko značenje, do želje za isticanjem pojedinca u mnoštvu.

Kolekcija ”Niti vremena” nastala je u zadnjih godinu dana, u intenzivnom razdoblju života umjetnice i kao da nas vraća u periode ljudske povijesti, kad je slika na odjevnom predmetu nosila poruku duše svijetu, želju pojedinca da prikaže svoj unutarnji svijet i iznese svoje misli i emocije drugima. Simboličnu povezanost čovjeka i duhovnog svijeta najbolje možemo doživjeti kroz radove Tibetanska mandala i Astečki kalendar. Iako izvor inspiracije dolazi iz dviju različitih kultura, duhovne poruke koje sadrže nadovezuju se jedna na drugu. Jedna je putovanje kroz prostor, a druga kroz vrijeme.

Iz predgovora Kristine Ćirić

Biografija

Tamara Gusar je rođena 1972. godine u Zadru. Profesorica je njemačkog i francuskog jezika i književnosti, te od 2004. godine sudski tumač za navedene jezike. Odrasla je u Francuskoj, Švicarskoj i Hrvatskoj. Već u najranijoj dobi u Lyonu je pohađala Court d’initiations artistiques za talentiranu djecu, a u klasičnoj gimnaziji u Bernu četiri je godine pohađala likovni odgoj kao izborni predmet, na kojem se svaki semestar učila nova slikarska tehnika.

Za vrijeme studija okušala se u glumi, kostimografiji i scenografiji u predstavama kazališne skupine Francofolie studenata francuskog jezika Filozofskog fakulteta u Zadru. Završila je dvogodišnji tečaj crtanja na Rokovom perivoju u Zagrebu. Izlagala je na više samostalnih i skupnh izložbi, članica je HDLU Zagreb od 2015. godine. Živi i radi u Zagrebu.

Izvor: hdlu-zagreb

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.