Ivo Friščić: Neću ravnalo, hvala

- iz opusa Ive Friščića –

/Osijek, Koprivnica, Križevci, Opatija, Bjelovar/

U organizaciji Muzeja grada Koprivnice i udruge Val kulture, u Galeriji Koprivnica u petak 28. srpnja 2017. u 19:30h bit će otvorena izložba radova Ive Friščića pod nazivom Neću ravnalo, hvala. Izložba ostaje otvorena do 13. kolovoza 2017.

Otvorenjem izložbe Ivo Friščić "Neću ravnalo, hvala" u sklopu Osječkog ljeta kulture u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku 30. lipnja 2017. službeno je započeo ciklus putujuće izložbe kojom udruga Val kulture u suradnji s muzejima i galerijama diljem Hrvatske obilježava 80. obljetnicu rođenja velikog hrvatskog umjetnika Ive Friščića. Izložba ovaj tjedan seli u Koprivnicu, gdje će svečano biti otvorena u petak 28. srpnja 2017. u 19:30h u sklopu obilježavanja Dana Muzeja grada Koprivnice.

Ivo Friščić: Neću ravnalo, hvala

Izbor radova prikazuje stvaralački put Ive Friščića od vremena prvih ozbiljnijih radova nastalih još tijekom umjetnikovog srednjoškolskog obrazovanja, pa sve do kasnih radova nastalih početkom 90-tih godina prošlog stoljeća. Naglasak je stavljen na geometrijsku fazu stvaralaštva, preciznije na radove nastale između 1972. i 1974. godine, dok radovi koji prethode i slijede toj fazi svjedoče o bitnim aspektima Friščićevog stvaralaštva.

Radovi iz Friščićeve geometrijske faze u sklopu izložbe "Neću ravnalo, hvala" nastali su paralelno s poznatim ciklusima 'Sile prostora' i 'Prodor crte' koji su obrađeni i u monografiji Vladimira Malekovića iz 1982. godine. Riječ je o djelima koja su po prvi put predstavljena hrvatskoj publici na izložbi organiziranoj i postavljenoj od strane organizatora udruge Val kulture u Galeriji Pikto u Zagrebu u periodu od 21. lipnja 2016. do 5. srpnja 2016. godine, a koje će u sklopu projekta putujuće izložbe Ivo Friščić: Neću ravnalo, hvala u 2017. godini moći vidjeti posjetitelji u Osijeku, Koprivnici, Križevcima, Opatiji i Bjelovaru.

Cilj ovog projekta je obilježiti 80. obljetnicu rođenja našeg velikog slikara Ive Friščića u 2017. godini prezentirajući zanimljivu i specifičnu dionicu njegovog stvaralačkog opusa hrvatskoj javnosti u gradovima koji su iskazali interes za ugošćivanjem izložbe u svojim institucijama, a riječ je o sljedećim ustanovama:

1. Muzej likovnih umjetnosti, Osijek
2. Muzej grada Koprivnice, Koprivnica
3. Gradski muzej Križevci, Križevci
4. Hrvatski muzej turizma, Opatija
5. Gradski muzej Bjelovar, Bjelovar

"Ivo Friščić osebujno je ime hrvatskog slikarstva XX. stoljeća. Vrijedan, svestran i uvijek otvoren prema novom i nepoznatom, okarakteriziran kao "slikar nemira i pokreta", uspostavio je nov odnos prema svijetu i suvremenosti istražujući nove mogućnosti prostora i pokreta. Opisan kao ljudina hladnog i analitičkog pogleda, ali toplih očiju i stidljivog smiješka, bio je utjelovljenje suprotnosti koje je prenosio na svoja platna: sraz realnosti i imaginacije, organizacije i improvizacije, svrhovitosti i estetike."

(iz predgovora izložbe Sonje Švec Španjol)

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.