Izložba Marka Markovića "Samojed"

vrijeme: 26.08.2017. u 20 sati

mjesto: AK galerija, Kampus, Koprivnica

Izložba „Samojed“ svojevrsni je presjek dugogodišnjeg rada Marka Markovića u ekstremnom performansu, kao i prvo upoznavanje koprivničke publike s radikalnim body art praksama ovog umjetnika. U AK galeriji bit će predstavljeni radovi iz serije body art performansa: „Glad“ i „Žeđ“ iz ciklusa „Samojed“ (2008/9.), „Iglanje“ (2008.), „Rad spašava“ (2010.), „Ozljeda na radu“ (2014.), „Kucanje o zid“.

Izložba Marka Markovića

Kroz radikalno korištenje vlastitog tijela kao medija i pomicanje njegovih granica, autor protestira protiv apatičnog duha današnjice i istražuje koje su mogućnosti tijela kao alata za angažman. Kroz video zapise i fotografije performansa, pratimo autorovo eksperimentiranje s „izvedbenim tijelom“ koje uvijek ukazuje na želju za dubinskim osjećanjem vremena, prostora, konteksta i društva.

O autoru:
Marko Marković (Osijek, 1983.) najčešće se izražava kroz politički subverzivan performans i/ili happening. Diplomirao je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, u klasi Gorkog Žuvele. Osim slikarstva bavi se i drugim medijima: video, instalacije, ambijent, peformance, happening, akcije i intervencije. U svojim radovima često animira i uključuje publiku. Sudjelovao je na brojnim izložbama, radionicama, festivalima i tribinama u zemlji i inozemstvu. Glavni je organizator festivala izvedbenih umjetnosti pod nazivom Dani Otvorenog Performansa u Splitu – DOPUST, koji se održava i u Beču. Bio je frontmen u performativnom punk/noiz/electro bendu Ilija i Zrno Žita, a sada je dio benda Porno Suicid. Dobitnik je nagrade „Radoslav Putar“ 2011. godine. Radio je kao asistent Matthew Barneya na produkciji filma River of fundament.

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.