Izložba umjetničkih knjiga i kolaža Ivana Rod: Monolozi

vrijeme: utorak, 17. listopada u 19 sati

mjesto: Knjižnica Voltino Dragutina Golika 36, Zagreb

Ivana Rod od samih je početaka svoga djelovanja, još od studentskih dana, usmjerena na medij umjetničke knjige. Vođena željom osvještavanja i produbljivanja komunikacije, ona knjigu ne poima tek kao inspirativnu formu unutar koje razvija kreativna promišljanja, već i kao ishodište stvaralačkoga procesa. Suprotno možebitnim očekivanjima, sadržaj koji u njima nalazi ne potiče je na ilustrativno predočavanje osobnih vizija. Fokus autoričina interesa je na riječima i na istraživanju mogućnosti interpretacije sadržaja kroz postupak njegova preslagivanja i reprogramiranja.

Ivana Rod: Monolozi

Polazište recentnoga ciklusa je knjiga francuske književnice Marguerite Duras Ljubavnik, točnije njezinih 28 stranica, koje predstavljaju 28 Ivaninih godina. Na odabranim listovima knjige autorica selektivno skriva postojeći sadržaj, ostavljajući dijelove s kojima se poistovjećuje, i tako kreira vlastitu priču. Tim postupkom ona dvostruko naglašava kompleksnu ulogu naratorice (one u romanu i sebe), čiji se monolog formira u napetom postupku otkrivanja i negiranja.

Smisao monološkog iskaza odražava se stoga podjednako u onome što je (ostalo) ispisano, i onome što je izbrisano, prešućeno, odnosno cenzurirano. Metodičnim analiziranjem i uslojavanjem iskaza koji ostvaruje u kolažima, Ivana Rod osvještava formiranje pojedinca unutar okvira narativa kojega sačinjavaju mikro momenti svakodnevnice. Također, usporedno Ivana osamostaljuje svoj glas u dnevničkim, lapidarnim zapisima nastalima tijekom svakodnevnih putovanja vlakom. Unutarnje impresije uslojenim pretakanjem iz pozitiva prelaze u negativ, a apstrahiranje riječi i njihova smisla dodatno je osnaženo pridruživanjem apstraktnih otisaka.

Monolog, koji je glavna tema svih radova, slijed je prvenstveno dijaloga Ivane Rod s Marguerite Duras, te sa samom sobom, a potom poticaj dijalogu svakoga narednog promatrača, to jest čitača Ivaninih umjetničkih knjiga i kolaža. Gonetanje se ostvaruje u susretu s pojedinačnim ostvarenjem ali i cjelinom, koja je suptilno ispremrežena prenošenjem i razvijanjem već prepoznatljivih postulata i kodova autoričina djelovanja.

Barbara Vujanović, predgovor

Ivana Rod rođena je 1989. u Zagrebu. Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, 2008. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje 2014. diplomira na grafičkom odjelu u klasi izv. prof. art. Svjetlana Junakovića. Aktivno izlaže na skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, od čega izdvaja projektSketchbook Station (2017.), 36 Mountains, HDLU (2016.), 4. umaški umjetnički salon / Artum, Muzej grada Umaga (2015.), Međunarodna izložba “Minijature”, Zaprešić, Novi Dvori, Vršilnica (2015, 2016.), Umjetnička knjiga, Galerija ULUPUH (2015.), 1. međunarodno studentsko trijenale crteža, Rondo Sztuki Gallery, Katowice, Poljska (2014.), Sketchbook, Galerija SC, Venientes 3 - Oni koji dolaze, KD Vatroslav Lisinski te 1. međunarodno studentsko bijenale crteža, Sofia, Bugarska (2012.). Do sada je realizirala dvije samostalne izložbe, Eros i Thanatos, 2015. u knjižnici Ante Kovačića u Zaprešiću i Između redaka, 2017. u galeriji ULUPUH u Zagrebu. Aktivna je i u području primijenjene umjetnosti (dizajn, ilustracija). Godine 2014. dobiva nagradu Akademije likovnih umjetnosti za uspješan rad tijekom studija i diplomskog rada. Od 2015. članica je HDLU-a. Medij umjetničke knjige istražuje protekle tri godine, a 2016. polazi radionice BookArt Sesija Intenziv pod vodstvom Irene Frantal (MA Book Arts), koje uvelike mijenjaju njen pristup knjizi kao mediju stvaranja. Živi i radi u Zagrebu..

Izložba će se moći pogledati do 11. studenog, radnim danom od 8 do 20 sati, subotom od 8 do 14 sati. Nedjeljom i praznicima knjižnica je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.