125 godina Fotokluba Zagreb

vrijeme: 8.11.2107. u 19 sati

mjesto: Muzej grada Zagreba, Opatička 20

Fotoklub Zagreb osnovan je davne 1892. i ove godine slavi 125 godina svojeg postojanja. S obzirom na tako dugu tradiciju ovaj veliki jubilej obilježavamo na najbolji mogući način - organiziranjem niza izložbi u Hrvatskoj i u inozemstvu.

125 godina Fotokluba Zagreb

Tijekom sto dvadeset pet godina postojanja Fotoklub Zagreb izvršio je velik utjecaj na razvoj umjetničke fotografije na ovim prostorima. Od najranijih dana do danas kroz Klub je prošla većina eminentnih hrvatskih fotografa i upravo su se ovdje profilirali kao fotografi-umjetnici (od generacije legendarnog Toše Dabca na dalje).

Fotoklub Zagreb organizira klupske i međunarodne izložbe fotografija u vlastitoj galeriji, predstavlja se izložbama svojih članova u zemlji i inozemstvu, organizira tečajeve i radionice fotografije te razna stručna predavanja. Posebno mjesto u djelovanju Kluba zauzima organizacija bijenalne međunarodne izložbe fotografija pod nazivom Zagreb salon, koja se kontinuirano održava od 1910. do danas kao jedina izložba takve vrste u ovom dijelu Europe. Zagreb salon uvijek je popraćen reprezentativnim katalogom, po kojem je ova izložba prepoznatljiva i u svjetskim razmjerima.

Tijekom ove jubilarne godine u Hrvatskoj smo organizirali devet izložbi u galerijama diljem Hrvatske - u Pazinu, Rijeci, Buzetu, Labinu, Umagu, Zadru, Vinkovcima i Rovinju. Posljednja u tom nizu je izložba 80 fotografija, 40 autora 20. stoljeća i isto toliko iz 21. stoljeća u Muzeju grada Zagreba koja se održava od 8. do 22. studenoga 2017.

Iz bogate zbirke fotografija Fotokluba Zagreb za spomenute je izložbe odabrano sto dvadeset pet fotografija od isto toliko autora, od čega je sedamdeset fotografija iz prošlog, a pedeset pet s početka ovog stoljeća. U svakom od spomenutih gradova izložen je drugi izbor fotografija.

Kako Fotoklub Zagreb ima razvijenu međunarodnu suradnju, ove godine smo organizirali i niz izložbi u inozemstvu. To su već održane izložbe u Grazu, Eisenstadtu, Trstu, Firenzi, Celju te još uvijek aktualne u Australiji i Novom Zelandu.

U Australiji i Novom Zelandu priređena je kružna izložba fotografija koja nas predstavlja u Sydneyju, Melbourneu, Perthu, Canberri i Aucklandu. U sklopu tih izložbi organiziran je i fotofestival s nizom prezentacija i predavanja o dugoj klupskoj povijesti, sadašnjim aktivnostima i budućim planovima Kluba.

Ovim putem zahvaljujemo svim institucijama koje sudjeluju u organizaciji spomenutih izložbi i na taj način pridonose da se dostojno obilježi 125. godišnjica osnutka Fotokluba Zagreb.

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.